Μαυροδάφνη: Γιατί το κρασί της Πάτρας είναι «αδικημένο»;

Μόνο για τα καρναβάλια δεν είναι. Ένα από τα ωραιότερα ελληνικά κρασιά.

 

Είναι συνυφασμένη με το πατρινό καρναβάλι και για αυτό ίσως αδικείται, όμως δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό κρασί που μάλλον η ταύτισή του με το καρναβάλι είναι ο παράγοντας που το έχει υποβαθμίσει. Η σύνδεση με τα ξέφρενα μεθύσια είναι ο λόγος που έχει μια αρνητική σύνδεση, όμως αξίζει να το γνωρίσουμε και να του δώσουμε τη θέση που του αξίζει. Πάμε από την αρχή.

5 βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το κρασί αν είσαι αρχάριος

Καταρχάς, μιλάμε για ένα προϊόν το οποίο είναι ΠΟΠ. Ειδικότερα, η ζώνη των οίνων ΠΟΠ (ΟΠΕ) Μαυροδάφνη Πατρών (PDO Mavrodafni Patron) θεσμοθετήθηκε το 1971. Η αμπελουργική ζώνη που παράγει τους οίνους ΠΟΠ (ΟΠΕ) Μαυροδάφνη Πατρών είναι στο βόρειο - κεντρικό τμήμα της Αχαΐας. Και σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι παραγωγή κρασιού που δεν ανήκει σε αυτό το γεωγραφικό πλαίσιο δεν μπορεί να είναι Μαυροδάφνη.

Η ιστορία της μας πάει πίσω περίπου 150 περίπου χρόνια ο Γερμανός Γουστάβος Κλάους (Gustav Clauss) οινοποίησε την πρώτη γλυκιά Μαυροδάφνη. Και για τους γνώστες ξέρουμε ότι υπάρχει και η Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς – η οποία είναι ξερή. Όμως, εδώ μιλάμε αποκλειστικά για τη Μαυροδάφνη Πατρών. Με σχεδόν μαύρο χρώμα είναι γοητευτική στην κάθε γουλιά, ενώ μπορεί να δέσει ωραία σε σάλτσες φαγητού. Ωστόσο, όσοι γνωρίζουμε την ποικιλία ξέρουμε πώς αυτό ας κερδίζει είναι η «πικράδα» που αφήνει στο τελείωμα της-παρότι θεωρείται γλυκό κρασί.

Διακρίνεται από αρώματα αποξηραμένου δαμάσκηνου, μαύρης σταφίδας αλλά έχει και υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Είναι μία από τις σπουδαιότερες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα και ανήκει στην κατηγορία γλυκών κρασιών «τύπου Port». Ουσιαστικά πρόκειται για επιδόρπιο κρασί. Είναι μία ποικιλία, που δεν έχει την περίοπτη θέση που της αξίζει στις επιλογές του καταναλωτή.

Ροζέ κρασί: Πώς να το συνδυάσεις σωστά με το φαγητό

Να σου πω ακόμη ότι η Mαυροδάφνη ταιριάζει εξαιρετικά με κάθε είδους γλυκό που έχει σαν βάση τη σοκολάτα ή τον καφέ. Μπορείς ακόμη να επιλέξεις να κλείσεις ένα δείπνο με Μαυροδάφνη και ένα πλατό τυριών, αφού συνοδεύει ιδανικά πικάντικα τυριά όπως Gorgonzola. Μπορείς να επισκεφθείς μία κάβα και να ρωτήσεις για τις ποικιλίες και να συμβουλεύσουν πώς να συνδυάσεις τη Μαυροδάφνη.

Τέλος να σου πω ακόμη για τη Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς είναι κάτι σαν σπάνιο «κλώνος» Μαυροδάφνης Πατρών. Στην Κεφαλονιά, αυτή η ποικιλία δίνει πλούσια, ξηρά κρασιά με χαρακτηριστικά αρώματα βύσσινου και άγριας μέντας. Τα κρασιά αυτά έχουν βαθύ ερυθρό χρώμα, αρώματα μαύρων αποξηραμένων φρούτων γλυκών μπαχαρικών, καφέ, σοκολάτας. Αξίζει να γνωρίσεις και αυτή την εκδοχή της Μαυροδάφνης.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved