Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου;

Πώς φτάσαμε να τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά; 

Η 25η Μαρτίου είναι από τις πιο σημαντικές ημέρες για τη χώρα μας, καθώς είναι διπλή γιορτή για την Ελλάδα αφού γιορτάζεται τόσο η επανάσταση των Ελλήνων κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας το 1821 όσο και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Και ένα πιο χαρακτηριστικά έθιμα που διακρίνει την 25η Μαρτίου είναι και μπακαλιάρος σκορδαλιά, καθώς είναι το παραδοσιακό φαγητό που καταναλώνουμε εκείνη την ημέρα.

Για το πώς φτάσαμε να καταναλώνουμε το συγκεκριμένο έδεσμα, υπάρχουν πολλές ερμηνείες. Μία θεωρία υποστηρίζει ότι οι Έλληνες κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, χρησιμοποιούσαν τον μπακαλιάρο ως τροφή, καθώς ήταν ένα εύκολο προϊόν για να βρεθεί. Να σημειώσουμε ακόμη ότι ο μπακαλιάρος πρωτοεμφανίστηκε στην εποχή των Βίκινγκς, καθώς ήταν ένα εμπορικό προϊόν από το 800 μ.Χ. Ιστορικά στην Ελλάδα, οι Άγγλοι έστελναν στη χώρα μας εγάλες ποσότητες μπακαλιάρου, λαμβάνοντας σταφίδες ως αντάλλαγμα.

Ο τηγανητός μπακαλιάρος είναι το fish and chips του εργένη

Σημαντικό είναι ακόμη, ότι ο μπακαλιάρος, ως ψάρι, θεωρείται καθαρός σύμφωνα με τον Κανόνα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της νηστείας. Ακόμη, να πούμε ότι εξαιρώντας τα νησιά, όπου όπως είναι λογικό υπήρχε πάντα φρέσκο ψάρι, στην υπόλοιπη Ελλάδα ο παστός μπακαλιάρος ήταν η φθηνή και εύκολη λύση. Συνεπώς, ο λόγος που έμεινε ως το παραδοσιακό φαγητό της ημέρας είναι οικονομικός. 

Συνοδεία με σκορδαλιά

Πρόκειται για το συνοδευτικό του μπακαλιάρου και είναι η σκορδαλιά, γνωστή και ως αλιάδα. Πρόκειται για το συνοδευτικό πιάτο για την 25η Μαρτίου που μοιάζει με πουρέ που φτιάχνεται με λιωμένο σκόρδο με μια παχύρρευστη βάση, η οποία μπορεί να είναι πουρές πατάτας, καρύδια, αμύγδαλα ή βρεγμένο μπαγιάτικο ψωμί -και ρίχνοντας στο τέλος ελαιόλαδο. Εξελίχθηκε σε συνοδευτικό του μπακαλιάρου σήμερα, όμως και στην αρχαία Ελλάδα ήταν πολύ διαδεδομένο το σκόρδο, όπως φαίνεται από την παρουσία του στις κωμωδίες του Αριστοφάνη.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved