4 σαντουιτσάδικα στην Αθήνα που μας έχουν κλέψει την καρδιά

Καντάδα κάνουμε για πάρτη τους, όχι αστεία.

Όταν μιλάμε για Street Foοd στην Ελλάδα μιλάμε κυρίως για ένα πράγμα: «βρόμικα» σάντουιτς από καντίνες. Αυτός είναι ο Βασιλιάς του στην Ελλάδα και δύσκολα θα χάσει τη θέση του. Φυσικά, τα τελευταία χρόνια, λόγω της παγκόσμιας μόδας έχουμε παρατηρήσει αλλαγές στον χάρτη του υπαίθριου φαγητού, καθώς γίνονται κάποιες προσπάθειες να ανοίξει το φάσμα και να πάρει ένα multi-culti χρώμα η φάση.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως κάθε χρόνο πια, το Athens Street Food μαζεύει άπειρο κόσμο που δοκιμάζει λαίμαργα από τα περίπτερά του λιχουδιές από όλο τον κόσμο: μπέργκερ και σουβλάκια, φαλάφελ και κρέπες, κινέζικο και ινδικό, ακόμα και τελείως εξωτικές γεύσεις από το Περού.

giphy sandwich

Όμως το «φαγητό του δρόμου» δεν περιορίζεται σε καντίνες και περίπτερα. Έχει να κάνει με κάθε είδους λιχουδιά που μπορείς να παραγγείλεις και να καταβροχθίσεις όρθιος ή κάνοντας βόλτα στην πόλη. Και μία ιδιαίτερα αγαπημένη επιλογή είναι το σάντουιτς. Όχι δεν εννοούμε το «βρόμικο» μόνο, ούτε το «θεσσαλονικιώτικο σουβλάκι», αλλά τα μαγαζιά που μπορείς να επιλέξεις ΕΣΥ τι υλικά θα κοσμήσουν την προσωπική σου δημιουργία.

Τα παρακάτω 4 τρομερά σαντουιτσάδικα είναι εκείνα που έχουν κλέψει τη δικιά μας καρδιά μέσα από τα χρόνια.  

1. Guarantee (Κουκάκι)

guarantee

Ας ξεκινήσουμε με αυτό εδώ στο Κουκάκι που δεν είναι ΑΠΛΑ ένα σαντουιτσάδικο. Ένας ΝΑΟΣ της γεύσης είναι και η διαδικασία για να παραγγείλεις μια χαρμόσυνη τελετή. Κόσμος αριβάρει από κάθε γωνιά της Αθήνας, ιδιαίτερα τα Σάββατα, από τις 10 το πρωί μέχρι (αυστηρά) τις 5 το απόγευμα, σε έναν χώρο που δεν γεμίζει το μάτι. Γεμίζει όμως το στομάχι με εξαιρετικές γεύσεις που δύσκολα θα βρεις οπουδήποτε αλλού. Αλλαντικά σπάνια, ντόπια και εισαγόμενα, το ίδιο και τυριά, πέστο σχοινόπρασου (μεγάλο must try), καπνιστός σολομός, roast beef θεσπέσιο, κεφτεδάκια σπιτικά, βούτυρα με τρούφα και ότι άλλο ζητήσει ο λαίμαργος και «περίεργος» ουρανίσκος σου. Στα συν οι εξαιρετικοί χυμοί που φτιάχνει. Στα έξτρα συν η εξυπηρέτηση: οι άνθρωποι δεν είναι αρπακολλατζήδες, εδώ έρχεσαι για να χαλαρώσεις και να φας κάτι διαφορετικό, όχι για να αγχωθείς και να μπουκώσεις.

 

2. Big Mouth (Κέντρο)

 12928260 1781727162058224 6492459073034086531 n

Η φάση με το Big Mouth είναι: βρέθηκες Κέντρο, σ’ έχει κόψει λιγούρα πριν ή μετά τα ποτά και πρέπει να χτυπήσεις κάτι αξιόλογο σαντουϊτσοειδές. Είναι κάπου εκεί στην Πραξιτέλους, στο Big Mouth του Κώστα και του Νίκου, όπου το ψωμί φρυγανίζεται όσο πρέπει  και που επιλογές  όπως είναι το BLT (μπέικον, ντομάτα μαρούλι, σως) ή το Chicken Deli (κοτόπουλο, μπέικον, μαρούλι, βινεγκρέτ, γραβιέρα), που η φήμη τους έχει φτάσει μέχρι την άλλη άκρη της Αττικής – και στα στομάχια όλων μας φυσικά. Το Big Mouth δεν σε πείθει μόνο από τη γεύση αλλά και από την προεργασία. Είναι αυτό το τίμιο σπιτικό σάντουιτς που θα σου έφτιαχνε ο κολλητός σου, αν δεν είχατε φράγκα για delivery.  Με άριστα υλικά, γενναίες ποσότητες για να ντερλικώσεις και να επιστρέψεις στην αλκοολούχα Αθηναϊκή νύχτα. Ή να κάτσεις να φας και δεύτερο.

 

3. Σαν Φραντσίσκο (Kεραμεικός)

san fransisco

Στο Κεραμεικό θα βρεις το ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟΝ αυτό που μοιάζει με χρονομηχανή: σα να πήγε κάποιος μετανάστης, τη δεκαετία του 50’ στην ομώνυμη πόλη, και να γύρισε για να φτιάξει μια ρετρό γωνιά αφιερωμένη στα σάντουιτς και τα μέρη που γνώρισε και αγάπησε –πράγμα που δεν απέχει πολύ από την αλήθεια… Εδώ δεν επιλέγεις εσύ τα υλικά, δεν χρειάζεται, έχει φροντίσει το μαγαζί για αυτό. Απλά, τίμια σάντουιτς που θυμίζουν Αμερική, καθόλου υπερφορτωμένα, με την σωστή «ποσόστωση» σαλτσούλας και γέμισης. Μπορείς αν έχεις φίλους vegetarian ή vegan να τους πας εκεί και θα τους περιποιηθούν, μιας και σε οποιοδήποτε άλλο street food πόστο θα τους κοιτάνε σαν εξωγήινους. Στα συν η μεγάλη ποικιλία από μπύρες!

 

4.Cantineiro (Χαλάνδρι)

17990967 1308364075937370 2722067931406272615 n

Ποιος είπε ότι το Χαλάνδρι είναι μια περιοχή μόνο για να τα πιεις; Διότι ανάμεσα στα αμέτρητα μπαράκια, σε ένα σοκάκι πλάι στην Πλατεία Ελευθερωτών (Αγίου Νικολάου) βρίσκεται το περίφημο Cantineiro, που μόνο μια φορά να το επισκεφτείς σου αρκεί για να το… ερωτευτείς. Η ποικιλία είναι ένα στοιχείο που το χαρακτηρίζει, από το κρέας της επιλογής σου, στα ζαρζαβατικά που θα το στολίσεις ενώ υπάρχουν έτοιμες ενδεδειγμένες λύσεις για να μην παιδεύεσαι με τις επιλογές. Αν όμως κάτι χαρακτηρίζει το Cantineiro αυτό είναι το ψωμί που διαθέτει. Το δαγκώνεις και αισθάνεσαι ότι πλέον ήρθε η ώρα για απόλαυση. Είναι αυτή η λεπτομέρεια που μπορεί να μετατρέψει ένα απλό σάντσουιτς σε σαντουιτσάρα. Τέλος αν η όρεξή σου το τραβάει για κάτι παραπάνω, σου συστήνω το μέγεθος «Γίγας». Ατελείωτο σάντουιτς λίγο πιο μακρύ από το πλάτος του λάπτοπ σου (!) που όμως δεν θα δυσκολευτείς να καταβροχθίσεις. Είναι τόσο λαχταριστό που ενδέχεται να θες κι άλλο.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved