The Waterboys - ALL about THE WHOLE of the MOON!

Το πιο γνωστό και επιτυχημένο Waterboys anthem είναι αναμφίβολα το The Whole Of The Moon! Και στις 22 Ιουνίου κάτω από τον αττικό ουρανό, στην Ακρόπολη οι θαυμαστές του συγκροτήματος σίγουρα θα το ακούσουν ζωντανά στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Οι νύχτες που έρχονται ανήκουν στο φεγγάρι, που πλησιάζει στο πλήρες γέμισμά του. Στις 4 Ιουνίου, στον ουράνιο θόλο θα λάμπει η πρώτη Πανσέληνος του καλοκαιριού ή αλλιώς, Strawberry Moon. «Το φεγγάρι της φράουλας» καθώς με αυτό, ξεκινά η συγκομιδή των γλυκών καρπών που ταυτίζονται με τον έρωτα. 

Φέτος, η πανσέληνος του Ιουνίου κορυφώνεται στον Τοξότη, ζώδιο της φωτιάς και γεννά αυθορμητισμό, ενέργεια και την ανάγκη να αναζητήσουμε την αλήθεια, τη γνώση και την απελευθέρωση.
  
Κάπως αυτό είναι και το νόημα του The Whole of the Moon κι αυτή είναι η ιστορία του...

water2

 

The Whole Of The Moon, το τραγούδι που σφράγισε την καριέρα των Waterboys, κυκλοφόρησε το 1985 με το τρίτο άλμπουμ τους, This Is The Sea. Εκείνη τη χρονιά σκαρφάλωσε μέχρι το #26 στα Βρετανικά charts. Όταν επανεκδόθηκε το 1991 στο άλμπουμ, The Best of the Waterboys 81–90, είχε φτάσει η στιγμ ή του: παίχτηκε παντού, σε όλες τις ραδιοφωνικές συχνότητες, βρέθηκε στο No3 στην Βρετανία και κέρδισε βραβείο Ivor Novello για το «Best Song Musically and Lyrically».

 

 

Το τραγούδι ξεκίνησε σαν ένα σκαρίφημα στο πίσω μέρος ενός φακέλου που σκάρωσε για να εντυπωσιάσει ο 26χρόνος τότε Mike Scott την κοπέλα του, καθώς περπατούσαν μαζί σε έναν δρόμο της χειμωνιάτικης Νέας Υόρκης και να της αποδείξει πόσο εύκολα γράφει στίχους. Εκείνη τη βραδιά στον ουρανό έφεγγε ένα ολόγιομο φεγγάρι. «I saw the crescent, you saw the whole o f the moon».

Ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 1985 σε ένα στούντιο του Λονδίνου, όταν στους στίχους προστέθηκαν «μονόκεροι και οβίδες, παλάτια και προβλήτες», Unicorns and cannonballs / Palaces and piers.

 

moon2

 

Έμελλε να γίνει το τραγούδι – έμβλημα για την μπάντα αλλά και να διασκευαστεί από μία σειρά καλλιτεχνών που ξεκινά από τον Prince και τους U2 και φθάνει ως τους Killers, τον Rod Steward και τον Tom Jones. Από την Ellie Go ulding και την Fiona Apple, που το διασκεύασε εξαιρετικά για την κορυφαία σειρά του HBO, The Affair. Από τους indie rockers The War On Drugs, Dawes και The Mystery Jets. Έντυσε μουσικά τη σειρά του Netflix, Let It Snow.

 

 

Υπάρχουν πολλές εικα σίες σχετικά με το «για ποιόν γράφτηκε το τραγούδι». Πολλοί πιστεύουν ότι γράφτηκε για τον Prince ενώ η πλειοψηφία του κοινού υποστηρίζει σθεναρά πως γράφτηκε για τον Nikki Sudden ενώ ο Mike Scott  το αρνείται και το 2020 δήλωσε στην Guardian, ότι: «μπορεί να γράφτηκε για κάποιον σαν τον C.S. Lewis (ο συγγραφέας των Χρονικών της Νάρνια) που φαινόταν να βλέπει τόσα πολλά και να διερευνά ζητήματα πολύ πιο βαθιά από τους περισσότερους ανθρώπους, ή μπορεί να γράφτηκε για κάποιον σαν τον Jimi Hendrix, που εμφανίζεται σαν κομήτης, και εξαφανίζεται σαν αστραπή, αλλά πραγματικά δεν γράφτηκε για κάποιον συγκεκριμένο. Σίγουρα δεν γράφτηκε για τον Prince, αν και υπήρχαν στιγμές που ο Prince φαινόταν να αντιπροσωπεύει αυτό το είδος ανθρώπου. Και σίγουρα δεν αφορούσε τον παλιό μου φίλο Nikki Sudden, ο οποίος ήταν ένας πολύ ενδιαφέρον χαρακτήρας, αλλά σίγουρα όχι το είδος του χαρακτήρα που περιέγραφα στο τραγούδι. Υπήρχε μία σημείωση στην ετικέτα του δίσκου που έλεγε : "For Prince, U saw the whole of the moon" αλλά δεν αφορά τον Prince, αν και το έπαιξε δύο φορές, με διαφορετικές ενορχηστρώσεις. Το έγραψα επειδή ο Karl Wallinger [πλήκτρα] και εγώ είχαμε στο μυαλό μας πολύ τον ήχο του Prince όταν γράφαμε τη μουσική του δίσκου, στo στούντιο στο βόρειο Λονδίνο.».

Δεν είναι γνωστό αν ο Prince είχε ακούσει τις φήμες όταν έπαιξε live το τραγούδι – και μάλιστα δύο φορές - το 2014 στο τζαζ κλαμπ του Ronnie Scott στο Λονδίνο και το 2015 στο Paisley Park με τις 3rdEyeGirl. Το σίγουρο είναι ότι άλλαξε την οπτική γωνία των στίχων, αντιστρέφοντας το εσύ με το εγώ στη φράση - κλ ειδί του τραγουδιού «I saw the crescent/ You saw the whole of the moon» σε «You saw the crescent/ I saw the whole of the moon».

 

 

 

Από την άλλη οι U2 έχουν αποτίνει ουκ ολίγες φορές, φόρο τιμής στο τραγούδι, χρησιμοποιώντας το σαν intro στις συναυλίες τους

Intro U2 at Croke Park Dublin, 22-7-2017 (The Whole Of The Moon - The Waterboys)
https://www.youtube.com/watch?v=91fbqLgxGI8 

Οι Killers το παίζουν συχνά στα live τους, το χαρακτηρίζουν ένα από τα ωραιότερα τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ και ο Brandon Flowers το αφιερώνει σε όλες τις γυναίκες...

The Killers - The Whole Of The Moon (Cover) - TRNSMT Festival 2018

https://www.youtube.com/watch?v=k-cf_Oxo_U8 

Μία άλλη συναρπαστική εκδοχή του τραγουδιού δόθηκε από την Fiona Apple για την τελευτα ία σκηνή της σειράς The Affair. Η Fiona ζήτησε από τον «γκουρού» της δισκογραφίας, Tony Berg να κάνει παραγωγή στο τραγούδι. Την ημέρα που το έγραφαν ο Tony είχε ξεχάσει τα γυαλιά του και τραβούσε πλάνα χωρίς να μπορεί να εστιάσει, σαν τυφλός φωτογράφος ... Απολαύστε το

Fiona Apple cover of The Whole of the Moon - Live version

https://www.youtube.com/watch?v=3dZ5KjFLxgA 

Χρόνια μετά την πρώτη φορά που ακούστηκε το Whole of The Moon, η λάμψη της μουσική των Waterboys φωτίζει ακόμα την καρδιά των ανθρώπων, σαν την πανσέληνο.


JK22

 

 

ΤΗΕ WATERBOYS
Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023
Ωδείο Ηρώδου Αττικού

«Τη στιγμή που πρέπει, εκεί που επιβάλλεται...»
Big Music! Big Event! Big Emotions!

Οι Waterboys εμφανίζονται στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023.

 

 

 

 ©2016-2023 Ratpack.gr - All rights reserved