Tι διαφορά έχει το κλασικό ρύζι με το basmati;

Κλασικό λευκό ρύζι και basmati: Σε τι διαφέρουν.

Υπάρχει το κλασικό ρύζι, όπως το γνωρίζουμε όλοι, υπάρχει και το ρύζι basmati που είναι κάτι διαφορετικό, ρύζι μεν, αλλά κάπως διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουμε στην κλασική του μορφή. Oυσιαστικά, είναι μια ποικιλία αρωματικού μακριού λεπτόκοκκου ρυζιού, που καλλιεργείται παραδοσιακά στην Ινδία και το Πακιστάν.

Το egg fried rice είναι το κινέζικο πιάτο που όλοι αγαπήσαμε

Οι ρίζες της λέξης basmati προέρχονται από σανσκριτική γλώσσα: Βας (vas, άρωμα) και μαγιούπ (mayup, ριζωμένο), συνδυάζοντας το μαγιούπ αλλάζει το μάτι (mati) καθιστώντας το βασμάτι (vasmati). Έχει µακρύ κόκκο και ιδιαίτερο άρωµα, το οποίο έχει αγαπηθεί παγκοσμίως.

Όταν πας να το γευτείς, σου έρχεται μια μυρωδιά με ένα έντονο άρωµα λουλουδιών και μια επίγευση ξηρών καρπών. Το άρωµά του δεν είναι τυχαίο αφού οφείλεται στη χηµική ένωση 2-ακετυλο1-πυρρολίνη, ή 2-ΑΡ,  που όπως εξηγεί η επιστήµη, η παρουσία της στο ρύζι είναι 12 φορές περισσότερη από τη φυσιολογική. Στην Αµερική καλλιεργούν το Texmati, ένα τύπου «υβριδικό ρύζι Basmati». 

Πλένεις το ρύζι πριν το φας; Μάθε κάτι πρώτα

Κλασικό λευκό ρύζι και basmati

Καταρχάς είναι ο τρόπος που μαγειρεύεται. Το λευκό ρύζι μπορεί να έχει βραχύ, μεσαίο ή μακρύ κόκκους, ενώ το Basmati έχει μακριούς κόκκους και κυρίως θεωρείται ότι έχει εξαιρετική ποιότητα ψησίματος. Το κλασικό ρύζι είναι περισσότερο για τα μαγειρευτά φαγητά της ελληνικής κουζίνας. 

Αναφορικά με το χρώμα, το άσπρο ρύζι είναι πάντα λευκό, αλλά το ρύζι basmati μπορεί να είναι λευκό, καστανό, κόκκινο, μοβ ή μαύρο και ηγαίνει πολύ ωραία με κρέας, ψάρι και σε πιάτα της Ανατολής.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved