Πώς θα καταλαβαίνεις πάντα κάποιον που σου λέει ψέματα

Συμβουλές από τους αληθινούς πράκτορες της βρετανικής ΜΙ6.

Οι άνθρωποι της MI6, οι πραγματικοί James Bond της καθημερινότητας, ανακρίνουν καθημερινά δεκάδες υπόπτους για ένα σωρό θέματα. Για εκείνους, το ψέμα δεν είναι μία απλή κατάσταση που κάποιος προσπαθεί να γλιτώσει από μία παρεξήγηση. Έχει να κάνει με καταστάσεις ζωής και θανάτου που ενδεχομένως να κοστίσουν ζωές.

Οι παρακάτω τεχνικές που χρησιμοποιούν, τους βοηθούν να εντοπίσουν τους ψεύτες, πριν αυτοί ξεκινήσουν να τους δημιουργήσουν προβλήματα.

 

 

Πρόσεχε την φωνή του

Οι ειδικοί της ΜΙ6 είναι πολύ συγκεκριμένοι με αυτό. Η φωνή που αλλάζει ροή και τόνο, οφείλεται στην ένταση που έχεις δημιουργήσει σε κάποιον. Το μεγάλο μυστικό ωστόσο βρίσκεται στην ταχύτητα. Ο ψεύτης θα δικαιολογηθεί όσο πιο γρήγορα μπορεί για να βγει από την δύσκολη θέση. Αν μάλιστα προσπαθεί να καλυφθεί ηρεμώντας τον τόνο της φωνής, προδίδεται ακόμη περισσότερο ότι θέλει να κρυφτεί.

Μασουλάει τα νύχια του;

Και όχι μόνο μασουλάει τα νύχια του αλλά την ίδια στιγμή ιδρώνει υπερβολικά και συνηθίζει να σταυρώνει τα χέρια του. Η κλασσική αντίδραση κάποιου όταν μπαίνει σε κατάσταση άμυνας.

Μπέρδεμα του λόγου

Ένας ψεύτης που προσπαθεί να δικαιολογηθεί, δεν έχει ποτέ δομημένες προτάσεις. Προσπαθεί τόσο πολύ, που πηδάει από το ένα θέμα στο άλλο χωρίς να ολοκληρώνει και να καταλήγει κάπου. Κακή σύνταξη, προτάσεις που δεν βγάζουν νόημα και μονίμως καθυστερεί να απαντήσει για να σκεφτεί δικαιολογίες.

Το αλάνθαστο βλέμμα

Εκατοντάδες ειδικοί συμφωνούν σε αυτό. Οι άνθρωποι που κοιτούν αποφεύγουν να κοιτάξουν τον συνομιλητή τους στα μάτια, τις περισσότερες φορές λένε ψέματα και θέλουν να γλιτώσουν από δυσάρεστες καταστάσεις – όπως για παράδειγμα να δώσουν απαντήσεις.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved