Η έκφραση του Ardbeg Spectacular γεννήθηκε για τα καλοκαίρια

Κάνει το ντεμπούτο του στο φετινό φεστιβάλ Fèis Ìle της Σκωτίας και τα port βαρέλια παίρνουν ξεκάθαρα τα γευστικά ηνία. 

Προφανώς και στις Εβρίδες δεν χρειάζονται να βρουν λόγους για να πιούν ένα ακόμη whisky, αλλά αν το αίτιο είναι ένα γνωστό καλοκαιρινό φεστιβάλ -όπως μπορεί τουλάχιστον να ορίσει κανείς το καλοκαίρι στη Σκωτία- σίγουρα είναι κάτι παραπάνω από θετικό. Ένα από αυτά είναι και το Fèis Ìle και η 1η Ιούνη, που έχει οριστεί ως ημέρα του διάσημου καπνιστού whisky: του Ardbeg.

Με την ονομασία Ardbeg Spectacular, τo Ardbeg έρχεται με μία ολοκαίνουργια έκφραση που βασίζεται στην παλαίωση σε βαρέλια με πόρτο, έχοντας κάνει και πέρασμα από τα αμερικανικά βαρέλια. Με χρώμα που θυμίζει ηλιοβασίλεμα (στην Ελλάδα παιδιά, όχι στη Σκωτία), είναι σίγουρα κάτι πέρα από τα συνηθισμένα που θα έχεις να θυμάσαι από το τυρφώδες whisky – άλλωστε έτσι αγαπήσαμε τόσο το An Oa όσο και το Uigeadail.

 

Ardbeg Day Spectacular Angled Angle Main Without Reflection copy

 

Είναι όμως και πάλι η master blender Gillian Macdonald, αν όχι η πιο επιδραστική γυναίκα στο χώρο του whisky σίγουρα από τις πιο επιδραστικές, που φρόντισαν να παντρέψουν την γλυκάδα του μπέρμπον βαρελιού με την κλασσική αξία του πόρτο. Και παρότι αυτό το πάντρεμα είναι κάτι το σύνηθες σε εμφιαλώσεις, είναι μεγαλύτερη πρόκληση για ένα τυρφώδες whisky και πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τους πανίσχυρους ppm φαινολικούς βαθμούς του Ardbeg.

Διάβασε επίσης: Πώς θα αναγνωρίζεις τον καπνό στα peated whiskies

Μύτη: Η πρώτη αίσθηση είναι λεβάντα, αλλά προσωπικά είναι δύο βασικές νότες που ανοίγουν με την προσθήκη μερικών σταγόνων νερού: δέρμα και αλμυρό φιστίκι, που καταλήγει σε καπνιστό ξύλο.

Παλέτα: Σοκολάτα μέντας, ζαχαρωτά, παντρεμένα με καπνό και αλάτι. Είναι εκεί που βρίσκεται ο πυρήνας του Ardbeg, παρότι υπάρχουν και ίχνη που παραπέμπουν σε μελωμένο αχλάδι.

Τελείωμα: Πολύ μεγάλης διάρκειας και με νότες αλμυρής καραμέλας. Ίσως από τα νοστιμότερα Ardbeg της σειράς.

 

large Passion Spirits Ardbeg Spectacular 6 40f52fa4ba

 

Για την ιστορία το φετινό Fèis Ìle, πραγματοποιείται από το Σάββατο 25 Μαΐου έως το Σάββατο 1η Ιουνίου για όποιον θα έχει το χρόνο να επισκεφθεί στα σκωτσέζικα νησιά, ενώ  το Ardbeg’s Day πέφτει παραδοσιακά το τελευταίο Σάββατο του φεστιβάλ. Η φετινή του έκφραση ωστόσο, έχει αυτό το μοναδικό νησιώτικο καλοκαίρι, που αν και είναι τόσο διαφορετικό από εκείνα που γνωρίζουμε εμείς, το κάνει ταυτόχρονα ξεχωριστό και ειλικρινές.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved