Το φαγητό που θα σε βοηθήσει να εντυπωσιάσεις στο οικογενειακό τραπέζι

Γιατί κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει να μαγειρεύει η μάνα σου.

Ακόμη θυμάμαι τη φωνή της μάνας μου εκείνο το απόγευμα στο τηλέφωνο. Είχα μόλις γυρίσει ξεθεωμένος από το γραφείο και είχα παραγγείλει δύο «απ’ όλα». Άραζα στον καναπέ περιμένοντας, ώσπου βλέπω -για τρίτη φορά μέσα σε μία μέρα: «Μαμά σας καλεί» στην οθόνη του κινητού. Αναρωτιέμαι τι μπορεί να ξέχασε να μου πει τις προηγούμενες δύο φορές που μιλήσαμε. Δεν μπορούσα να διανοηθώ τι θα επακολουθούσε.

 

Οικογενειακές -χριστουγεννιάτικες- ιστορίες

Αφού περάσαμε εν τάχει τα «έλα γιόκα μου. Όλα καλά; Έφτασες σπίτι; Είχε κίνηση η Αθηνών Λαμίας;» μου πετάει την «αυτοσχέδια» και μένω να ψάχνω την προκήρυξη φίλε μου. Έχουνε κανονίσει, λέει, να μαζευτούμε όλοι, οικογενειακά, τα Χριστούγεννα στο σπίτι του θείου Μάκη και δεν γίνεται να λείπω με τίποτα, λέει, γιατί οι θείες μου όλο για μένα ρωτάνε και αν μπορώ, λέει, να ετοιμάσω τη γεμιστή γαλοπούλα γιατί εκείνη «πνίγεται», λέει, και υποσχέθηκε να πάει τουλάχιστον δύο ταψιά.

Με τα πολλά φίλε μου καταλαβαίνεις πως η χριστουγεννιάτικη κατάσταση δεν «λέει», αλλά «κλαίει» για λογαριασμό μου. Κόντεψε να μου πέσει το τηλέφωνο από τα χέρια και να μου βγει η δροσερή Weiss, που απολάμβανα, από τη μύτη. Δεν το περίμενα ποτέ αυτό από την ίδια μου τη μάνα. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ούτε η μητέρα μου το περίμενε αυτό από εμένα, αφού δεν έχει ιδέα πως ο Κώστας από το απέναντι σουβλατζίδικο είναι ο λόγος που «κρατιέμαι» στη ζωή.

lampoo2

 

Άλφα Weiss & «Τhe Eaters»: Οι «ήρωες» της διπλανής πόρτας

 

Όπως και να ‘χει, αν δεν πήγαινα γαλοπούλα, η μισή φαμίλια στου θείου Μάκη θα έμενε νηστική και η μάνα μου θα έχανε πάσα ιδέα με τα ψέματα που της αραδιάζω εδώ και ένα χρόνο, πως έμαθα επιτέλους να μαγειρεύω. Άρχισα να ψάχνω στο internet συνταγές αλλά όλες έδειχναν λίγο λιγότερο ακατόρθωτες από πεζοπορία στο Έβερεστ. Έφτασα στο σημείο να καλέσω την πρώην μου για βοήθεια και να πάρω σαν απάντηση ένα μακρόσυρτο «τουτ τουτ». Την ίδια στιγμή που έχω χάσει κάθε ελπίδα και αξιοπρέπεια, «κλικάρω» στο YouTube ένα προτεινόμενο βίντεο με τέσσερις τύπους που θύμιζαν κάτι από μένα και την παρέα μου. Οι «The Eaters» θα μπορούσαν όντως να είναι οι καινούργιοι μου κολλητοί! Στο βίντεο που παρακολούθησα, ο «nikos_pappas» βρισκόταν σε παρόμοια φάση με τη δική μου. Ήξερε πως το ρεβεγιόν απαιτεί γαλοπούλα αλλά εκείνος γνώριζε να τη φτιάχνει μόνο σε… τοστ και χρειαζόταν απαραίτητα τη βοήθειά τους. Οπότε ο μάγειρας, ο food stylist, ο sommelier και ο… «Δεν έχουμε άλλο ρόλο και πήρα ό,τι έμεινε» έβαλαν μπρος όλη τους τη μαεστρία για να τον «ξελασπώσουν». Όταν τελείωσε το βίντεο, ο «nikos_pappas» είχε ετοιμάσει ένα σουφλέ με κανταΐφι για βάση, ψητή γαλοπούλα και φέτα ενώ από τα μάτια μου έτρεχαν «ποτάμι» δάκρια συγκίνησης για αυτούς τους… ήρωες της διπλανής πόρτας.

eaters

 

 

 

Το ταψί - «καμάρι» της οικογένειας

Αν θες και εσύ να «φουσκώνει» η μαμά σου από καμάρι στο φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, παρακάτω θα βρεις αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να ετοιμάσεις το πιο χριστουγεννιάτικο και λαχταριστό σουφλέ.

Για αρχή τσέκαρε στο ψυγείο και τα ντουλάπια σου πως διαθέτεις τα εξής:

  • 450 κανταΐφι
  • 150 γαλοπούλα ψητή
  • 125 βούτυρο
  • 300 Φέτα θρυμματισμένη
  • 5 αυγά
  • 500ml γάλα
  • αλατοπίπερο

Λιώσε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο. Βουτύρωσε με μία ποσότητα από αυτό την επιφάνεια ενός ταψιού, ξεχώρισε το κανταΐφι και άπλωσέ το στο μισό ταψί. Πρόσθεσε κομμάτια της ψητής γαλοπούλας και τρίμματα της φέτας. Το υπόλοιπο κανταΐφι που έχει περισσέψει τοποθέτησέ το από πάνω και ρίξε λιωμένο βούτυρο. Σε ένα μπολ χτύπα τα αυγά με το γάλα, ρίξε το μείγμα πάνω και πασπάλισε με πιπέρι. Αφού προθερμάνεις το φούρνο στους 180 °C το ψήνεις για 40’ μέχρι να «πάρει» χρώμα.

ds345

Όταν έβγαλα με ανακούφιση το ταψί από το φούρνο, άνοιξα μία ΑΛΦΑ Weiss για να αδράξω την επιτυχία μου και να κάνω μία πρώτη δοκιμή του αριστουργηματικού πιάτου που είχα μπροστά μου. Ήταν τόσο καλό που η μυρωδιά και η εικόνα του μου έφεραν στο νου όλα εκείνα τα gourmet εστιατόρια που πήγαινα τη Μαρία τον πρώτο καιρό, για να της κάνω εντύπωση. Η πρώτη μπουκιά σε συνδυασμό με την ήπια πικράδα και το γεμάτο σώμα της παγωμένης ΑΛΦΑ Weiss, αναδείκνυαν κάθε συστατικό της συνταγής, ανέβαζαν το level αυτής της γαστρονομικής εμπειρίας κάνοντας το σουφλέ από απολαυστικό… απολαυστικότερο. Ανήμερα Χριστουγέννων, περνώντας το κατώφλι του θείου Μάκη με το ταψί αγκαλιά και βλέποντας τα χαμόγελα όλων, κατάλαβα πως ένα καλό φαγητό είναι ένας τρόπος να δείξουμε στους δικούς μας ανθρώπους πόσο νοιαζόμαστε για αυτούς.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved