5 παραδοσιακά καφενεία στο αθηναϊκό κέντρο

Πιες ελληνικό καφέ και φάε μερακλίδικα μεζεδάκια.

1 SHARES

Επιμέλεια: Δέσποινα Λάνου

Μία από τις ωραιότερες βόλτες που ποτέ δεν χάνουν την αξία τους είναι εκείνη στο κέντρο της Αθήνας. Όπου και αν μένεις στην πρωτεύουσα το κέντρο έχει πάντα γόητρο και πάντα αποτελεί προορισμό για όλες τις ηλικίες και όλα τα επαγγέλματα. Και όπως και αν το δεις, πάντα μπορεί να γίνει μία mini μονοήμερη. Οπότε αν έχει καλό καιρό, πάρε τη διάθεσή σου και πήγαινε στο κέντρο. Αυτή την φορά σκεφτήκαμε να γράψουμε για όλους εκείνους τους προορισμούς που είναι διαχρονικοί μέσα στον χρόνο. Ένα παραδοσιακό καφενείο είναι ένας από αυτούς τους προορισμούς

Ας δούμε μερικά από τα αγαπημένα μας.

Καφενείο 111

Το γνωρίσαμε στα φοιτητικά μας χρόνια και έγινε μία από τις αγαπημένες μας επιλογές. Είναι εκείνα τα τραπεζάκια στον πεζόδρομο που το έκαναν ξεχωριστό. Το κτίριο που στεγάζει το «Καφενείο» από το 1918 μέχρι και σήμερα έχει την αρχική του μορφή. Το παραδοσιακό καφενείο ξεκίνησε το 1993 και έχει μείνει πιστό στις αξίες του. Το πρωί με παραδοσιακούς καφέδες όπου φτιάχνονται με μεράκι και ποιότητα. Ενώ από το μεσημέρι και μετά εως αργά το βράδυ «μεταμορφώνεται» σε τσιπουράδικο, μεζεδοπωλείο.

Ερμού 111, Αθήνα, τηλ. 210 3237967

Η Ωραία Ελλάς

Δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα η Ωραία Ελλάς. Και λειτουργεί με διττή ιδιότητα, είναι και κάτι σαν μουσείο, αφού αυτός ο χώρος που λειτουργεί από το 1839, όταν τον πρωτοάνοιξε ο Ιταλός Σάνδον. Αν δεν το ξέρεις -που μου φαίνεται λίγο δύσκολο- εδώ θα βρεις αχνιστό καφέ με γλυκά του κουταλιού, ενώ θα βρεις «σοβαρές» ποικιλίες για το ούζο και το τσίπουρο.

Μητροπόλεως 59, Αθήνα, τηλ. 210 3216850

Καφενείο Κυδαθηναίων

Σε ατμόσφαιρα προπολεμικής Αθήνας, αυτό το συνεργατικό καφενείο που άνοιξαν επτά φίλοι είναι ένας χώρος με ξεχωριστή προσωπικότητα. Μπορείς να κάνεις ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα σου στην αυλή του νεοκλασικού. Θα απολαύσεις παραδοσιακό καφέ, αλλά και ωραία μεζεδάκια αφού τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα είναι ΠΟΠ, το τσίπουρο είναι από τέταρτης γενιάς παραγωγό στην Αράχωβα. Θα βρεις και χειροποίητα λικέρ.

Πλατεία Φιλομούσου Εταιρείας 2, Πλάκα, 210 3232340


«Το Καφενείο»

Σε κτίριο τουλάχιστον 400 ετών, στεγάζεται εδώ και χρόνια «Το Καφενείο». Αποτελείται από τον ισόγειο και τον υπόγειο χώρο του. Στο μενού του θα βρεις ανάμεσα στα άλλα σπιτικά ντολμαδάκια με φρέσκα αμπελόφυλλα γεμιστά με ρύζι, κρεμμύδι, δυόσμο και μπαχαρικά. Και κεφτέδες με δυόσμο, λεμόνι και αυγά αχυρώνα, μαζί με τα υπόλοιπα συστατικά του, το κάνουν ίσως το πιο διάσημο πιάτο του μαγαζιού εδώ και χρόνια.

Επιχάρμου 1, Πλάκα, τηλ. 210 3246916

Ο Γλυκύς

Κουβαλά ιστορία τεσσάρων δεκαετιών και θα βρεις καφέ, τσίπουρο και νόστιμους μεζέδες. Διακρίνεται από vintage διακόσμηση δημιουργώντας αίσθηση οικειότητας και φιλοξενίας, ενώ οι αντίκες και οι κορνίζες σε «ταξιδεύουν» στο παρελθόν. Στον κατάλογο θα βρεις πέρα από τον ελληνικό καφέ, θα βρεις και πίτες όπως παστουρμαδόπιτα και κιμαδόπιτα, σπετζοφάι πηλίου και πορτοκαλόπιτα.

Αγγέλου Γέροντα 2, Πλάκα, τηλ. 210 3223925

1 SHARES
©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved