Καμιά γαλοπούλα δεν θα συγκριθεί ποτέ με το αρνί

Δύο συνταγές που τιμούν την σπάλα και το παϊδάκι.

Τι γαλοπούλα μωρέ; Εντάξει, υγιεινό το κρέας της, αλλά στην Ελλάδα το αρνί έχει την τιμητική του. Και λογικό.  Με αρνάκι μας μεγάλωσαν, αυτό ξέρουμε, αυτό εμπιστευόμαστε. Και όταν σε απογοητεύουν στα τραπέζια τα εορταστικά με τις γαλοπούλες τους ξέρεις τι κάνεις; Παίρνεις την κατάσταση στα χέρια σου.

Ιδού δύο τίμιες συνταγές για αρνίσια σπάλα και παϊδάκια, που θα δώσουν άκρως Ελληνική γεύση στα Χριστούγεννα σου.

 

1. Αρνίσια σπάλα στο φούρνο για τους μερακλήδες

Αγαπημένη επιλογή των Χριστουγέννων που αποτελεί σίγουρη επιτυχία για το στομάχι των καλοφαγάδων. Η σπάλα ενδείκνυται για φούρνο και έχει όσο ψαχνό πρέπει για να γιορτάσουν οι φίλοι και οι συγγενείς. Για να μην μπλέξεις, αν περιμένεις πολλούς καλεσμένους, έχε στο νου σου ότι δύο αρνίσιες σπάλες βγάζουν κάτι παραπάνω από 1 κιλό αρνίσιο κρέας.  Ζήτα από τον χασάπη να σου αφαιρέσει τα περιττά λίπη, ώστε να ασχοληθείς μόνο με την προετοιμασία.

 

 

Πριν το φούρνο πέρασε το από αλάτι (χοντρό) – πιπέρι και στη συνέχεια άφησε το να ροδίσει καλά σε αντικολλητικό τηγάνι. Μείνε παραδοσιακός στο μαρινάρισμα. Ούτε σάλτσες, ούτε περίεργα. Κόψε σε κομμάτια το σκόρδο, κάνε εγκοπές με το μαχαίρι στο κρέας και βάλ' το ανάμεσα. Η σπάλα συγκρατεί τα υγρά, οπότε το εκχύλισμα του σκόρδου θα απλωθεί ομοιόμορφα στο κρέας.

Θα έχεις ήδη προθερμάνει τον φούρνο στους 200 και πριν βάλεις το κρέας, θα έχεις προσθέσει και το ελαιόλαδό σου, μαζί με 4-5 ποτήρια νερό. Τέλος, κάλυψε το με λαδόκολλα (φρόντισε να το δέσεις) και αλουμινόχαρτο. Προσοχή εδώ: ψήνεις στους 180 για μιάμιση ώρα. Ανοίγεις το κρέας, βγάζεις αλουμινόχαρτο, ανοίγεις λαδόκολλα. Κοιτάς αν είναι στεγνό. Αν ναι, ρίξε 1-2 ποτήρια νερό για να μην στεγνώσει. Ψήνεις για άλλο ένα μισάωρο με 3/4 . Το κρέας θα αργήσει να γίνει στους 180, αλλά θα γίνει πιο ζουμερό και νόστιμο.

Θέλει υπομονή και μεράκι. Αλλά η γεύση δεν παίζεται.

 

2. Καρέ για όσους αγαπούν το παϊδάκι

Crown Roast feature

Στον Μεσαίωνα, τα παΐδια του αρνιού μπορεί να μην γέμιζαν το μάτι του κοσμάκη που ήθελε «ψαχνό», αλλά σήμερα είναι μοναδικό έδεσμα για όσους βαριούνται την γαλοπούλα ή δεν μπορούν να τσακίσουν αρκετό αρνί. Υπάρχουν λύσεις όμως. Όπως η κορώνα.

Πας για δύο καρέ που βγαίνει σε 8 κομμάτια έκαστο. Αρχικά πρέπει να ζητήσεις από τον χασάπη να κόψει τα δυο καρέ ευθυγραμμίζοντας τα δύο πλευρά (το περίφημο α λα γαλλικά). Θα πλύνεις καλά το κρέας,  θα δέσεις με σπάγκο τα δύο καρέ ώστε να δημιουργείται ένας ολόκληρος κύκλος και στην συνέχεια θα περάσεις στη μαρινάδα.

Σε γενικές γραμμές, το αρνί επειδή είναι λιπαρό κρέας δεν θέλει πολλά πράγματα. Χρειάζεται σίγουρα όμως σκόρδο (3-4 σκελίδες), ελαιόλαδο και δυόσμο ώστε να μειωθεί αυτή η μυρωδιά που ενοχλεί πολύ κόσμο. Κάποιοι βάζουν και κόλιανδρο, αλλά το σκόρδο θα σε καλύψει. Σε περίπτωση ωστόσο που θέλεις να αραιώσεις την γεύση του κρέατος, άλειψε το κρέας με μουστάρδα Dijon και πρόσθεσε και λίγο θυμάρι.

Η κορώνα θέλει μικρό στενό ταψί, τον φούρνο στους 220 βαθμούς και δεν χρειάζεται παραπάνω από 45 λεπτά ψήσιμο. Φρόντισε να την σκεπάσεις με αλουμινόχαρτο ΜΕΤΑ το ψήσιμο και να αφήσεις το ταψί για 15-20 λεπτά. Είναι επικό πιάτο για φίλους που τους αρέσει το παϊδάκι και συνοδεύεται με πατάτα φούρνου (ολόκληρες ή κομμένες). Οι Γάλλοι γεμίζουν το εσωτερικό με σπιτίσια γέμιση γαλοπούλας ή ακόμη και πατατοσαλάτα.

Καλές ορέξεις!

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved