Το Pangrams and Slogans είναι η έκθεση που πρέπει να επισκεφτείς

Η Ντόρα Οικονόμου επανεξετάζει την αρετή της καλλιγραφίας.

Χτες παραβρεθήκαμε στα εγκαίνια της υπέροχης έκθεσης της καλλιτέχνιδος Ντόρας Οικονόμου στο Radio Athenes στο κέντρο της Αθήνας και το απολαύσαμε.

Αν και η έκθεση είναι κάπως μικρή σε έκταση σε αποζημιώνει σε ποιότητα και χιούμορ, χρώμα και διάθεση. Στον χώρο Radio Athenes που βρίσκεται δίπλα από την Ερμού στο κέντρο, στην οδό Πετράκη 15, η Ντόρα Οικονόμου εκθέτει τα έργα της που αποτελούνται από ξεχωριστές δικές της γραμματοσειρές, άλλες σε χαρτί και άλλες κατευθείαν πάνω στους τοίχους του χώρου.

Τα παντογράμματα, όπως διαβάζουμε στο press release, ονομάζονται οι προτάσεις στις οποίες χρησιμοποιούνται όλα τα γράμματα ενός αλφαβήτου, τουλάχιστον από μία φορά το καθένα.

 

pang

 

Τα παντογράμματα (Pangrams) χρησιμοποιούνται στην τυπογραφία για την ανάδειξη των διαφορετικών γλύφων μιας γραμματοσειράς, καθώς επίσης και παλαιότερα για την ανάπτυξη της καλλιγραφίας ή της δαχτυλογράφησης.

Τα σλόγκαν είναι σύντομα διαφημιστικά μηνύματα εμπορικού ή και πολιτικού περιεχομένου, διατυπωμένα με τέτοιο τρόπο που ο δέκτης τους να τα προσέχει και να μένουν στην μνήμη του.

Η Ντόρα Οικονόμου, χρόνια στο χώρο των εικαστικών και καταξιωμένη καλλιτέχνις, παίρνει τα εργαλεία των παντογραμμάτων και των σλόγκαν και τα μεταθέτει στον δικό της προσωπικό χώρο, έναν τόπο μυστηριακό αλλά ταυτόχρονα γεμάτο χιούμορ.

 

pang4

Για να διατηρήσει μία συμμετρία, η Ντόρα Οικονόμου, χρησιμοποίησε σλόγκαν από διαφημιστικές εκστρατείες στα ελληνικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά και δημιούργησε αυτό που κάποιος θα αποκαλούσε concrete poetry (τεχνοπαίγνια) ή Ντανταϊστική ποίηση, μία μορφή γλωσσολογικής, εννοιολογικής τέχνης, αποτυπωμένα στους τοίχους και το χαρτί.

Μία έκθεση που πρέπει να δεις οπωσδήποτε.

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη 4 με 8, Σάββατο 12 με 4.

Radio Athenes, Πετράκη 15, Αθήνα.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Μαρτίου 2020.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις φωτογραφίες από τα εγκαίνια της έκθεσης:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved