Πώς θα εξασφαλίσεις την νοοτροπία ενός επιτυχημένου άνδρα

Πέντε χαρακτηριστικά που δηλώνουν ότι κάτι κάνεις σωστά.

Όπως έχει πει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, οι ευφυείς άνθρωποι λύνουν τα προβλήματα, οι μεγαλοφυείς όμως τα προβλέπουν. Σαφέστατα δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, ούτε και τόσο έξυπνοι όσο ο θεμελιωτής του νόμου της Σχετικότητας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μόνο οι μεγαλοφυΐες διαπρέπουν σε αυτόν τον κόσμο. Για να είσαι επιτυχημένος στη δουλειά σου σαφώς και χρειάζεται να γνωρίζεις καλά το αντικείμενό σου, να παραμένεις προσηλωμένος στον στόχο και να μην επαναπαύεσαι. Αν θες όμως να ξεχωρίζεις και να κάνεις το βήμα παραπάνω δεν αρκούν μόνο αυτά.

Σίγουρα ποτέ κανείς δεν διέπρεψε αν υπολειπόταν ικανοτήτων και δεξιοτήτων, ωστόσο δεν είναι απαραίτητο ότι σου εγγυόνται την επιτυχία. Για να μπορέσεις να ξεχωρίσεις απαιτείται ένα συγκεκριμένο στοιχείο της προσωπικότητας σου να είναι ιδιαίτερα δυνατό. Να είναι εκεί για να σε καθοδηγεί, να βγάζει τον καλύτερο εαυτό σου και να σου προσφέρει αποτελεσματικές διεξόδους σε δύσκολες καταστάσεις. Και αυτό το κάτι είναι η νοοτροπία.

Οι παρακάτω κύριοι σίγουρα έχουν νοοτροπία νικητή για να είναι εκεί που βρίσκονται:

 

 

Όλοι έχουμε έναν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης, μια μεθοδικότητα και ξεχωριστή αντιμετώπιση των πάντων προκειμένου να επιτυγχάνουμε τους στόχους μας. Για ορισμένος αυτό το κάτι είναι έμφυτο, άλλοι πάλι το μαθαίνουν και το αναπτύσσουν.

Αν λοιπόν θες να είσαι επιτυχημένος και ταυτόχρονα να διαφέρεις, μπορείς να κάνεις κτήμα σου τις παρακάτω συνήθειες οι οποίες θα σε βάλουν στο τρυπάκι της επιτυχίας. Μπορεί να μην είσαι ο Αϊνστάιν αλλά σίγουρα μπορείς να είσαι επιτυχημένος.

 

Να βλέπεις πιο πέρα από τη σκιά σου

Όλοι έχουμε τα πιστεύω μας, άπαντες έχουμε μάθει να ακολουθούμε ένα δικό μας μονοπάτι οποίο θεωρούμε πιο αξιόπιστο από τα υπόλοιπα. Το ότι το θεωρούμε εμείς σωστό ωστόσο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και κατά γενική ομολογία έτσι. Καλό είναι να έχεις τα πιστεύω σου, αλλά να βλέπεις και το ευρύτερο κομμάτι της πραγματικότητας.

Πρέπει να είσαι έτοιμος να αλλάξεις τροπάρι, να είσαι ευέλικτος και με ανοιχτούς ορίζοντες. Η επιτυχία και η εξέλιξη δεν πρόκειται να επιτευχθούν εφόσον είσαι «κολλημένος» σε αυτά που γνωρίζεις. Ο κόσμος είναι μεγάλος και τα μυστικά του ακόμα περισσότερα. Καλό είναι να μιλάς, δεν χάνεις τίποτα όμως με το να ακούς. 

 

Διάβαζε

Είναι το Α και το Ω εφόσον επιθυμείς να βελτιώνεσαι. Δεν μιλάμε μόνο για εφημερίδες και περιοδικά, ούτε μόνο βιντεάκια στο Youtube και ντοκιμαντέρ. Δυστυχώς  η τεχνολογία μας τα δίνει όλα στο πιάτο. Καθόμαστε στον καναπέ και απολαμβάνουμε ασταμάτητα βίντεο στο διαδίκτυο χωρίς καν να προσπαθούμε να μάθουμε.

 

 

Το να διαβάζεις ένα βιβλίο δεν σημαίνει μόνο ότι μαθαίνεις κάτι παραπάνω, αλλά το ότι ακονίζεις και συγχρόνως «ξεμπουκώνεις» το μυαλό σου από την καθημερινότητα. Είναι το γράσο και η σούπερ αμόλυβδη στη μηχανή του αυτοκινήτου σου μαζί, είναι αυτό που θα κρατήσει το μυαλό σου ενεργό. Και αυτό είναι κάτι που το θες συνεχώς σε ετοιμότητα.

 

Ομαδικό πνεύμα

Το «One Man Show» τελείωσε, ή μάλλον δεν υπήρχε ποτέ αν θέλουμε να το δούμε με την ευρύτερη εικόνα. Μας λένε για τη μοναδικότητα των Michael Jordan και LeBron James, το πόσο πολύ ξεχωρίζουν επειδή τα έκαναν όλα μόνοι τους αλλά στην ουσία δεν ήταν ποτέ έτσι τα πράγματα.

Κανένας στρατηγός δεν κέρδισε μια μάχη χωρίς να έχει στο πλάι του υποστράτηγους και έναν ολόκληρο στρατό, κανένας αυτοκράτορας δεν κυβέρνησε χωρίς συμβούλους και ευγενείς. Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον, πρέπει να μάθει να δίνει και ταυτόχρονα να παίρνει από τους γύρω του είτε αυτό είναι μια οπτική γωνία την οποία δεν βλέπουμε, μια αρνητική κριτική, ακόμα και μια φιλοφρόνηση. Οι άνθρωποι ατομικά πετυχαίνουν, μέσω των ομάδων όμως ξεχωρίζουν.

Παρακάτω ακολουθούν πολλά παραδείγματα:

 

 

Δεν υπάρχουν άτομα, μονάχα ιδέες

Όταν θα μιλήσεις για έναν χωρισμό μπορείς να κατηγορήσεις τα μέλη του ζευγαριού που κατέστρεψαν τον δεσμό τους και για μεμονωμένα περιστατικά μέσα στη σχέση. Αυτό είναι ένα κομμάτι. Σε μια άλλη κουβέντα θα επικεντρωθείς στο τι έγινε λάθος, τι θα μπορούσε να λειτουργήσει σωστά και αν είναι καλύτερη η κατάσταση τώρα που συνέβη το διαζύγιο. Βλέπεις τη διαφορά;

Το να μιλάς για άτομα συγκεκριμένα και να σχολιάζεις τα πάντα για αυτούς, απλώς επιβεβαιώνει στους γύρω ότι δεν είσαι άνθρωπος με όραμα και ίσως και κουτσομπόλης -ακόμα και αν δεν ισχύει-. Αυτό που θες είναι να ξεχωρίζεις στα μάτια των γύρω σου, να βλέπεις την μεγαλύτερη εικόνα και λίγο παραπέρα από ότι θα έκαναν οι ίδιοι. Πάρε λίγο το χρόνο σου, εστίασε στην ευρύτερη εικόνα και ξεκίνα να σκέφτεσαι μακροπρόθεσμα.

 

Φτιάχνεις μόνος την τύχη σου

Το είχε πει ο Harvey Dent στο «Dark Knight» λίγο πριν το κέρμα προσγειωθεί και πάλι στο χέρι του την ώρα του δικαστηρίου.

«I make my own luck».

 

 

Κανένας πραγματικά επιτυχημένος άνθρωπος δεν πίστεψε ότι τυχαία βρέθηκε στη θέση που είναι. Χρειάστηκαν θυσίες, έβαλε συνεχώς καινούργιους στόχους, ανέπτυξε σωστό προγραμματισμό, εξέτασε την παραμικρή λεπτομέρεια και τέλος έφτασε στην επιτυχία.

Στο τέλος ο απλός εργαζόμενος, εκείνος που τα καταφέρνει αλλά δεν μπορεί να γίνει πραγματικά σπουδαίος ανακάλυψε ένα μονοπάτι το οποίο δεινοπάθησε μέχρι να το διανύσει. Η διαφορά του με τον πραγματικά επιτυχημένο άνδρα είναι ότι για τον ίδιο ακριβώς στόχο ο δεύτερος ανακάλυψε πολλά διαφορετικά μονοπάτια.

 ©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved