Πώς οι πράκτορες της CIA αναγνωρίζουν τους ψεύτες

Τεχνικές που είναι καιρός να υιοθετήσεις και εσύ.

Οι Philip Houston, Michael Floyd και Susan Carnicero -αν αυτά είναι τα πραγματικά τους ονόματα- κυκλοφόρησαν ένα χρήσιμο εφόδιο για την καθημερινότητά σου. Ένα βιβλίο που παρουσιάζει όλες τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι πράκτορες της CIA για να εντοπίσουν τους ψεύτες, που κυκλοφορεί με τίτλο Spy the Lie – και που μπορείς να το βρεις εδώ.

Ιδού μερικές τεχνικές εντελώς δωρεάν.

 

inglouris

 

Η άνευ λόγου καθυστέρηση στην απάντηση

Δεν είναι δα και κάποιο μεγάλο μυστικό ότι κάποιες απαντήσεις χρειάζονται χρόνο για να τις δώσεις. Για παράδειγμα αν κάποιος σε ρωτήσει «που έφαγες πριν τρεις εβδομάδες;», προφανώς θα χρειαστείς και λίγο χρόνο για να θυμηθείς. Και ίσως να μην τα καταφέρεις. Όμως οι ερωτήσεις που δεν χρειάζονται σκέψη όταν τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και μιλούν από μόνα τους, δεν υπάρχει και λόγος καθυστέρησης. Αν δηλαδή κομπλάρεις τον συνάδελφο με την ερώτηση «με κάρφωσες στο αφεντικό;» και χρειαστεί δευτερόλεπτα για να απαντήσει, μάλλον δεν είναι και πολύ της εμπιστοσύνης…

Η υπερβολή της γλώσσας του σώματος

Δεν υπάρχει λόγος να επιμένεις σε μία άρνηση με επιπλέον γλώσσα του σώματος. Τι εννοούμε. Όταν κάνεις μία ερώτηση και εκείνος ή εκείνη την αρνείται λέγοντας απλά «όχι», δεν υπάρχει λόγος το σώμα της να μπει σε μία διαδικασία να «απαντήσει» επιπλέον. Αυτό γίνεται αυτόματα καθότι το μυαλό προσπαθεί να προστατευτεί από το ψέμα που βάζει ως τοίχο. Αν λοιπόν μαζί με το όχι έρχεται το κούνημα του κεφαλιού αριστερά-δεξιά ή ακόμη και τα χέρια μπαίνουν στο παιχνίδι, σημαίνει ότι κάποιος προσπαθεί να κρύψει κάτι πολύ καλά.

 

lies1

 

Το καθάρισμα του οισοφάγου

Το να απαντάς μία ερώτηση και να βήχεις για να καθαρίσεις το λαιμό επειδή στραβοκατάπιες, είναι κάτι που και ενδεχομένως να συμβεί. Το λες και φυσιολογικό. Όμως το να σου συμβαίνει πριν απαντήσεις στην ερώτηση, είναι τόσο ύποπτο που βάζει μία τεράστια ταμπέλα με τίτλο «ένοχος» πάνω από το κεφάλι σου. Και ναι, δημιουργείται από το στρες.

 

 

Πάντα να παρατηρείς τα χέρια

Το σώμα σου πάντα σε προδίδει όταν πρόκειται να πεις ένα ψέμα. Δάγκωμα των χειλιών. Τα μάτια που «φεύγουν» δεξιά και αριστερά. Τα χέρια όμως μαρτυρούν πολλά. Όταν ανεβαίνουν οι δείκτες του άγχους, το σώμα τραβάει το αίμα από τα άκρα. Αυτιά,  πρόσωπο, κάτω άκρα και φυσικά χέρια, αρχίζουν να κρυώνουν και να τους δημιουργείται μυρμήγκιασμα. Αυτό είναι ένα καλό σημάδι για να γνωρίζεις πότε κάποιος λέει ψέματα. Το νευρικό σύστημα επίσης θα τα κινητοποιήσει αυτόματα. Ένα ξύσιμο στο πηγούνι, ένα φτιάξιμο του γιακά, μία προσπάθεια να φτιάξει ο άλλος το μαλλί του. Πρόκειται για συσσωρευμένη ένταση που πρέπει κάπου να βγει.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved