7 επικά μπριζολάδικα για τα οποία καμαρώνει όλη η Αθήνα

Briskets και γουρνοπούλες, σπαλομπριζόλες και ribs. Κοπιάστε. Είναι όλα εδώ.

«Μπριζόλες έχουμε». Mία φράση που μέχρι σήμερα φέρνει χαρές και πανηγύρια. Βεγγαλικά στην ψυχή. Ένιωθες το στόμα σου να πλημμυρίζει καθώς οι σιελογόνοι αδένες δούλευαν με φουλ τις μηχανές. Γιατί η μπριζόλα είναι το φαγητό των Θεών που θα ήθελαν ο Δίας κι ο Θωρ στο τραπέζι τους. Ή εναλλακτικά πιο κοντά σε εμάς, ο Frank Underwood.

 

 

Όσο καλός ψήστης όμως κι αν είσαι τώρα, όσο κι αν την πονάς τη ψησταριά σου, είναι κομματάκι δύσκολο να τις πετύχεις το ίδιο καλά με τους πραγματικούς μάστορες. Διότι υπάρχουν επαγγελματίες του χώρου που θα σου χαρίσουν απλόχερα μια γευστική εμπειρία που απογειώνει. Σου προτείνουμε, λοιπόν, 5 σπουδαία μπριζολάδικα που θα μάθεις να αγαπάς - αν δεν αγαπάς ήδη.

Πριν το κάνεις όμως σου ανοίγουμε την όρεξη με το παρακάτω άλμπουμ:

 

Ας πάρουνε τα κρέατα φωτιά κι ας ξεκινήσει το φαγοπότι φίλε αναγνώστη.

 

1. Po' Boys (Ψυρρή)

12108305 818638738235067 6594790300972833717 n

Το PO'BOYS, γεννήθηκε από το Mama Roux και την πρoσπάθεια του Chef Βασίλη Σπόρου και του ιδιοκτήτη John Higgins να γνωρίσουν το αυθεντικό Southern BBQ και τα σιγοκαπνιστά low and slow κρέατα στο Αθηναικό κοινό. Και εδώ που τα λέμε τα κατάφεραν. Γιατί αυτή τη στιγμή, η περιοχή του Ψυρρή φιλοξενεί έναν all-time southern κατάλογο, που έρχεται να σου γνωρίσει όλα εκείνα τα μεγάλα πιάτα που έβλεπες στις χολιγουντιανές ταινίες και ζήλευες με μανία. Οπότε εκτός από όλα εκείνα τα συνοδευτικά που έρχονται να τιμήσουν το κρέας -όπως το mac & cheese, την πατατοσαλάτα και το fondue με αβγά και τηγανητές πατάτες- ετοιμάσου για ένα «κρεατοφαγικό» μακελειό. Με burgers που φιλοξενούν brisket και σιγομαγειρεμένο pulled pork, μέχρι τηγανητό κοτόπουλο και platers που θα τιμήσουν την χοιρινή κοιλιά, το black angus και τα παϊδάκια. Ακολουθούν τα Po’Boy σάντουιτς, το παραδοσιακό χειροποίητο λουκάνικο Andouille –με μυστική συνταγή που έφερε ο Βασίλης Σπόρος από τη Νέα Ορλεάνη- αλλά και την πασίγνωστη σούπα Gumbo. Σιγοψήνονται όλα στο custom offset smoker σε θερμοκρασία 120 ο C για τουλάχιστον 8 ώρες και μας δίνουν τις γεύσεις που λατρέψαμε.

Αγαθάρχου 12 & Λεπενιώτου, Ψυρρή, 210 3234672

 

2. Steak Alive (Κορυδαλλός)

29340538 2019256205062195 8473423695606448128 n

Είναι ίσως η καλύτερη μεταμόρφωση που δόθηκε ποτέ στο αρχοντικό Γεράκη και που αποτέλεσε αφορμή να συγκεντρώσει ένα μεγάλο πλήθος κρεατοφάγων. Σε χώρο που σου θυμίζει «steakάδικο» στο Μπρούκλιν, παρελαύνουν σπαλομπριζόλες, rib eyes και tomahawk, burgers, γουρνοπούλες και χοιρινά κότσια που σιγομαγειρεύονται σε σάλτα μπίρας. Όλα αυτά με το σωστό ψήσιμο, με άριστη επιλογή στις πρώτες ύλες και κάπως έτσι ο Κορυδαλλός δεν έχει να ζηλέψει τίποτα και κανέναν. Tip: η ομελέτα με το chorizo είναι must πιάτο για να ανοίξει η όρεξη.

Κρήτης 23 & Αγ. Γεωργίου 76, Κορυδαλλός,  210 4952000

 

3. Τηλέμαχος Art Grill (Κηφισιά)

slide 1

Όταν το μαγαζί ξεκινούσε σαν απλή κρεατοταβέρνα, κανείς δεν είχε φανταστεί -ίσως ούτε οι ίδιοι- πως θα εξελισσόντουσαν σε ένα από τα μεγαλύτερα meat places to be στην Αθήνα. Να λοιπόν που άριστη επιλογή των κρεάτων κατάφερε να μαζέψει κάθε λογής Αθηναίο από κάθε γωνιά του λεκανοπεδίου, για τις κορυφαίες αυτές γεύσεις. Το αρνίσιο σουβλάκι είναι το κατεξοχήν υπέροχο, αλλά δεν παραλείπεις το κοκορέτσι, την σπαλομπριζόλα και την εξαίσια γουρνοπούλα που κάνει ακόμη και τους μάστορες στο Ζευγολατιό να ζηλεύουν. Ένα πραγματικό στολίδι στην Κηφισιά που δίνει αξία τόσο στο κρέας, όσο και στους ανθρώπους που ξέρουν να το τιμούν.

Φραγκοπούλου 19, Ν. Κηφισιά, 210 8076680

 

4. Τα Μπριζολάκια του Τέλη (Πλατεία Κουμουνδούρου)

14963293 345716065806300 1391428941885848589 n

Αν είσαι από εκείνους που χορταίνουν με την... διακόσμηση ενός εστιατορίου, μιας ταβέρνας, ενός οποιουδήποτε φαγητάδικου τέλος πάντων, καλύτερα να αφήσεις τα Μπριζολάκια του Τέλη στην ησυχία του. Το μέρος δεν ενδείκνυται για να πάρεις μάτι. Φτωχικό, παλαιακό και κατά κάποιο τρόπο απαγορεύσιμο για εκείνους που θέλουν να κοιτούν τριγύρω καθώς μασούν. Για εκείνους όμως που σκοπεύουν να λοκάρουν αποκλειστικά και μόνο στο πιάτο με τα λεπτοκομμένα μπριζολάκια που θα τους φέρει στο πιάτο τους η συμπαθέστατη κυριούλα, 5 λεπτάκια μόλις αφού πατήσουν το πόδι τους στο μαγαζί, ο Τέλης είναι αδιαμφισβήτητα ο προσωπικός τους θεούλης. Θα τον δεις να ψήνει ασταμάτητα (το κάνει από το 1977) μπριζολάκια, θα δεις και τα καλούδια του να σερβίρονται σε όποια αθηναϊκή ανθρωποφυλή μπορεί να βάλει ο νους σου με χωριάτικη, πατάτες και μπουγιουρντί. Αυτά και ό,τι πιεις. Δεν υπάρχει κάτι έξτρα στον κατάλογο, δεν χρειάζεσαι κάτι έξτρα από τον κατάλογο. Για τα μπριζολάκια για τα οποία μιλάει όλος ο ντουνιάς θα πας. Και στο φευγιό σου, ένα «ευχαριστώ» στον κυρ Τέλη θα το πεις. 

Ευριπίδου 86 | 21 0324 2775

 

5. Base Grill (Περιστέρι)

13418750 1783453668537301 7725756620747800753 n

Το κρεατάδικο που ήρθε για να διδάξει πως το ψήσιμο μπριζόλας έχει την δική του επιστήμη. Στο Base Grill θα μάθεις δύο πράγματα: πώς το κρέας σερβίρεται σε φέτες που κόβονται μπροστά του και πως το medium rare είναι ο μόνος τρόπος για να το τιμήσεις σωστά. Στο Base Grill δεν είναι τίποτα τυχαίο. Από το κρέας που διαλέγουν μέχρι τον τρόπο που το ψήνουν. Ναι, μπορείς να βρεις από ψαρονέφρι μέχρι μπιφτέκι και χοιρινό, αλλά η πραγματική μαεστρία φαίνεται στη μπριζόλα. Είτε έχεις να «αντιμετωπίσεις» ένα t-bone είτε porterhouse και brazil steak, η μπριζόλα σου θα καταφθάσει με το σωστό ψήσιμο, θα έχει το κατάλληλο αλάτι και θα σε κάνει να νιώσεις σαν τον Bill the Butcher από τις Συμμορίες της Νέας Υόρκης. Γιατί υπάρχουν και αυτοί που με το κρέας δεν παίζουν.

Λεωφόρος Κωνσταντινουπόλεως 54, Περιστέρι | 210 5757 455

 

6. Ο Βλάχος (Μελίσσια)

14650143 1210420712313891 2009139455653137881 n

Να και μία απόδειξη ότι δεν είναι μόνο οι ταβέρνες των Καλυβίων και της Βάρης που ξέρουν από κρέας. Ο Βλάχος στα Μελίσσια, ακολουθεί την πατροπαράδοτη συνταγή που λέει ότι το κρέας δεν χρειάζεται φανφάρες και υπερβολές. Χρειάζεται καλή πρώτη ύλη από τον χασάπη και μία γενναία μερίδα πατάτες που θα τις συνοδέψει στο πιάτο. Και φαίνεται πως ο κόσμος στα Βόρεια προάστια έμαθε τόσο καλά αυτό το μάθημα, που πλέον δεν πας στον Βλάχο αν πρώτα δεν έχεις κάνει κράτηση. Καλοψημένα μπριζολάκια (σ.σ.: η μερίδα έχει τρία μεγάλα) τα οποία λιώνουν στο στόμα και απαιτούν γενναία δόση μπίρας ώστε να τα συνοδέψεις. Μαγαζί που αγαπούν τόσο οι παρέες όσο και οι οικογένειες και συστήνεται αποκλειστικά για τον λάτρη της καλοψημένης μπριζολίτσας. Και θα φας και το παγωτίνι σου στο τέλος.

Καραμανλή 1 & 17 Νοέμβρη 11, Μελίσσια | 210 6130 672

 

7. Γίδι (Μεταμόρφωση)

gidi00

Αλίμονο αν ο Βασίλης Ακρίβος δεν ήξερα από καλό κρέας. Με τον Γιάννη Κουστένη να ακονίζει τα μαχαίρια του, μιλάμε ξεκάθαρα για ένα από καλύτερα κρεατάδικα της Αθήνας. Πιάτα που ξεκινούν από το κοντοσούβλι που θα το βρείτε σε χοιρινό και μοσχαρίσιο, αλλά και εξαιρετικό φρυγαδέλι (το μοσχαρίσιο συκώτι τυλιγμένο με αρνίσια μπόλια) που είναι πραγματικά για μερακλήδες. Πέρα από τις γαρδούμπες, το λουκάνικο και την συκωταριά, μιλάμε επίσης για διθυραμβικό αρνίσιο παϊδάκι και εκπληκτικό πρόβατο για τις πραγματικά πεινασμένες παρέες. Στο μενού υπάρχει τόσο το χοιρινό από ισπανικό χοίρο (iberico) αλλά και χοίρος mangalitsa που προέρχεται από την Ουγγαρία και σε ποσοστό λίπους, σε κάνει να πιστεύεις ότι τρως αρνί. Θα βρεις και αγελαδίσια σπαλομπριζόλα πέρα από εκείνη του μόσχου και όλα τα παραπάνω στο μοναδικό σωστό ψήσιμο που θα αναδείξει την γεύση του κρέατος. Μην μασάς και δοκίμασέ τα. Ή μάλλον μάσησε άφοβα.

Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, | 210 2828 848



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved