Πώς είναι να δουλεύεις ασφάλεια σε νυχτερινό μαγαζί;

Ο Γιάννης Παπαϊωάννου όταν δεν προστατεύει celebrities, φροντίζει να λειτουργούν όλα ομαλά.

Ο Γιάννης Παπαϊωάννου είναι ο άνθρωπος που θέλεις να έχεις δίπλα σου για να σε προστατέψει. Οι διάσημοι τουλάχιστον τον θέλουν σίγουρα. Μέσα στην μακροχρόνια πορεία του σαν επαγγελματίας security, δεν έχει δουλέψει μόνο σε γνωστά μαγαζιά της αθηναϊκής νύχτας αλλά και για ένα πλήθος διασήμων που έχουν επισκεφθεί την χώρα. Όμως πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η δουλειά του;

DSC2443

 

 

«Δουλεύω 21 χρόνια σαν ασφάλεια σε νυχτερινά μαγαζιά. Η δουλειά αυτή μου έχει μάθει πολλά περισσότερα από εκείνα που θα πίστευε κανείς. Από το πώς συμπεριφέρεται ο κόσμος υπό τη επήρεια αλκοόλ ή το πως μια μικρή παρεξήγηση μπορεί να καταλήξει άσχημα. Το να δουλεύεις στην ασφάλεια σε βοηθάει και να καταλάβεις καλύτερα τη ψυχολογια τόσο των πελατών, όσο και των ανθρώπων που δουλεύετε μαζί. Η διαχείρισηση ανθρώπων στην προκειμένη περίπτωση είναι το άλφα και το ωμέγα. Είναι σημαντικό όμως το ποιος δουλεύει ως ασφάλεια όπως και το να είσαι πιστοποιημένος στις πρώτες βοήθειες, στην πυρασφάλεια και στη διαχείρηση άλλων κρίσεων». 

 

«Η δουλειά μας είναι επικίνδυνη. Ένας Γερμανός εκπαιδευτής που γνώρισα σε σεμιναρια εκπαίδευσης, θεωρούσε αδιανόητο να πηγαίνεις για βάρδια και να μη φοράς αλεξίσφαιρο γιλέκο μέσα από τα ρούχα. Το επικροτω ως ένα από τα ουσιαστικοτερα μέτρα αυτοπροστασίας και πρόληψης και πάντα συνιστώ και σε όσους κάνουν αυτή τη δουλειά να πιστοποιηθούν στη αναγνωρίζη υπόπτων μέσα από τη γλώσσα του σώματος - πότε δηλαδή κάποιος θεωρείται επικίνδυνός για την ασφάλεια των πελατών».

 

  DSC2444

 

«Δεν υπάρχει ποτέ μία τυπική νύχτα. Κάθε νύχτα είναι διαφορετική. Η βάρδια ξεκινάει 12 τη νύχτα και θα φύγουμε 7 τα ξημερώματα από το Nuba στο Γκάζι. Τα ωράρια διαφέρουν αναλόγως με τις απαιτήσεις του μαγαζιού. Όταν δούλευα ασφάλεια σε μαγαζιά όπως το Salon de Bricolage ή το Island, ξεκινούσαμε από τις 6 το απόγευμα. Το να είσαι τυπικός είναι πεμπτουσία στο να κάνεις καλά την δουλειά σου».

 

«Είσαι αποτελεσματικός όταν ξέρεις να διαβάζεις τους ανθρώπους. Πρέπει να είσαι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος και να παραμένεις ταπεινός. Σε αυτή την δουλειά δεν πρέπει να παίρνεις τίποτα προσωπικά. Δεν είσαι εκεί για να παίξεις ξύλο. Είσαι για να προλάβεις μία κατάσταση. Ένας μέντοράς μου, μου είχε πει πως η επιτυχία σε αυτή τη δουλειά είναι το να κάνεις φίλους και όχι εχθρούς».

 

 DSC2452

 

«Οι πολεμικές τέχνες είναι εφόδιο σε μία τέτοια δουλειά. Έχω περάσει από πολλά διαφορετικά συστήματα για να πάρω εμπειρίες. Kick Boxing, Aikido, Tae Kwon Do, Krav Maga. Αυτό που με κέρδισε ήταν τελικά το Wing Chun και ο μαχητής δάσκαλός μου Γιώργος Γροντής. Λόγω δουλειάς παίρνεις αυτο το υλικό και το δουλεύεις μέσα στις προπονήσεις σου, έτσι ώστε μετά στις πραγματικές συνθήκες της δουλειάς βγαίνουν αρκετά πιο εύκολα σε σχέση με έναν άνθρωπο που δε έχει εξοικειωθεί με τον "δρόμο"».

 

«Ναι, είχα δουλέψει για την Jennifer Lopez όταν είχε έρθει στην Αθήνα. Λόγω του πόστου που είχα σε μαγαζιά όπως το Salon de Bricolage, έχω συνεργαστεί με συνοδευτικές ομάδες ασφαλείας. Σαν υπεύθυνος ασφάλειας του Island Athens Riviera και του Salon de Bricolage, έχω συνεργαστεί με τις συνοδευτικές ομάδες ασφαλείας και είχα ηγετικό ρόλο στη ασφάλεια τους κατά τις επισκέψεις στα μαγαζιά αυτά πολλών διάσημων από το Χόλιγουντ. Chris Evans, Meryl Streep, Scorpions, Jean Paul Gautier, Red Hot Chili Peppers, Bruce Willis, Pierce Brosnan, Moby, Vanessa Mei και άλλοι».  

 

«Ποιοι κάνουν τους περισσότερους καβγάδες ε; Οι Έλληνες και κυρίως οι ''νεοέλληνες'' στη νοοτροπία.  Ψάχνονται μονίμως. Πέρα από το σύνδρομο του "ξέρεις ποιος είμαι εγώ;",  η συμπεριφορά μαζί με το αλκοόλ δημιουργούν άσχημους συνδυασμούς».

 

 DSC2440

 

«H επόμενη μέρα για ένα security είναι ανάλογη με τo τι έχει αντιμετωπίσει το προηγούμενο βράδυ. Το μόνο σίγουρο, είναι ότι μέχρι να κοιμηθείς έχεις πολύ υπερένταση. Ο κάθε άνθρωπος βέβαια την αποβάλλει διαφορετικά. Εγώ πχ μετά από δουλειά έχω πάει πολλές φορές γυμναστήριο να ξεδώσω ή βάζω τηλεοπτικές σειρές να ξεχαστώ και να απομονωθώ».

 

«Σε μερικά χρόνια από τώρα, θα ήθελα να έχω μια δική μου εταιρεία ώστε να παρέχω υπηρεσίες ασφαλείας. Επίσης μία σχολή πολεμικών τεχνών δεν θα ήταν καθόλου κακή ιδέα».

 * Οι φωτογραφίες είναι του Γιάννη Μόρτου.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved