Αν θες να πάρεις ένα video game στον παππού σου τώρα είναι ο καιρός

Επιστήμονες δημιούργησαν video game που βελτιώνει τη μνήμη των ηλικιωμένων.

Τώρα και καιρό μπορεί να σκέφτεσαι τι δώρο θα ήταν καλό να πάρεις στον παππού ή στην γιαγιά, έτσι για το καλό, για να τους ευχαριστήσεις που σε μεγαλώσανε. Ποιος το περίμενε πως η απάντηση θα ερχόταν από τον επιστημονικό κόσμο; Τώρα ξέρεις ακριβώς τι δώρο πρέπει να τους πάρεις, γι' αυτό κάνε οικονομία μέχρι τα Χριστούγεννα που θα έχει μπει στο δώρο. Τι ακριβώς όμως συνέβη; Μα είναι πολύ απλό: Επιστήμονες του University of California San Francisco δημιούργησαν το Rhythmicity, ένα μουσικό video game το οποίο όχι μόνο μπορεί να σας μάθει drums, αλλά βελτιώνει και τη βραχυπρόθεσμη μνήμη σας. Στην έρευνα συμμετείχαν 47 ηλικιωμένοι 60 έως 79 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία έπαιζε το Rhythmicity και η άλλη ένα κοινό παιχνίδι αναζήτησης λέξεων, για 20 λεπτά κάθε μέρα, 5 μέρες την εβδομάδα και για 8 εβδομάδες.

10 video games της δεκαετίας του '90 που μας έκαναν gamers

 
 

Όχι μόνο ο παππούς σου θα μάθει ντραμς αλλά θα μπορεί να έχει και λιγότερο κίνδυνο να πάθει άνοια. Δεν είναι καλό; Σίγουρα είναι. Ένα δώρο θησαυρός. Οι διαφορές στις δύο ομάδες ήταν ξεκάθαρες. Καθώς οι χρήστες προχωρούσαν επίπεδα στο Rhythmicity, ο τρόπος που στόχευαν την οπτική αντίληψη και η επιλεκτική προσοχή τους είχαν θετικές επιπτώσεις στη βραχυπρόθεσμη μνήμη τους. Ένα παιχνίδι που όχι απλά είναι ψαγμένο, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως κάνει καλό στη μνήμη του παππού σου. Κοίτα να δεις που τελικά θα κάνεις τον παππού να γίνει gamer στα γεράματα. Μια χαρά.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Rhythmicity αναπτύχθηκε από τον drummer των Grateful Dead, Mickey Hart. Οι συμμετέχοντες έβλεπαν οπτικά ερεθίσματα για να εκπαιδευτούν στο να παίζουν το ρυθμό σε ένα tablet. Το tempo, η πολυπλοκότητα και η ακρίβεια αυξανόταν με τα επίπεδα. Ωστόσο προσαρμόζεται στις ικανότητες κάθε παίκτη, έτσι ώστε να μην είναι υπερβολικά δύσκολο αλλά να ωθεί τον παίκτη να βελτιωθεί. Το γεγονός πως η μνήμη βελτιώθηκε σε οποιοδήποτε επίπεδο, είναι εκπληκτικό. Υπάρχει ένα πολύ ισχυρό χαρακτηριστικό εκπαίδευσης μνήμης σε αυτό και γενικεύεται και σε άλλες μορφές μνήμης. Αναφέρει ο Theodore Zanto, νευρολόγος

Η μείωση του γνωστικού ελέγχου στους ηλικιωμένους είναι κάτι κοινό, αλλά αυτό το παιχνίδι αποτελεί απόδειξη πως υπάρχουν τρόποι να κρατήσουμε τη γνωστική μας αντίληψη.