Dream On: Μία ξεχωριστή εικαστική έκθεση στο πρώην Καπνεργοστάσιο

Ο οργανισμός ΝΕΟΝ μαζεύει καλλιτέχνες μεγάλης κλίμακας.

Χτες ήταν τα εγκαίνια μίας πολύ σημαντικής έκθεσης που διοργανώθηκε από τον οργανισμό ΝΕΟΝ στο πρώην καπνεργοστάσιο στα Σεπόλια. Εκεί μπορεί κανείς να δει έργα από την διάσημη συλλογή του συλλέκτη Δασκαλόπουλου τα οποία τα δώρισε ο ίδιος σε τέσσερα μουσεία. Ουσιαστικά είναι ένας αποχαιρετισμός στα ίδια τα έργα τα οποία βρήκαν τον δρόμο τους σαν δωρεές σε γνωστά μουσεία του κόσμου.

Νέα έκθεση του Derek Jarman με ακυκλοφόρητες φωτογραφίες του

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος δώρισε τα έργα αυτά σε μουσεία όπως το ΕΜΣΤ, η Tate, και από κοινού στα Guggenheim και MCA Chicago. Αυτή λοιπόν είναι μία ευκαιρία για το κοινό να τα αποχαιρετήσει. 

Αυτή θα είναι και η τελευταία έκθεση που θα γίνει το πρώην καπνεργοστάσιο, μετά από την ανακαίνιση που έγινε από τον οργανισμό ΝΕΟΝ.

 

ekthesi3

 

Την έκθεση επιμελήθηκε ο ιστορικός τέχνης Δημήτρης Παλαιοκρασσάς. Τα έργα της Annette Messager, της Μαρίας Λοϊζίδου και της Άννας-Μαρίας Σαμαρά θα πάνε στο ΕΜΣΤ, έντεκα έργα θα πάνε στην Tate και τα υπόλοιπα στα αμερικανικά μουσεία. Υπενθυμίζουμε ότι από τα 340 έργα αυτής της συλλογής το ΕΜΣΤ έχει πάρει 140 και η Tate118.

Η έκθεση βγάζει αμέσως ένα αίσθημα από τα 90’s. Ένα αίσθημα που είχαμε καιρό να νιώσουμε, όσο αφορά την τέχνη. Βλέπει κανείς παλιές τεχνοτροπίες, οι οποίες όμως ακόμη καταφέρνουν να εντυπωσιάζουν με το μέγεθος και την ποιότητα τους.

Τα έργα καταπιάνονται με την έννοια της παγκοσμιοποίησης, της κοινωνικής αδικίας, της μετάλλαξης, της μόλυνσης του περιβάλλοντος και του ρατσισμού. Καθώς προχωράει κανείς μέσα στα τεράστια δωμάτια της έκθεσης συνειδητοποιεί πόσο λείπει από την τέχνη εκείνο το αίσθημα της αθωότητας του καλλιτέχνη που έχει μεγαλώσει μέσα στα 80's. 

Το έργο που με εντυπωσίασε πιο πολύ απ' όλα ήταν εκείνο του Thomas Hirschhorn, το οποίο ήταν μία σπηλειά κατασκευασμένη από μονωτική ταινία και μέσα έβρισκε κανείς εικόνες από περιοδικά και αντικείμενα της ποπ κουλτούρας. Κυριολεκτικά χάνεσαι μέσα στο έργο αυτό αλλά το αίσθημα που σου αφήνει είναι πολύ πρωτόγνωρο. 

Ένα άλλο έργο που μου έκανε εντύπωση ήταν το Credit Card Destroying Machine του Michael Landy, ένα μηχάνημα το οποίο τρώει πιστωτικές κάρτες και για αντάλλαγμα σου δίνει ένα έργο του καλλιτέχνη ζωγραφισμένο από το ίδιο το μηχάνημα. Πραγματικά πολύ έξυπνο. Δεν μου έκανε εντύπωση όταν είδα δεκάδες κάρτες κομμένες στο πάτωμα. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα κι αυτό σημαίνενει πως το έργο είχε ανταπόκριση. 

Μία έκθεση που πραγματικά αξίζει να δεις αν σου αρέσουν οι μεγάλες κλίμακες και τα παράξενα υλικά.

Ημερομηνίες προγραμμάτων:

Σάββατο 25/6, 2/7, 9/7, 16/7, 23/7, 30/7 και ώρα έναρξης 12:15 – 13:45

Τετάρτη 29/6, 6/7, 13/7, 20/7, 27/7 και ώρα έναρξης 17:00 – 18:30

Πληροφορίες και κρατήσεις: κ. Ειρήνη Μαντζαβίνου, 2103312995 (εσ.110), email: secretariat@hcm.gr

Για εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων, πληροφορίες και κρατήσεις: tickets@neon.org.gr

Θα πραγματοποιούνται ομαδικές ξεναγήσεις (10-15 άτομα) τις μέρες:

Πέμπτη και Παρασκευή στις 17:00 και στις 18:00

Σάββατο στις 14:00, 16:00 και 17:00

Έκθεση Dream On

Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο – Βιβλιοθήκη και Τυπογραφείο της Βουλής, Λένορμαν 218, Κολωνός, Αθήνα

Συνεργασία Βουλή των Ελλήνων + ΝΕΟΝ

Επιμέλεια: Δημήτρης Παλαιοκρασσάς, Ιστορικός Τέχνης

Διάρκεια: 8 Ιουνίου – 27 Νοεμβρίου 2022

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα, Τρίτη: κλειστά

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Κυριακή: 11:00-19:00

Σάββατο: 12:00-20:00

Είσοδος ελεύθερη

Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο neon.artsvp.co



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved