Πώς να μην μαζέψεις σκόρπιες θερμίδες τρώγοντας sushi

Η ιαπωνική κουζίνα έχει υγιεινές επιλογές. Αρκεί να θέλεις να τις κάνεις.

Οπωσδήποτε το sushi θα είναι το λιγότερο παχυντικό από τις επιλογές που σκέφτηκες να κάνεις για ένα βραδινό δείπνο. Κακά τα ψέματα, όσον αφορά τις θερμίδες, καμία πίτσα, κανένα μπέργκερ και κανένα σουβλάκι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν. Δεν σημαίνει όμως πως το sushi δεν έχει τις δικές του διατροφικές παγίδες.

Αν θες να το απολαύσεις στο μέγιστο και να κάνεις παράλληλα τις πιο υγιεινές επιλογές, ρίξε μία ματιά παρακάτω.

 

Ξεκίνα με σοφές επιλογές

sushi sashimi edamame and miso soup

Τα ορεκτικά στην ιαπωνική κουζίνα έχουν τελείως διαφορετική φιλοσοφία από ότι στη δυτική. Έχουν ως στόχο να προετοιμάσουν το στομάχι σου να περάσει στα κυρίως πιάτα. Αλλά αν θέλεις να προσέξεις τις θερμίδες, επιβάλλεται να κάνεις και τις ανάλογες επιλογές. Από τα okazu, τα ορεκτικά δηλαδή, το πιο γνωστό και παράλληλα υγιές πιάτο είναι τα edamame. Στην αυθεντική ιαπωνική κουζίνα, βράζουν σε θαλασσινό νερό αλλά δεν σερβίρονται με αλάτι. Μία χούφτα φασόλια edamame έχουν περίπου 9 γρ. φυτικών ινών και 11 γρ. πρωτεΐνης. Από τους διατροφολόγους θεωρείται super food και όχι άδικα. Μία άλλη εξίσου καλή επιλογή, είναι η παραδοσιακή σούπα mino με μόλις -περίπου- 30-35 θερμίδες. Αξιόλογη επιλογή είναι και η παραδοσιακή σούπα mino, με μόλις 1 γρ. (ναι, καλά διαβάζεις) λίπους. 

 

Τόνος και σολομός οι φίλοι σου

roll mix sushi mic


Προτίμησε τα ρολά που περιέχουν λαχανικά όπως αγγούρι ή αβοκάντο και απέφυγε τις μαγιονέζες που συνηθίζουμε να βρίσκουμε στην γαρίδα tempura. Σίγουρα είναι από τα νοστιμότερα της λίστας, αλλά όπου γαρίδα tempura μπαίνει και δίπλα η λέξη deep fried. Αντιθέτως ο σολομός και ο τόνος, είναι μεγάλη πηγή πρωτεΐνης με σχεδόν μηδενικά λιπαρά. Για παράδειγμα ένα Salmon roll δίνει 15 γρ. πρωτεΐνης και μόλις 5 λίπους, ενώ ακόμη και ένα California roll που περιέχει καβούρι, έχει περίπου 13γρ. πρωτεΐνης έναντι 6 λίπους.

 

Sushi δεν είναι μόνο τα ρολά

Blog Nigiri Horizontal Alanna Hale copy


Γενικά, το ότι πάμε για sushi δεν σημαίνει πως τα maki είναι η μόνη επιλογή. Εκτός από το nigiri που περιέχει μικρότερη ποσότητα ρυζιού και δεν περιτρυγυρίζεται από μαγιονέζες, το sashimi -το φιλέτο ωμού ψαριού- δεν είναι μόνο μία υγιεινή επιλογή για τις θερμίδες, αλλά και το πραγματικό μεγαλείο του ψαριού στην ιαπωνική κουζίνα. Στα καλά sushi bars θα μπορείς να αλλάξεις μέχρι και το ρύζι προτιμώντας καστανό, αλλά με πιάτα όπως το sashimi δεν θα χρειαστεί ποτέ να ανησυχήσεις για περιττά κιλά. Να θυμάσαι πως όσο πιο σκούρο το ψάρι, τόσο πιο δυνατή η γεύση του sashimi. Μην το παρακάνεις με την soy sauce και το wasabi. Άφησε την γεύση να πλημμυρίσει τους γευστικούς σου κάλυκες. Με 14γρ. περίπου πρωτεΐνης και μόλις 2 λίπους, είναι ξεκάθαρα από τις ασφαλείς επιλογές.

 

Και μιλώντας για wasabi

Wasabi


Όλα όσα έχεις δίπλα σου δεν σκοπεύουν απλά να τονίσουν το κάτι παραπάνω στη γεύση, αλλά και να προστατέψουν τις έξτρα θερμίδες. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Το ginger (gari) που συνοδεύει τα maki σου είναι κάτι παραπάνω από συνοδευτικό. Είναι αληθινό superfood. Έχει αποδειχτεί πως δυναμώνει το ανοσοποιητικό, ενώ παράλληλα προστατεύει το στομάχι από βακτήρια και λοιμώξεις. Eίναι οπότε σύμμαχος για την ωμοφαγία στο ψάρι. Παραδοσιακά, οι Ιάπωνες το τρώνε είτε αφού τελειώνουν ένα συγκεκριμένο πιάτο (π.χ. sashimi) για να εξαλείψουν την προηγούμενη γεύση,  είτε μετά το πέρας όλου του δείπνου. Το wasabi είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά. Τις περισσότερες φορές, η πάστα που δοκιμάζεις, περιέχει μόλις 1% wasabi. Γιατί; Γιατί αναπτύσσεται πολύ δύσκολα στην καλλιέργεια με αποτέλεσμα να είναι πανάκριβο.

1 sushi mistakes Kanawa Studio

 

Ανήκει στην οικογένεια του μπρόκολου αλλά χρειάζεται ιδανικό κλίμα για να μπορέσει να αναπτυχθεί. Ωστόσο ακόμη και το 1% που περιέχει η πάστα από χορσράντις και μουστάρδα, αρκεί για να σου μεταφέρει τις ιδιότητές του. Έχεις μάθει να βουτάς το wasabi στη σόγια, αλλά μεγάλοι Ιάπωνες chef  όπως ο Naomichi Yasuda, λένε πως αυτό είναι το μέγιστο φάουλ. Το ένα αναιρεί την γεύση του άλλου. Τα χρησιμοποιείς ξεχωριστά και σε πολύ μικρή ποσότητα, εάν και εφόσον χρειάζεται. Διαφορετικά καταστρέφεις και την γεύση του ψαριού που τρως. Αυτό συμβαίνει επειδή κάποια από τα ρολά περιλαμβάνουν ήδη σόγια και wasabi. Οπότε με το να το βουτάς στη σόγια σαν να το βαφτίζεις και να ρίχνεις εξίσου πολύ wasabi, καταστρέφεις την αυθεντική γεύση που θα σου είχε δημιουργηθεί. Οπότε όχι.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved