Don Julio Gonzalez Estrada: Ο άνθρωπος που ξεκίνησε την «επανάσταση» της τεκίλας

Λίγα λόγια για τον άνθρωπο που έκανε το πάθος του αφοσίωση. 

Ο Don Julio Gonzalez Estrada είναι ο άνθρωπος που αποδεικνύει ότι το πάθος, η αφοσίωση και ο πρωτοποριακός τρόπος σκέψης μπορούν να σε κάνουν να ξεχωρίσεις στον τομέα σου. Το όνομά του είναι ευρέως γνωστό σε όσους αγαπούν την τεκίλα, και αυτό διότι κατάφερε να δημιουργήσει το πιο ποιοτικό απόσταγμα από κάθε άποψη, από τον τρόπο που επεξεργάζονταν την αγαύη, μέχρι το ιδιαίτερο χαμηλό μπουκάλι που επέλεξε για να τη συσκευάσει.

Πώς, όμως, ξεκίνησε την επιτυχημένη του διαδρομή και πώς κατάφερε να φτάσει στην κορυφή; Αξίζει να γνωρίσεις την ιστορία του που αποτελεί έμπνευση και αποδεικνύει πως τίποτα στη ζωή δεν έρχεται τυχαία. Και πράγματι, φαίνεται πως με σκληρή δουλειά, πάθος και αγάπη για αυτό που κάνεις μπορείς να κατακτήσεις τον κόσμο.

Ο Don Julio Gonzalez Estrada γεννήθηκε το 1925 και μεγάλωσε στο Los Altos, στην περιοχή  Atotonilco el Alto του Μεξικό. Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του μάθαινε αρχαίες μεθόδους παρασκευής mezcal (αποτέλεσμα απόσταξης αγαύης) σε υπόγειους φούρνους, κατανοώντας και εκτιμώντας τις λεπτές αποχρώσεις των γεύσεων που προκύπτουν μέσα από διάφορους πειραματισμούς κατά την απόσταξη. Μετά από μερικά χρόνια, κατάλαβε πως οι κλιματικές συνθήκες της περιοχής που διέμενε ευνοούσαν την καλλιέργεια της καλύτερης ποιότητας αγαύης. Κάπως έτσι, αποφάσισε να ξεκινήσει τη δική του παραγωγή και το 1942 αγόρασε το πρώτο του αποστακτήριο, το οποίο ονόμασε «La Primavera», που σημαίνει άνοιξη.

Σε ηλικία μόλις 17 ετών, ξεκίνησε την πορεία του προς τη δημιουργία μιας αναγνωρίσιμης τεκίλας, που φέρει το όνομά του και παράγεται από την περίφημη μπλε αγαύη.

Και μπορεί αρχικά να μην είχε καν σκεφτεί να πουλήσει το ιδιαίτερο και εκλεκτό αυτό απόσταγμα όμως έπειτα από μια γιορτή που διοργάνωσε στο σπίτι του, ζήτησε η Reposado τεκίλα που προσφέρονταν εκείνη τη βραδιά, η οποία και προοριζόταν μόνο για προσωπική κατανάλωση και όχι για μαζική παραγωγή, να είναι σε χαμηλό μπουκάλι ώστε οι καλεσμένοι του να μπορούν να βλέπουν και να μιλούν άνετα ο ένας με τον άλλο όπως ήταν καθισμένοι γύρω από το τραπέζι. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς οι καλεσμένοι ρωτούσαν επίμονα τον Don Julio που θα μπορούσαν να αγοράσουν την εξαιρετική αυτή τεκίλα. Έτσι, δύο χρονιά μετά από αυτή τη βραδιά, το 1987 ξεκίνησε να διαθέτει στο Μεξικό την Reposado tequila, και έτσι γεννήθηκε το brand name Tequila Reserva de Don Julio ή σε πιο απλά ελληνικά η Don Julio, με την χαρακτηριστική χαμηλή τετράγωνη φιάλη.

 

4414883 81978 DonJulio NatlTequilaDay IG v2

 

 

Διατηρώντας την κληρονομιά της αυθεντικής τεκίλας

Σήμερα, την παράδοση στην απόσταξη της τεκίλας Don Julio συνεχίζει επάξια ο master distiller  Enrique de Colsa, που εξειδικεύεται στο θέμα και τον οποίο συναντήσαμε στο Βερολίνο, στο πλαίσιο του World Class Global Finals 2018.  Είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να διατηρήσει την κληρονομιά, τα υψηλά ποιοτικά πρότυπα και τη χαρακτηριστική γεύση της πρώτης premium τεκίλας του Μεξικό. Μαθαίνοντας τα «μυστικά» της δίπλα στον ίδιο τον Don Julio González στο αποστακτήριο La Primavera, ο Enrique de Colsa πέρα από το πάθος του για τη  δημιουργία τεκίλας, μοιράστηκε και μια πολύ σημαντική φιλία και γρήγορα κατάφερε να τελειοποιήσει τεχνικά θέματα που αφορούσαν στην παρασκευή της.

Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι ο Enrique παρέμεινε πιστός στις ξεχωριστές μεθόδους που χρησιμοποιούσε ο Don Julio από τον πρώτο καιρό λειτουργείας του αποστακτηρίου, αναδεικνύοντας τη γεύση και τα αρώματά του ξεχωριστού αυτού ποτού. Η αγάπη του για την  διαδικασία της απόσταξης μεταξύ άλλων τον έκαναν το ιδανικό πρόσωπο για να διατηρήσει αναλλοίωτη την κληρονομία της και να την αναδείξει ακόμα περισσότερο με νέους τρόπους.

 

picteq

 

Ακόμα και πριν ξεκινήσει να εργάζεται στο La Primavera, η τεκίλα Don Julio πάντα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στη ζωή του Colsa. Όταν γεννήθηκε ο πρώτος του γιός, έλαβε ως δώρο μια φιάλη τεκίλας με χαραγμένη πάνω της τη φράση: «Αυτό το δώρο είναι για εσένα. Κράτησε το και υποσχέσου μου ότι θα απολαμβάνεις αυτή την τεκίλα με τον γιό σου όταν γεννηθεί ο πρώτος του γιός». Αυτό το δώρο ήταν σημείο αναφοράς για την απόφαση που πήρε ο Enrique να ακολουθήσει το δρόμο του distiller τιμώντας τη μεξικανική καταγωγή του και παράλληλα διατηρώντας την αυθεντικότητα και την υπεροχή αυτή της ποιοτικής τεκίλας που έχει αναδειχθεί ως μία από τις καλύτερες στο Μεξικό.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved