Οι 5 κοινές συνήθειες όλων των επιτυχημένων αντρών

Εκατομμυριούχος μπορεί να μην γίνεις, αλλά σίγουρα θα γίνεις καλύτερος στη δουλειά σου.

Αν προσπαθήσεις να βρεις τα κοινά σημεία κάθε βιογραφίας επιτυχημένου άντρα, βιβλίων αυτοβελτίωσης και ομιλιών γύρω από τα συμπεριφορικά οικονομικά καταλήγεις εύκολα στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένα κοινό μοτίβο μερικών συνηθειών. Συνήθειες οι οποίες βλέπεις να επαναλαμβάνονται σαν υπογραμμισμένες έννοιες σε τετράδιο σημειώσεων. Όσοι περισσότεροι συμφωνούν σε αυτές, τόσο μεγαλύτερη και η πιθανότητα να είναι πραγματικά χρήσιμες συνήθειες προς υιοθέτηση. Προφανώς αυτό δεν σημαίνει ότι με το που τις ακολουθήσεις κατά γράμμα θα μεταμορφωθείς ως δια μαγείας σε βαθύπλουτο entrepreneur, αλλά σαφέστατα μπορούν να γίνουν θεμέλια για μια βελτιωμένη εργασιακή καριέρα. Ο δρόμος προς την επιτυχία είναι μακρύς, επίπονος και γεμάτος αναποδιές, οι παρακάτω συμβουλές απλά θα σε βοηθήσουν να τον ξεκινήσεις εφοδιασμένος. 

 

 

Ξεκινώντας με αυτονόητα, θα πιάσουμε το διάβασμα. Είναι μία συμβουλή που ακούς από το δημοτικό, ίσως την έχεις ξεχάσει στην πορεία και τα βιβλία της σχολής να καταλαμβάνουν δυσανάλογα μεγάλο κομμάτι της βιβλιοθήκης. Bill Gates, Elon Musk και Warren Buffet έχουν εντελώς διαφορετικό business model μεταξύ τους, αν και δούλεψαν εξίσου καλά και τα τρία για τον καθένα τους. Ίσως το μοναδικό κοινό στοιχείο τους είναι οι ώρες που αφιερώνουν στο διάβασμα. Για την ακρίβεια, στην περίπτωσή τους, οι ώρες που επενδύουν στο διάβασμα. Για πολλούς το διάβασμα είναι ένας ποιοτικός τρόπος ψυχαγωγίας ή δημιουργικός τρόπος κατανάλωσης του ελεύθερου χρόνου, όμως για τους επιτυχημένους άντρες είναι κάτι πιο ουσιαστικό. Το διάβασμα διευρύνει τη φαντασία σου, σε βοηθάει να σκεφτείς “out of the box” και να βρεις λύσεις για τα ανεπίλυτα. Έχει αποδειχθεί ότι το διάβασμα μειώνει τα επίπεδα του άγχους και προσφέρει σημαντική άμυνα στη διάυγειά σου τόσο βραχυπρόθεσμα που φαίνεται στην παραγωγικότητά σου, όσο και μακροπρόθεσμα αφού φαίνεται πως σε προστατεύει από την άνοια. Δεν είναι ανάγκη να στραφείς στην βαριά κουλτούρα αν δεν το έχεις. Ακόμα κι ένα ευπώλητο αστυνομικό μυθιστόρημα είναι πολύ καλύτερο από το να σκρολάρεις στο κινητό.

Μερικές φορές για να γίνεις αποτελεσματικός δεν είναι θέμα του πόσα ξέρεις, αλλά τους ποιους ξέρεις. Όσοι πέτυχαν δεν το κατάφεραν επειδή τα έκαναν όλα μόνοι τους ή ήξεραν να τα κάνουν όλα μόνοι τους. Πέτυχαν γιατί μπόρεσαν να φτιάξουν γύρω τους μια ομάδα task force. Τα social media και η τεχνολογία δεν είναι μόνο για χαβαλέ και διασκέδαση, είναι και εργαλεία για να βελτιώσεις την επαγγελματική σου δικτύωση. Linkedin, Slack και Zoom είναι η αγία τριάδα που θα σε ενώσει με την αφρόκρεμα ανθρώπων που μπορείς να δουλέψεις μαζί. Αυτό είναι κάτι που λειτουργεί και αντίστροφα βέβαια, θα βοηθήσει και άλλους να σε ανακαλύψουν και να ενταχθείς σε μία καλή ομάδα, μια ομάδα που κερδίζει.

 

 

Θυμάσαι κάτι ακατάστατα γραφεία-εργαστήρια από τα οποία ξεπρόβαλε κάποιος αναμαλλιασμένος επιστήμονας και κραύγαζε πως έκανε τη μεγαλύτερη ανακάλυψη όλων των εποχών; Ε, λοιπόν αυτό δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένας μύθος. Η ανοργανωσιά δεν είναι σημάδι ευφυίας και η ακαταστασία δεν είναι αποτέλεσμα ενός δημιουργικού μυαλού. Αντίθετα, όσο πιο οργανωμένος είσαι, τόσο πιο αποτελεσματικός. Επειδή ο χρόνος είναι όντως χρήμα, όσο πιο οργανωτικός και ευκατάστατος είσαι, τόσο πιο γρήγορα θα βρίσκεις λύσεις σε κάθε πρόβλημα ή κατάσταση που προκύπτει. Λογικό επακόλουθο να γίνεις και οικονομικά ευκατάστατος. 

Ο Tim Cook της Apple ξυπνάει κάθε πρωί στις 4:30, ο A.G. Lafley της Procter & Gamble στις 5:30, εσύ πιστεύεις ακόμα ότι το χουζούρι σου κάνει καλό; Το ότι πρέπει να κοιμάσαι ένα γεμάτο οκτάωρο είναι γνωστό για το καλό της υγείας σου, αυτό που μερικές φορές δεν είναι και τόσο γνωστό είναι το πότε πρέπει να βάζεις αυτό το οκτάωρο. Το να κοιμάσαι πολύ αργά το βράδυ, δεν είναι καλός οιωνός. Είναι αποδεδειγμένο ότι το ξύπνημα όσο πιο κοντά βρίσκεται στην ανατολή του ήλιου, τόσο πιο ευεργετικό είναι για τον οργανισμό σου. Η σταδιακή επαφή του προσώπου σου με τις ακτίνες του ανατέλλοντος ηλίου και το ξύπνημα από αυτές ήταν το μυστικό της δύναμης των παλιότερων που έκαναν βαριές χειρωνακτικές αγροκτηνοτροφικές εργασίες. Η φύση της δουλειάς σου μπορεί να απέχει πολύ από αυτό, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν απαιτείται ευεξία και διαύγεια

 

 

Θυμάσαι την τελευταία σκηνή, του τελευταίου επεισοδίου, της τελευταίας σεζόν του Mad Men; Αν όχι κακώς, αν δεν το έχεις δει πολύ κακώς και σε κάθε περίπτωση να το ξαναδείς/δεις. Όπως θα θυμάσαι, αν ήσουν επιμελής, ο Don Draper βρίσκεται σε ένα δημιουργικό αδιέξοδο και όταν όλα μοιάζουν να καταρρέουν βρίσκει την ιδέα για την καλύτερή του διαφήμιση. Η ιδέα προέκυψε όταν έχοντας δοκιμάσει τα πάντα δοκίμασε και τον διαλογισμό μην έχοντας να χάσει κάτι άλλο πια. Εντάξει μπορεί να φαίνεται κάπως περίεργο και πολύ καλιφορνέζικη χιπίλα η όλη φάση αλλά δεν είναι ανάγκη να ακολουθήσεις κάποιον σαμάνο ή να ασπαστείς κάποια μυστήρια ανατολική θρησκεία. Ο διαλογισμός είναι κάτι πολύ ευρύτερο και δεν σημαίνει μόνο να κάθεσαι οκλαδόν και να μουγκρίζεις. Είναι περισσότερο να βρίσκεις ένα τέταρτο για τον εαυτό σου κάθε μέρα και να το αφιερώνεις αποκλειστικά και μόνο σε αυτό. Απομονώσου από κάθε εικόνα και ήχο που μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σου και κάνει που πραγματικά γουστάρεις σε απόλυτη ηρεμία. Από γιόγκα μέχρι αερομοντελισμό κι από τον κάθεσαι απλά να κοιτάς το ταβάνι μέχρι να μαγειρέψεις κάτι που αγαπάς. Η εσωτερική γαλήνη και το αίσθημα πληρότητας δρουν σαν ταχυφορτιστής για τον οργανισμό σου. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved