Chardonnay: Σήμερα γιορτάζει το πιο «προσαρμοστικό» σταφύλι

Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για το πιο «ευέλεκτιτο» κρασί.

Κάθε χρόνο την τέταρτη Πέμπτη του Μαΐου, οι οινόφιλοι σε όλο τον κόσμο σηκώνουν τα ποτήρια τους για να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Chardonnay. Αυτή η ξεχωριστή ημέρα είναι αφιερωμένη σε μία από τις πιο δημοφιλείς και ευέλικτες ποικιλίες λευκών σταφυλιών, γνωστή για την πλούσια ιστορία της, τα ποικίλα γευστικά της προφίλ και τον σημαντικό αντίκτυπο στη βιομηχανία κρασιού. Αξίζει να μάθουμε περισσότερα γύρω από τη συγκεκριμένη ποικιλία και να τη δοκιμάσεις -αν δεν το έχεις -ήδη-κάνει.

Μαυροδάφνη: Γιατί το κρασί της Πάτρας είναι «αδικημένο»;

Άρωμα Γαλλίας

Η προέλευση του Chardonnay είναι από την περιοχή της Βουργουνδίας της Γαλλίας, όπου καλλιεργείται εδώ και αιώνες. Πήρε το όνομά τoυ από το χωριό Chardonnay στην περιοχή Mâconnais. Σήμερα, το Chardonnay έχει ευρεία καλλιέργεια. Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά των σταφυλιών Chardonnay είναι γνωστά για την προσαρμοστικότητά τους σε διαφορετικά κλίματα και τύπους εδάφους, γεγονός που συμβάλλει στο ευρύ φάσμα γεύσεων και στιλ που διακρίνουν τα κρασιά Chardonnay.

 

 

Σε πιο δροσερά κλίματα, το Chardonnay συχνά παρουσιάζει τραγανή οξύτητα και γεύσεις πράσινου μήλου, αχλαδιού και εσπεριδοειδών. Σε θερμότερες περιοχές, τα κρασιά μπορούν να αναπτύξουν πλουσιότερες γεύσεις τροπικών φρούτων όπως ανανάς και μάνγκο, με πιο έντονο σώμα και υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Ακόμη, η παλαίωση σε δρύινα βαρέλια μπορεί να δώσει πρόσθετες γεύσεις όπως βανίλια, βούτυρο και καραμέλα. Αυτό το στιλ συνδέεται με μια πιο κρεμώδη υφή και πιο γεμάτο σώμα, που συχνά περιγράφεται ως «βουτυράτο» Chardonnay. Από την άλλη υπάρχουν αφρώδη Chardonnay γνωστά ως Blanc de Blancs. 

Πολλά οινοποιεία, wine bars και εστιατόρια φιλοξενούν ειδικές γευσιγνωσίες και εκδηλώσεις, προσφέροντας μια σειρά από Chardonnay από διαφορετικές περιοχές και στιλ μεθόδους παραγωγής και γευστικές νότες του Chardonnay. Η ευελιξία του Chardonnay το κάνει ένα εξαιρετικό ταίρι για μια ποικιλία φαγητών, από θαλασσινά και πουλερικά μέχρι ζυμαρικά και πλούσια τυριά, οι λάτρεις του κρασιού μπορούν να πειραματιστούν με διαφορετικά ζευγάρια για να βελτιώσουν τις γαστρονομικές τους εμπειρίες. 

Κάθε κρασί πρέπει να συνοδεύεται και από το κατάλληλο τυρί

Η παραγωγή στην Ελλάδα

To Chardonnay καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Αττική, στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και σε λίγο χρονικό διάστημα διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Τα περισσότερα ελληνικά Chardonnay έχουν πιο χαμηλό αλκοολικό τίτλο σε σχέση με άλλες χώρες. Τα κρασιά αυτά εξελίσσονται όμορφα στα τρία με πέντε χρόνια ωρίμασης στη φιάλη και τα καλύτερα από αυτά αποκτούν πιο πολύπλοκη αρωματική δομή. Δίνει τόσο μονοποικιλιακά κρασιά όσο και χαρμάνια, τα οποία συχνά φέρουν ένδειξη ΠΓΕ, όπως για παράδειγμα η ΠΓΕ Μακεδονία (PGI Macedonia).

Η Παγκόσμια Ημέρα Chardonnay παρέχει μια εξαιρετική ευκαιρία στους λάτρεις του κρασιού να εξερευνήσουν και να εκτιμήσουν την ποικιλομορφία αυτού του σταφυλιού. 

 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved