The Fine Tasters: Η σημασία του να βρίσκεις αφορμές για γευστικές εμπειρίες για σένα, κάθε μέρα

Η επιστροφή από τις διακοπές είναι πάντα κάπως επίπονη. Είτε έχεις λείψει μια εβδομάδα, είτε έχεις λείψει έναν μήνα. Διότι καταλαβαίνεις πλέον τι σε περιμένει, τι βουνό έχεις μπροστά σου, πώς θα κυλήσουν οι περίπου 11 επόμενοι μήνες μέχρι το ρολόι να γράψει ξανά «Διακοπές», με ελάχιστα χειμερινά διαλείμματα ενδιάμεσα και κάτι «ψευτο-ανάσες» διακοπών. Και κάπως στο μυαλό σου, εκείνη η παραλία στις διακοπές που σου φάνηκε μέτρια ή εκείνο το ταβερνάκι που δεν ήταν και κάτι το ιδιαίτερο ή εκείνο το μπαράκι που δεν έπαιζε και πολύ ωραία μουσική, μοιάζουν τώρα, εξ αποστάσεως, μέρη που θα ήθελες να επισκεφθείς ξανά και μακάρι να ήσουν εκεί για «λίγες τελευταίες παραστάσεις».

Επιστρέφεις και όλα σου φαίνονται διαφορετικά: Το σπίτι σου, η γειτονιά σου, το πρόγραμμα της τηλεόρασης, οι συνάδελφοι, τα πάντα και οι πάντες. Για να μπεις σε ρυθμούς κανονικότητας, πρέπει να το πας σταδιακά και πιο χαλαρά. Με πιο ήπιους ρυθμούς, με λιγότερη δουλειά, με έναν καφέ από δω, ένα φαγητό από κει, ένα χαλαρό ποτό με άλλους «συμπάσχοντες» που βρίσκονται στην ίδια φάση με σένα.

 

Fischer Balthazar 07

 

Η δική μου η καθημερινότητα, όταν είμαι σε φουλ ρυθμούς, είναι μάλλον «βάρβαρη»: Τηλεόραση από το πρωί μέχρι το απόγευμα, ραδιόφωνο μέχρι το βράδυ και ενδιάμεσα το Onsports.gr. Ανάσα ούτε για δείγμα, ξεκούραση ελάχιστη, τρέξιμο αδιάκοπο για να τα προλάβω όλα, στρες, πίεση, προθεσμίες που πρέπει να προλάβω. Αλλά η δική μου «εβδομάδα προσαρμογής», αμέσως μετά τις διακοπές και πριν πέσω βαθιά στα άγρια νερά των καθημερινών υποχρεώσεων, περιλαμβάνει μερικούς καλούς φίλους, μερικά μέρη που ξέρω ότι θα περάσω καλά, γεύσεις που με ταξιδεύουν και παγωμένη μπίρα Fischer.

Προφανώς, παίζει ρόλο αυτό που λέει και το μότο της: It’s about taste. Με τη γυμνή της φιάλη, αναδεικνύει αυτό που έχει αξία. Διότι η γεύση, η πραγματικά γεμάτη γεύση της παγωμένης μπίρας μέσα στο κατακαλόκαιρο ή το αποκαλόκαιρο, είναι ίσως η καλύτερη παρηγοριά στη μετα-διακοπική μελαγχολία. Σε αυτό το συναίσθημα του «πέρασα καλά, ξεκουράστηκα, έκανα ένα σωρό ωραία πράγματα, αλλά δεν μου έφτασαν…».

Γυρνώντας από τη ραδιοφωνική μου εκπομπή το βράδυ, λοιπόν, έχω την τύχη να έχω σε ακτίνα βολής από το σπίτι μου ένα σωρό ωραία μαγαζιά, απ’ αυτά που ξέρω ότι θα πάω και θα περάσω καλά. Ένα από τα πιο αγαπημένα μου, είναι το Balthazar.

Ωραίοι άνθρωποι, μουσική που χαϊδεύει τα αυτιά μου, εξαιρετικό φαγητό -για να κάνεις ακόμα και μια βραδινή «αμαρτία»- και παγωμένη Fischer. Κάπως έτσι προσπαθώ να αποφορτίζομαι. Αυτό είναι το «καπάκι» που ανοίγω για να βγει ο «ατμός» στην «κατσαρόλα» της καθημερινότητας, η ένταση, η πίεση όλης της μέρας. Εκεί όπου θα δώσω ραντεβού με δυο φίλους, με το σύνθημα «το βράδυ μπίρες» ή θα περάσω μια βόλτα μόνος. Εκεί όπου η φιλόξενη μπάρα θα με περιμένει πάντα με κάτι να τσιμπήσω και μια Fischer για να «σβήσει» την κάψα της ημέρας.

Αυτή η Pilsener υψηλής ποιότητας, με την ήπια πικρή γεύση της και το διακριτικό της άρωμα, μπορεί να αναδείξει όποιο έδεσμα επιλέξω, ακόμη και το πιο ιδιαίτερο και premium: Από salmon tartare μέχρι carpaccio λαβράκι με αχινό, καρδιά ντομάτας, αυγοτάραχο και passion fruit και από μοσχαρίσιο καρπάτσιο με κρέμα από αρσενικό Νάξου, τραγανή κάπαρη, πέρλες τρούφας μέχρι καρέ χοιρινό iberico με σάλτσα μήλου, πουρέ παστινάκι και μήλο, κόκκινο και κίτρινο παντζάρι.

 

Fischer Balthazar 09

 

Ξέρετε κάτι; Αυτή την καλοκαιρινή, γαστρονομική συνήθεια, τη μετα-διακοπική, με τη χαλαρή βόλτα το βράδυ μετά τη δουλειά λέω να την καθιερώσω και την υπόλοιπη χρονιά κι όχι μόνο γι’ αυτήν την περίοδο προσαρμογής στην καθημερινότητα και τα «βάσανα».

Όσο για αύριο, έχω δώσει ήδη ραντεβού σε ένα άλλο αγαπημένο και ιστορικό αθηναϊκό «στέκι», το εμβληματικό Athénée Athens, για να απολαύσω την αγαπημένη μου μπίρα μαζί με γευστικά εδέσματα. Άλλωστε, το Athénée αποτελεί διαχρονικά σημείο συνάντησης στην «καρδιά» της πόλης, στη γνωστή και αγαπημένη γωνία Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου.

 

Fischer Balthazar 12

 

Στη δική μου περίπτωση, μπορώ να πω ότι είναι ένα «καταφύγιο» που μου προσφέρει τη χαλάρωση που χρειάζομαι έπειτα από ένα ραντεβού στην Αθήνα, ενώ όταν το επισκέπτομαι, ξέρω πως θα αφήσω πίσω μου την ένταση της πόλης, αλλά και ότι εκεί θα πετύχω σίγουρα έναν φίλο, έναν γνωστό ή έναν παλιό συνεργάτη να απολαμβάνει την μπίρα του, συνοδεύοντας με επιπλέον γεύση ένα από τα ξεχωριστά μενού του Athénée Athens.

Burger από μοσχάρι black angus, γαρίδες σε φύλλο κανταΐφι, ταλιατέλες με μοσχαράκι ragout και φρέσκια μαύρη τρούφα, φιλέτο γλώσσας saute. Είτε το μενού περιλαμβάνει ψαρικά, είτε κρεατικά, το άψογο food pairing είναι εύκολη υπόθεση όταν στα ποτήρια υπάρχει η αγαπημένη μας premium μπίρα.

Το σίγουρο είναι πως με τέτοια σημεία συνάντησης, τα απογεύματα και τα βράδια στην Αθήνα γίνονται ακόμη πιο «μαγικά» και διασκεδαστικά. Και έπειτα από μία έντονη μέρα, ένα τέτοιο ραντεβού, μία τόσο απολαυστική «στάση» για Fischer, είναι συχνά ό,τι χρειάζεται ο καθένας μας. Άλλωστε, όπως λένε, η ευτυχία βρίσκεται στις μικρές και απλές απολαύσεις της ζωής. Και αυτές ακριβώς οι μικρές, γευστικές απολαύσεις είναι που μας βοηθούν να ξεχνάμε -έστω και για λίγο- το στρες της καθημερινότητας, να γεμίζουμε τις μπαταρίες μας και να προετοιμαζόμαστε με περισσότερη αισιοδοξία για μία ακόμη μέρα, όσο απαιτητική ή περίπλοκη και αν είναι.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved