Tρεις μέρες στον Μέλανα Δρυμό, όπου παράγεται ένα από τα καλύτερα super-premium gin στον κόσμο

Το Monkey 47 παράγεται σε ένα μικρό αποστακτήριο στην καρδιά του Μέλανος Δρυμού στη Γερμανία και εμείς πήγαμε εκεί και μάθαμε τα πάντα για διασημότερο γερμανικό super-premium gin.

 

Από τη Νέλλη Καλαμαρά

Η Γερμανία είναι γνωστή για πολλά πράγματα, όχι όμως και για το gin της είναι αλήθεια, αφού η Βρετανική πρωτεύουσα είναι ως γνωστόν η «βασίλισσα» του συγκεκριμένου spirit. Παρόλα αυτά, ένας Βρετανός αξιωματούχος, μία μαϊμού, μία μακρά ιστορία αποσταγματοποιίας στην περιοχή, ένας οραματιστής Γερμανός και μία μικρή ομάδα γεμάτη πάθος για υψηλότατης ποιότητας super-premium gin κρύβονται πίσω από το Monkey 47, ένα από τα κορυφαία super-premium gin στον πλανήτη, που δημιουργείται μέσα από 100% χειροποίητες διαδικασίες σε ένα boutique -ας μου επιτραπεί ο όρος- αποστακτήριο στην καρδιά του Μέλανος Δρυμού.

 

monkey1

 

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Βρεθήκαμε για τρεις ημέρες σε ένα μικρό χωριό, τουλάχιστον 90 λεπτά οδήγησης από τη Στουτγκάρδη, για να μυηθούμε στον μαγικό κόσμο του Monkey 47 και να βιώσουμε δια ζώσης την 100% χειροποίητη διαδικασία παραγωγής αυτού του super-premium gin, που ο δημιουργός του χρειάστηκε δυόμιση χρόνια για να καταλήξει στην τέλεια συνταγή και την ακριβή ισορροπία των 47 συστατικών του, προκειμένου να παράξει ένα από τα καλύτερα gin στον κόσμο.

 

monkey2

 

Φτάνοντας σε αυτό το μικρό και κουκλίστικο αποστακτήριο στη μέση του πουθενά, ανάμεσα σε πυκνά δάση, καταπράσινες κοιλάδες και ποτάμια, καταρχάς καταλαβαίνεις κατευθείαν πως φτιάχτηκαν τα παραμύθια των αδελφών Grimm, καθώς μπροστά σε αυτό το δάσος και στην οργιάζουσα φύση που θέτει σαφή τα όρια του εκεί κόσμου μπορείς εύκολα να φανταστείς πως κάπου εκεί μέσα στα σκοτεινά κρύβεται ο πύργος της Ραπουνζέλ και το σπιτάκι από γλυκά της μάγισσας που αιχμαλώτισε τον Χάνσελ και την Γκρέτελ. Η ομορφιά αυτού του τόπου είναι απίστευτα επιβλητική και μιλάει απευθείας στην ψυχή σου, ίσως κλέβει και ένα κομμάτι της καρδιάς σου για πάντα.

 

monkey3

 

Μέσα λοιπόν σε αυτόν τον μαγικό κόσμο κρύβεται και το αποστακτήριο του Monkey 47, με το μικρό του θερμοκήπιο και το σπιτάκι-μελίσσι, και το μποστάνι και τα ζώα του, μέσα στο οποίο τίποτα, μα τίποτα, δεν γίνεται τυχαία. Εδώ γεννιέται σε πραγματικά μικρές και ελεγχόμενες ποσότητες το αγαπημένο μας gin, ως αποτέλεσμα της απόφασης ενός Γερμανού οραματιστή, του Alexander Stein, και του αποσταγματοποιού του, Cristoph Keller, να αναβιώσουν το πολύ χαρακτηριστικό gin που ένας Βρετανός αξιωματούχος, ο Montgomery Collins, δημιούργησε πριν πολλές δεκαετίες όταν εγκαταστάθηκε μαζί με τη μαϊμού του στην περιοχή του Μέλανος Δρυμού, λόγω έρωτος. Εκτός όμως από την αναβίωση της «κληρονομιάς» του Montgomery, οι Γερμανοί συνεχιστές του αποφάσισαν να το εξελίξουν και να φτιάξουν ένα από τα καλύτερα gin στον κόσμο.

Έχω επισκεφθεί πολλά αποσκακτήρια στη ζωή μου ομολογώ, όμως νομίζω πως είναι η πρώτη φορά που ένιωσα τόσο ένα με τη διαδικασία παραγωγής, και πιο συγκεκριμένα νομίζω πως είναι πρώτη φορά που κλήθηκα να συμμετάσχω και εγώ με τα χέρια μου σε αυτήν. Και αυτό βοήθησε να μάθω πραγματικά και με σαφήνεια πως δημιουργείται το Monkey 47, και όχι απλώς να ακούσω την ιστορία σε ένα θεωρητικό επίπεδο. Το Monkey 47 λοιπόν ξεκινά με την πρόσμιξη του αλκοόλ με ένα τοπικό φρούτο που λέγεται lingonberry (γνωστό και ως βουνίσιο cranberry) και την παραμονή του στα δοχεία για ελάχιστο διάστημα 10 ημερών.

 

monkey4

 

Μετά από αυτό το μείγμα ενώνεται με τα υπόλοιπα 46 συστατικά του -αφού το Monkey 47 είναι ευκόλως εννοούμενο πως περιέχει 47 διαφορετικά βότανα, αρωματικά και spices

μεταξύ των οποίων συναντούμε φυσικά άρκευθο (αλλιώς gin δεν γίνεται!), αλλά και χαμομήλι, πολλά διαφορετικά πιπέρια, λεβάντα, φλούδες εσπεριδοειδών και πολλά πολλά ακόμη συστατικά. Όλα τα παραπάνω γίνονται με το χέρι, με το χέρι βάζουμε τα συστατικά, με το χέρι ανακατεύουμε, με το χέρι κλείνουμε τα δοχεία μέσα στα οποία θα παραμείνει το μείγμα για 2 μέρες και 1 ακόμη νύχτα, πριν περάσει στο επόμενο στάδιο.

 

monkey5

 

Μετά έρχεται η μεγάλη ώρα της απόσταξης. Οι χάλκινοι άμβυκες αυτοί είναι πραγματικά μοναδικοί, αφού είναι ειδικά σχεδιασμένοι για το συγκεκριμένο αποσταγματοποιείο και συνδυάζουν διάφορα στυλ απόσταξης στον ίδιο άμβυκα, ώστε να δίνουν ακριβώς το αποτέλεσμα που οραματίστηκε ο Alexander Stein. Επίσης να σημειώσουμε πως οι αποστακτήρες είναι μόλις 4 στον αριθμό και από αυτούς βγαίνει κάθε σταγόνα Monkey 47 που δοκιμάζουμε σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα οι τέσσερις θα μπορούσαν εύκολα να έχουν αντικατασταθεί από έναν μεγάλο για πιο ευκολία, όμως τότε δεν θα μιλούσαμε πια για αυτήν την small batch παραγωγή που κάνει τόσο χαρακτηριστικό και τόσο ευγενικό το αρωματικό αυτό απόσταγμα.

 

monkey6

 

Εδώ λοιπόν, και πάλι με το χέρι, μπαίνει το παραπάνω μείγμα μαζί με νερό φυσικά, ενώ τελευταία στιγμή προστίθεται σε υψηλότερο σημείο του λαιμού του αποστακτήρα ένα μείγμα λεβάντας και άρκευθου, ώστε να ενσωματωθούν ακόμη περισσότερο τα συγκεκριμένα αρωματικά στο απόσταγμα, και ένα ακόμη «μυστικό» μείγμα βοτάνων και αρωματικών, ακριβώς για τον ίδιο σκοπό. Αφού ολοκληρωθεί η απόσταξη, που παίρνει περίπου 90 λεπτά, το άκρως αρωματικό και πολύ δυνατό απόσταγμα μεταφέρεται σε τεράστιες πήλινες δεξαμενές όπου παραμένει για 3 μήνες, πριν πάρει σιγά σιγά το δρόμο για τα πανέμορφα μπουκάλια του.

 

monkey7

 

Στο πλαίσιο της επίσκεψής μας στο αποστακτήριο είχαμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε όλο το εύρος των ετικετών του brand, όπως αυτό που παλαιώνει σε καινούρια μικρά βαρέλια από τοπικό ξύλο, τα οποία χρησιμοποιούνται για μόλις 3 φορές πριν γίνουν πριονίδι και μπουν στον ξυλόφουρνο για το κάπνισμα του άρκευθου που χρησιμοποιείται για το εικονιζόμενο Smoke House Cut Monkey 47 με την έντονα καπνιστή επίγευση και το οποίο μπορεί κανείς να δοκιμάσει μόνο στο αποστακτήριο. Επίσης συχνά βγάζουν κάποια special editions με αντικατάσταση ορισμένων από τα αρωματικά της κλασσικής βερσιόν.

 

monkey8

 

Στο κλίμα του sustainability και της ανακύκλωσης, στο οποίο εντάσσεται και η επαναχρησιμοποίηση των βαρελιών για το καπνιστό gin τους, η ομάδα του αποστακτηρίου έχει εισάγει μία λογική 47 χιλιομέτρων όσον αφορά στο φαγητό και τα ποτά που σερβίρονται εδώ. Έτσι ό,τι φας ή πιεις στο αποστακτήριο έχει δημιουργηθεί με υλικά που έρχονται από ακτίνα μάξιμουμ 47 χιλιομέτρων από εδώ. Αυτό δεν ισχύει για τα αρωματικά και τα συστατικά του ίδιου του gin, τα οποία καταφθάνουν εδώ από κάθε γωνιά της γης με γνώμονα πάντα την κορυφαία τους ποιότητα.

 

monkey9

 

Όσο ήμασταν εκεί κάναμε και μία ιδιαίτερη βόλτα στο δάσος που λέγαμε παραπάνω και είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε ένα ιστορικό κτήριο της περιοχής, ένα παλιό ξενοδοχείο, που σήμερα λέγεται πως είναι «στοιχειωμένο». Φαντάσματα δεν είδαμε, αλλά στο υποβλητικό κτήριο του 1902, που λειτουργούσε ως ξενοδοχείο μέχρι και πριν 20 χρόνια, έχουν διαμείνει εξαιρετικά διάσημες προσωπικότητες, όπως ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο διάδοχος του Βρετανικού θρόνου, ο βασιλιάς της Σουηδίας, ακόμη και ο Μπομπ Μάρλεϊ, και το περιβάλλον είναι ιδανικό για να γυριστεί ο επόμενος «Κυνόδοντας», αν με ρωτάς.

 

monkey10

 

Επίσης είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε να φτιάχνουμε το signature γλυκό της περιοχής, την γνωστή σε όλους μας Black Forest, που εδώ λέγεται Schwartzwalder Kirschtorte, και ομολογώ πως αυτή είναι πιο νόστιμη με διαφορά από οπουδήποτε αλλού την έχω δοκιμάσει.

 

monkey11

 

Όταν ήρθε η στιγμή του αποχωρισμού, ο Axel Klubescheidt, Brand Home & Education Manager για το Monkey 47, και ολόκληρη η ομάδα του μας αποχαιρέτησαν και μας ευχαρίστησαν που γίναμε κοινωνοί της μαγικής διαδικασίας παραγωγής του «παιδιού» τους και ευχήθηκαν να μπορέσουμε να μεταφέρουμε την εμπειρία μας στον κόσμο όπως τη ζήσαμε εκεί. Με τη σειρά μου και εγώ ελπίζω να σε βοήθησα να καταλάβεις πόσο ιδιαίτερο είναι αυτό το super-premium gin που, ναι, είναι από τη Γερμανία!

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved