Ξέρουμε πώς θα φτιάξεις το τέλειο Cuba Libre στο σπίτι

Όλα ξεκινάνε από το καλό ρούμι.

 

Πρόκειται για ένα από τα κλασικά κοκτέιλ, ένα από τα πιο διάσημα που χαρακτηρίζονται από ιστορική και πολιτιστική σημασία μέσα στον κόσμο των κοκτέιλ. Και όταν μιλάμε για κλασικά κοκτέιλ εννοούμε εκείνα που έχουν μείνει δημοφιλή μέσα στην πορεία των χρόνων και σίγουρα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την παρουσία του Cuba Libre στη διεθνής bartending σκηνή. Με ένα αναζωογονητικό μείγμα από ρούμι, cola, λάιμ και πάγο, αυτό το εμβληματικό long drink έχει γίνει σύμβολο ελευθερίας, αλλά και των έντονων ρυθμών της Καραϊβικής.

Mai Tai: Πώς δημιουργήθηκε το πιο δημοφιλές καλοκαιρινό κοκτέιλ

Το Cuba Libre, που μεταφράζεται σε «Ελεύθερη Κούβα» στα ισπανικά έχει τις ρίζες του στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο θρύλος λέει ότι το κοκτέιλ γεννήθηκε στην Αβάνα της Κούβας, κατά τα ταραχώδη χρόνια που χαρακτηρίζουν τον Ισπανοαμερικανικό Πόλεμο και τον αγώνα της Κούβας για ανεξαρτησία.

Η ιστορία για τη δημιουργία του ποτού ξεκίνησε κάπου το 1900, όταν ένας Αμερικανός στρατιώτης που βρισκόταν στην Κούβα παρήγγειλε ένα ρούμι και μια κόλα σε ένα τοπικό μπαρ. Καθώς σήκωσε το ποτήρι του για να γιορτάσει τη νέα ελευθερία του νησιού, αναφώνησε με ενθουσιασμό «Por Cuba Libre!»— «Για μια ελεύθερη Κούβα!»—βαφτίζοντας άθελά του το ποτό που σύντομα θα μαγνήτιζε ουρανίσκους σε όλο τον κόσμο. Από τότε δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος που να μην έχει δοκιμάσει έστω μία φορά Cuba Libre, καθώς ανάμεσα στα άλλα είναι εύκολο στην παρασκευή του.

Πέρα όμως από την απολαυστική γεύση του, το Cuba Libre έχει γίνει ένα πολιτιστικό σύμβολο συνώνυμο με το πνεύμα της ίδιας της Κούβας. Όπου και να το απολαμβάνει κάποιος του προκαλεί εικόνες με φοίνικες, όμορφες νύχτες με λάτιν μουσική.

 H ιστορία του Μοjito μετρά πάνω από 500 χρόνια

 


Κλασική συνταγή και παραλλαγές

Η κλασική συνταγή παραμένει αιώνια αγαπημένη, ωστόσο οι τολμηροί mixologists έχουν κάνει τις δικές του παραλλαγές στο Cuba Libre με τα χρόνια, πειραματιζόμενοι με διαφορετικές ποικιλίες ρούμι, αλλά και αναψυκτικά. Η αλήθεια είναι πως επειδή μιλάμε για long drink με λίγα συστατικά είναι ακόμη πιο σημαντικό εδώ να έχουμε καλή βάση για το ποτό. Κάτι που ισχύει σε αυτού του είδους τα ποτά, καθώς γεύεσαι σχεδόν ατόφια τις γεύσεις. Για παράδειγμα, ένα παλαιωμένο ρούμι με ένα πιο πλούσιο, πιο περίπλοκο προφίλ γεύσης ή ακόμη και μια craft σόδα εμποτισμένη με φυσικά βοτανικά και μπαχαρικά, δίνει άλλη όψη στο ποτό. 

Εμείς δοκιμάσαμε στο γραφείο μία από τις ωραιότερες εκδοχές του Cuba Libre, τελειώνοντας έτσι την ημέρα μας με τον πιο απολαυστικό τρόπο, καθώς είναι και πολύ εύκολο στο να φτιαχτεί. Έχοντας ωε βάση το Havana Club Especial, φτιάξαμε το πιο γευστικά ποτά και αυτό είναι λογικό αφού το premium χρυσό ρούμι Havana Club Especial, χαρακτηρίζεται από το απαλό και καλά στρογγυλεμένο γευστικό του προφίλ. Πρόκειται για διπλά παλαιωμένο ρούμι με νότες λευκού και σκούρου ρουμιού. Απαλή γεύση που συμπληρώνεται από νότες καραμέλας και γλυκών μπαχαρικών. Και έτσι γίνεται το ιδανικό συστατικό για δροσιστικά cocktails και το απόλυτο Cuba Libre. Αυτή η αρωματική πολυπλοκότητα δίνει περισσότερο βάθος στο δροσιστικό Cuba Libre.

Πώς να φτιάξεις Cuba Libre στο σπίτι

Όπως είπαμε τα πράγματα είναι απλά θα χρειαστείς τρία απλά υλικά: Ρούμι Havana Club Especial, cola και λάιμ.

Για ένα ποτό θα χρειαστείς:

50 ml ρούμι Havana Club Especial
100 ml cola
2 μεγάλες φέτες λάιμ
Πολύ πάγο

Εκτέλεση: Γέμισε ένα ποτήρι highball με πάγο. Στη συνέχεια, πρόσθεσε το ρούμι Havana Club Especial. Συμπλήρωσε με cola, στύψε μια φέτα λάιμ μέσα στο ποτήρι και μπορείς να την άλλη φέτα λάιμ.

 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved