Γιατί στην Ελλάδα υποτιμούμε τόσο πολύ τη φασολάδα;

Από passé σε super food, είναι με κάθε βεβαιότητα το πλέον υποτιμημένο φαγητό της ελληνικής κουζίνας.

Είναι σημείο αναφοράς στην ελληνική κουζίνα και αυτό γιατί θεωρείται το εθνικό μας φαγητό. Είναι ένα από εκείνα τα φαγητά που τα μαγείρευε η μαμά στο σπίτι και έπρεπε να καταβάλεις προσπάθεια για να τo φας. Και κάπως έτσι είναι συνδεδεμένη με δύσκολα παιδικά χρόνια, έχοντας γίνει ένας «αποδιοπομπαίος τράγος» στον ιερό κόσμο του φαγητού.

Ο λόγος για την ταπεινή φασολάδα.

Καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό των Ελλήνων την εποχή της δικτατορίας Μεταξά. Με τα χρόνια παρέμεινε συνδεδεμένη με χαμηλά εισοδήματα, καθώς παλαιότερα το κρέας ήταν είδος πολυτελείας. Ωστόσο, σήμερα αυτές οι κοινωνικές συνθήκες έχουν παρέλθει και τα πράγματα έχουν αλλάξει κατά πολύ. Σήμερα το πιο υποτιμημένο φαγητό της ελληνικής κουζίνας μετατρέπεται σε mainstream επιλογή, καθώς έχει πλούσιο διατροφικό προφίλ. 

Η φασολάδα έχει αξία μόνο αν περιέχει λουκάνικο

Από passé σε super food

Τα τελευταία χρόνια διανύουμε έναν επαναπροσδιορισμό στον τρόπο που καταναλώνουμε το φαγητό, αλλά και τη σημασία που έχει στην καλή υγεία. Οι περασμένες δεκαετίες δεν ήταν αποκύημα μιας λελογισμένης σκέψης, αφού ήταν «ντυμένες» από υπερβολή, καθώς όλα είχαν μια επιπλέον δόση για επίδειξη πλούτου. Σήμερα, που η σκέψη έχει αλλάξει και έχουμε πιο καθαρή ματιά στα πράγματα,  χύμα φασόλια βρίσκουμε μέχρι και στο κρεοπωλείο, καθώς η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που πλέον εκτείνεται σε όλα τα μέρη με πωλήσεις τροφίμων.

Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού όλα έχουν αλλάξει στον τρόπο σκέψης και πρέπει να μάθεις ότι η ταπεινή φασολάδα είναι super food. Ειδικότερα, η αυξημένη πρόσληψη φασολίων παρέχει θρεπτικά οφέλη στη διατροφή του ανθρώπου και αυτό είναι κάτι που σου δίνει ενέργεια. Τα φασόλια είναι η καλύτερη πηγή φυτικών πρωτεϊνών, αφού έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ανάμεσα στα φυτικά τρόφιμα.

Πέρα από την πρωτεΐνη, περιέχουν ακόμη συνθέτους υδατάνθρακες που δίνουν στον οργανισμό μας ενέργεια. Όσον αφορά τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, τα φασόλια είναι εξαιρετικές πηγές. Επίσης, τα φασόλια είναι πλούσια σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, δίνοντας έτσι θρεπτικά οφέλη και των δύο κατηγοριών φυτικών ινών.

Η τρόφη που μπορεί να βοηθάει στη μακροζωία είναι ήδη στο ντουλάπι

Συνοπτικά, βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, όπως επίσης βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου, ακόμη βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Επιπλέον, βοηθούν στην πέψη και αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα θετικά. Σήμερα, πέρα από την κλασική φασολάδα μπορείς να βάλεις τα φασόλια σε δεκάδες συνταγές, όπως σε σαλάτες. Μπορείς να βρεις ένα σωρό σύγχρονες προτάσεις για να εντάξεις τα φασόλια στο διατροφολόγιο σου και να απολαύσεις ένα θρεπτικό γεύμα, ακόμη και μετά το γυμναστήριο.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved