Ikigai, το πρώτο νέας γενιάς Ιαπωνικό market τροφίμων και ποτών στην Αθήνα

Η καινούργια ιδέα που δημιούργησε και υλοποίησε ο Άρης Βεζενές με την ομάδα του «Birdman» είναι ένα concept Japanese food store. Πρόκειται για μια grocery-boutique που έχει στα ράφια της μια μεγάλη συλλογή ιαπωνικών delicatessen καθημερινής χρήσης, κρεοπωλείο, κάβα αλλά και αξεσουάρ μαγειρικής, art de la table, μαγειρικά βιβλία. Συχνά δε, θα διοργανώνονται workshops εμβάθυνσης και γευσιγνωσίας σε θέματα Ιαπωνικής γαστρονομίας. Είναι το ιδανικό μέρος για να δώσετε άλλη γεύση στην καθημερινότητα, να απογειώσετε ασυνήθιστα μια γιορτή, να γνωρίσετε γοητευτικές πλευρές του ιαπωνικού πολιτισμού, να ψωνίσετε πρωτότυπα δώρα. 

Τι σημαίνει Ikigai;

Iki στα Ιαπωνικά σημαίνει ζωή, και η λέξη gai περιγράφει την έννοια της αξίας. Το λεξικό της Οξφόρδης ορίζει το ikigai ως μια κινητήριο δύναμη ζωής, κάτι που δίνει στη ζωή μας ένα σκοπό, κάτι που μας γεμίζει ικανοποίηση και ευχαρίστηση.

Η κουλτούρα της ιαπωνικής γαστρονομίας ανθίζει στο Ikigai

Το «Ikigai» αναπτύσσεται σε 3 βασικά τμήματα: Delicatessen, Κρεοπωλείο, Ποτά και Κρασιά, συμπληρώνοντάς τα με ένα σημαντικό κομμάτι Art De La Table και Tableware, όπως χειροποίητα κεραμικά Ελλήνων και Ιαπώνων καλλιτεχνών, μαγειρικά σκεύη, αξεσουάρ και ιαπωνικό μαγειρικό εξοπλισμό.

Τρόφιμα - Delicatessen 

Μετά από ενδελεχή γευσιγνωστική έρευνα, η ομάδα του «Birdman», θεωρεί ότι ούτε στο Παρίσι, την πιο δυνατή σκηνή γιαπωνέζικης γαστρονομίας στην Ευρώπη, δεν υπάρχει αντίστοιχο concept που να διαθέτει τόσο ευρεία και μεγάλη γκάμα εμβληματικών delicatessen από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, όσο αυτή που βρίσκει κανείς στο «Ikigai». Ανάμεσα σε 200 διαφορετικά προϊόντα θα βρείτε: 

Παλαιωμένες soy sauce, ponzu, εξαιρετικά premium σησαμέλαια, σούπερ πρωτότυπα αρωματικά ξύδια (π.χ.  ξύδι σύκου), kombu, σπέσιαλ σάλτσες που δίνουν άλλη διάσταση στο umami (π.χ. με ζωμό φυκιών kombu, μανιτάρια shitake, αποξηραμένη παλαμίδα, σόγια, mirin, δαμάσκηνα), σπάνια dressing (π.χ. γλυκό ξύδι καπνισμένο με ξύλο κερασιάς), μεγάλη ποικιλία soba, udon, ramen  noodles, εξαιρετικό panko, κορυφαίο κουρκούτι για tempura. 

Μοναδική βιβλιοθήκη προκλητικών γεύσεων με έμφαση και σε gluten free και vegetarian επιλογές. Η πληθώρα επιλογών στα ράφια, καθώς και η πολυδιάστατη δυναμική των ιαπωνικών υλικών μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για την ενσωμάτωσή τους σε συνταγές δυτικής κουζίνας. Τα ιαπωνικά υλικά δεν χρησιμοποιούνται μόνο στην Ιαπωνική κουζίνα, αλλά εναρμονίζονται πλήρως ακόμη και με την καθημερινή μαγειρική μας. Μια ψαρόσουπα ενισχυμένη με φύκι kombu ή ζωμό dashi, ένα ramen αυγολέμονο, ένας τηγανητός μπακαλιάρος της 25ης Μαρτίου με panko, ένα κεφτεδάκι κι ένα burger από special πεντανόστιμο κρέας, είναι εύκολες ιδέες οι οποίες ανανεώνουν το ρεπερτόριο των γεύσεων που απολαμβάνουμε στο σπίτι.

Κρεοπωλείο 

Το κρεοπωλείο του «Ikigai» σχεδιάστηκε με βάση την εμπειρία του καταξιωμένου «Vezené» εφαρμόζοντας το αειφόρο ήθος της whole animal butchery που αξιοποιεί ολόκληρο το ζώο. Ο στόχος είναι να παρουσιαστεί στο κοινό όχι μόνο η ιαπωνική ράτσα Wagyu, αλλά κυρίαρχα η φιλοσοφία της Ιαπωνικής και Κορεάτικης χασαπικής τέχνης, όπου όλες οι κοπές (με έμφαση στις Off-Broadway) θα κόβονται σε λεπτές φέτες είτε με μαχαίρι, είτε με ειδική κοπτική μηχανή, με στόχο το γρήγορο ψήσιμο. Η παρουσίαση και η συσκευασία δε, θα ακολουθεί την φιλοσοφία του λουλουδιού της Ιαπωνίας και θα μπορεί να χρησιμοποιείται για τις κλασσικές παρασκευές Tataki, Shabu - Shabu, Sukiyaki και Yakiniku.

Οι επιλογές σε ράτσες θα αναπτύσσονται σε 3 διαφορετικούς άξονες:

  1. Παραδοσιακές Ευρωπαϊκές ράτσες (π.χ. Highland, Dexter, Holstein, Rubia Galega, Barossa)
  2. Ευρωπαϊκά και διεθνή wagyu από ΗΠΑ, Χιλή και Ευρώπη
  3. Ιαπωνικά wagyu από διαφορετικές περιοχές όπως Miyazaki, Kobe, Ohmi, Kagoshima

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσιτή επιλογή αποτελεί η κατηγορία των «Signature Burger Blends Κιμά» όπου θα δημιουργούνται διαφορετικά blends με πολλαπλά γευστικά προφίλ, με στόχο να ικανοποιήσουν όλους τους fans των burgers. 

Κάβα 

Η κάβα ξεκινάει με μια ωδή στα ουίσκι τα οποία, άλλωστε, αποτελούν βασικό σημείο αναφοράς και του «Birdman». Στο «Ikigai» θα υπάρχει η μεγαλύτερη συλλογή ιαπωνικών ουίσκι στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση σε συλλεκτικής αξίας δυσεύρετες ετικέτες για τους πιο απαιτητικούς fans της single malt σκηνής. Παράλληλα, θα υπάρχει πλήρης γκάμα ιαπωνικών τζιν, σάκε, και κρασιά φυσικής οινοποίησης από τον Ελληνικό και διεθνή αμπελώνα.

Η άλλη μεγάλη αγάπη της κάβας είναι η μπύρα, με παγκόσμια κοσμοπολίτικη ματιά και όχι μόνο με έμφαση στην Ιαπωνία. Στην πορεία, θα δημιουργηθεί η σπέσιαλ nomad «Ekiben» beer που την ετικέτα της θα φιλοτεχνούν διάφοροι καλλιτέχνες και φίλοι του «Birdman». Θα υπάρχουν επίσης πολλά ξεχωριστά αναψυκτικά της Ιαπωνίας (π.χ. λεμονάδα yuzu με μέλι).

Είναι σημαντικό ότι στο «Ikigai» θα μπορείτε να γευτείτε κρασί σε τιμή ραφιού.

Κεραμικά, Δώρα και Μαγειρικός Εξοπλισμός 

Το «Ikigai» πιστεύει ότι το δώρο πρέπει να περάσει σε νέα, ουσιαστική, εκλεκτική φάση όπου ένα χειροποίητο πήλινο καλλιτεχνικό πιάτο με ένα special blend κιμά μπορεί να είναι το νέο gift box, συσκευασμένο με τον μοναδικό τρόπο που οι Ιάπωνες χειρίζονται το packaging. Στα ράφια του θα υπάρχει ποικιλία μαγειρικών σκευών και αξεσουάρ, χειροποίητα κεραμικά Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, και φυσικά, μαγειρικά βιβλία.

 

 ekibenr

 

EKIBEN KITCHEN 

Το «Ekiben Kitchen» γεννήθηκε στη διάρκεια του lockdown, φιλοξενούμενο στην κουζίνα του  «Birdman» και έκανε αμέσως τεράστια επιτυχία με τα λαχταριστά σάντουιτς Katsu Sando, μεταξύ άλλων, που επιβεβαιώνουν την αγάπη του κοινού για την comfort ιαπωνική κουζίνα. 

Ήταν καιρός όμως το «Ekiben Kitchen»  να αποκτήσει το δικό του σπίτι και να διευρύνει τις δραστηριότητές του. Να  γίνει ένα πραγματικό πολυλειτουργικό izakaya που θα προσφέρει και take - away  λιχουδιές αλλά και τη δυνατότητα να γευματίσετε επιτόπου χαζεύοντας και ψωνίζοντας  πρωτόγνωρα deli από το «Ikigai», το νέο concept Japanese food market, που δημιούργησε ο Άρης Βεζενές και η ομάδα του «Birdman» και το οποίο θα συνυπάρχει μαζί του. Και τα δυο μαζί δημιουργούν ένα μητροπολιτικό urban style, που καλλιεργεί μια χαλαρή εμπειρία γευστικών ανακαλύψεων. 

Open Fire Robatayaki Kitchen

Εκτός από την κρυφή του κουζίνα, εξοπλισμένη με κορυφαία μηχανήματα που εξασφαλίζουν  εξαιρετικό και υγιεινό μαγείρεμα πρώτων υλών (π.χ. premium φριτέζα Henny Penny), το «Ekiben» έχει μια πανέμορφη ανοιχτή κουζίνα που γύρω της απλώνεται απέριττη jap μινιμαλιστική αύρα. Σταρ της θέρμης της, μια πολυεπίπεδη ψησταριά robata, tailor made στην Αγγλία με προσαρμοσμένη πάνω της μια ελληνική σούβλα! Πάνω στη δυνατή θράκα που μόνο τα ιαπωνικά Bincho-tan special κάρβουνα μπορούν να δημιουργήσουν, θα ψήνονται κρέατα και λαχανικά, ενώ κάποιες μέρες στη σούβλα θα μπαίνουν διαλεχτά κομμάτια αρνιού και χοιρινού δίνοντας ένα ελληνικό πνεύμα στην τελετουργία του καθημερινού «βρώμικου» και στην Japanese rotisserie.

No Reservations Needed

Το «Ekiben» είναι ένα χαλαρό, φιλόξενο σημείο συνάντησης προσιτό σε όλους, όπου μπορείτε να έρθετε χωρίς κράτηση και να απολαύσετε τη μαγεία ενός no ordinary izakaya. Κάθεστε στην απίθανη μαρμάρινη μπάρα, μιλάτε με τους σεφ και διαλέγετε από το μενού, ή επιλέγετε φανταστικά κρέατα nose-to-tail ιαπωνικής χασαπικής τέχνης για να σας τα ψήσουν. Τα πιάτα ημέρας που δημιουργεί η κουζίνα είναι μια γευστική συνάντηση της νοστιμιάς με την έκπληξη, προσφέροντας μεταξύ άλλων αυθεντικά αλλά και αναπάντεχα ramen και παραλλαγές mazemen, μεγάλη ποικιλία από sando και gyoza ή ακόμη, ένα secret omakase menu. Δίνουν  λοιπόν εκεί το ραντεβού τους  καλοφαγάδες της καθημερινής απόλαυσης, δημιουργώντας συν τω χρόνω μια άτυπη κοινότητα  φίλων της ιαπωνικής γευστικής κουλτούρας. 

Last but not least, οι take away και delivery παραγγελίες θα συσκευάζονται σε όμορφα bento boxes.

TEAM:

Store Manager: Χρυσάνθη Τόγια

Corporate Chef: Χρήστος Χανιάς

Ekiben Chef: Μυρσιάδης Γρηγόρης

Beverage Director: Καριπίδης Τίτος

F&B Director: Ερμιόνη Μαρτίκου

Butcher: Μάρκος Ρούσσος

 

CONTACT INFO:

Σκούφου 15, Αθήνα 105 57

Τηλ: 2103250535

e-mail: hello@ikigaimarket.gr

website: ikigaimarket.gr

Instagram: ikigaimarket_

Fb: Ikigai Japanese Market

Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 10:00 - 23:30



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved