Υπάρχει μέλλον για το Ιrish peated whiskey;

Μπορεί  η τύρφη να είναι χαρακτηριστικό της λατρεμένης Σκωτίας, αλλά το Σμαραγδένιο Νησί δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια.

Ότι ο κόσμος αγαπάει το ιρλανδικό ουίσκι είναι γνωστό. Το λιγότερο γνωστό ενδεχομένως, είναι το γεγονός ότι η χώρα έχει ένα πλούσιο παρελθόν στις τυρφώδεις εμφιαλώσεις. Αν και ο περισσότερος κόσμος σκέφτεσαι τις σκωτσέζικες Εβρίδες όταν μιλάει για τύρφη,  η αναβίωση αυτού του πιο καπνιστού στυλ έχει οδηγήσει στην αγορά, περίπου 80 ιρλανδικά τυρφώδη whiskey. Που δεν το λες και άσχημο.

Η διαδικασία παρασκευής ιρλανδικού ουίσκι με τύρφη δεν είναι ακριβώς φτηνή. Αξίζει τελικά αυτό το επιπλέον κόστος για την απόσταξη και την παρουσίαση του τελικού προϊόντος στην αγορά; Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και η εξερεύνηση πρόσθετων γεύσεων μπορεί να εμποδίσουν αυτό που έχει προσπαθήσει να γίνει και στο παρελθόν, αλλά αυτό δεν δείχνει να πτοεί τους ανθρώπους της βιομηχανίας. Όπως του Connemara.

 

 

Ωστόσο ακόμα και στα ιρλανδικά που δεν μας έχουν συνηθίσει σε πληθώρα καπνιστών εκφράσεων, η χρήση τύρφης για το κάπνισμα της βύνης είναι μόνο μία μεταβλητή στη διαδικασία και είναι δυνατό να επηρεάσει τη γεύση επηρεάζοντας και πολλά άλλα στοιχεία της διαδικασίας παραγωγής whiskey. Ενώ η τύρφη δείχνει μία «καινοτομία» στην κατηγορί irish whiskey, θα υπάρξουν και άλλοι τρόποι στο μέλλον που σίγουρα θα κοιτάξουν να τονίσουν το premium στοιχείο των ιρλανδικών. Άλλωστε  υπάρχουν αυξανόμενοι περιορισμοί στη συγκομιδή τύρφης στο Σμαραγδένιο Νησί, επομένως η τυρφοποιημένη βύνη είναι πιθανό να γίνει πιο ακριβή και έτσι το τυρφώδες whiskey να γίνεται πιο σπάνιο όσο περνάει ο καιρός.

Διάβασε επίσης: Πώς να ξεχωρίζεις τον καπνό στα single malts

Κάπως έτσι, η τύρφη γίνεται περιβαντολλογικό ζήτημα. Οι κυβερνητικές αρχές επιθυμούν να εξαλείψουν την παραδοσιακή καύση της τύρφης εσωτερικά και υπάρχει απαγόρευση της κηπευτικής της χρήσης, καθώς ορισμένοι περιβαλλοντολόγοι αντιτίθενται στη διάβρωση της τύρφης που προκαλείται από διάφορους παράγοντες. Αυτό θα μπορούσε να σκοτώσει την ανοδική δυναμική που έφερε στη βιομηχανία το ιρλανδικό ουίσκι με τύρφη. Αλλά τι γίνεται με την αγορά;

 

peated

 

Αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι πως οι φανς του σκωτσέζικου peated, θα δοκιμάσουν σίγουρα και τα ιρλανδικά αδέρφια τους. Η αγορά ωστόσο της Αμερικής, είναι το δύσκολο κοινό που βλέπει τα peated, όχι ως κάτι κακό, αλλά κάτι πολύ ξένο. Ωστόσο η αρχή αυτή που ήδη την βλέπουμε στις 80 εμφιαλώσεις, θα προσελκύσουν περισσότερους φανς που ήδη πίνουν ιρλανδικό και ενδεχομένως να βρουν στο τυρφώδες μία έκπληξη που ποτέ δεν περίμεναν.

Σε κάθε περίπτωση, βάλε λίγο νερό στο ιρλανδικό τυρφώδες και δες τα αρώματα να ανοίγουν. Και καλή επιτυχία στο ιρλανδικό και την τύρφη του γιατί το χρειαζόμαστε.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved