Τι είναι το light whiskey που ακούμε συνέχεια

Βγαλμένο από τα σπλάχνα της δεκαετίας του ’50 παραλίγο να τινάξει την βιομηχανία στον αέρα. Κι όμως, υπάρχει ακόμα εκεί έξω.

Μπορεί ήδη να αναρωτιέσαι τι είναι πάλι αυτή  η νέα μόδα, αλλά η αλήθεια είναι πως το light whiskey όχι μόνο δεν είναι τόσο περίεργο, αλλά υπήρξε και σταθμός στην ιστορία της αμερικανική βιομηχανία του whiskey.

Την δεκαετία του ’50 και του ’60, η αγορά ήταν τόσο γεμάτη από whiskey που έκανε τους Αμερικανούς να πίνουν αδιάκοπα. Είκοσι με τριάντα χρόνια νωρίτερα, το πείραμα της Ποτοαπαγόρευσης όχι μόνο αποδείχθηκε βαλτώδες, αλλά είχε ως συνέπεια στον τετραπλασιασμό της κατανάλωσης σε όλη τη χώρα. Μέχρι που ήρθε κάτι εντελώς καινούργιο που άκουγε στο όνομα βότκα. Εκτός του ότι ήταν πιο καθαρό και φτηνό ποτό, χρειαζόσουν μόνο μερικά δευτερόλεπτα για να το εμφιαλώσεις μετά την απόσταξη – χωρίς να χρειαστείς να περιμένεις για οποιαδήποτε είδους παλαίωση.

 

DISTILLERYBOURBON

 

Με την βιομηχανία του whiskey να βλέπει την εξέλιξη των γεγονότων, οι distillers της εποχής δημιούργησαν το light whiskey. Μπορούσε να αποσταχθεί έως και 95% στην περιεκτικότητα του αλκοόλ του, δεν είχε προλάβει σε καμία περίπτωση να κρατήσει χρώμα από το βαρέλι -μιας και δεν υπήρχε παλαίωση-  και μπορούσε να πουληθεί πολύ, πολύ γρήγορα. Που βέβαια αυτή η πειραματική κίνηση μόνο καλά δεν πήγε, με αποτέλεσμα τα αποστακτήρια να πετάξουν εκατομμύρια γαλόνια.

Ωστόσο είναι ένα ενδιαφέρον blend με  99% καλαμπόκι και μόλις 1% βυνοποιημένο κριθάρι, με αποτέλεσμα να δώσει κάποια πολύ έντονα χαρακτηριστικά στο τελικό απόσταγμα. Μπορεί λοιπόν να ονομάζεται light whiskey, αλλά αυτό έχει να κάνει μόνο με το αραιό του -μάλλον το πολύ αραιό του σώμα- το οποίο σε αλκοολικούς βαθμούς μόνο light δεν θα το έλεγες. Εμφιαλώσεις όπως το 18 ετών Jacob Pardon’s Small Batch, φτάνουν σε ένα πρωτόγνωρο cask strengh απόσταγμα που αγγίζει τους 71.4% αλκοολικούς βαθμούς. Δυναμίτης δηλαδή. Παρόλα αυτά, υπάρχουν νότες από σανδαλόξυλο και καραμέλα στη μύτη και μία εξίσου γλυκιά παλέτα από καραμέλα βουτύρου, σοκολάτα γάλακτος και καραμελωμένο καλαμπόκι (προφανώς), με ίχνη από κόκκινα φρούτα.

 

jacobspardon whiskey

 

Μπορεί να ακούγεται απαγορευμένο σε βαθμούς, αλλά πίνεται εξαιρετικά ευχάριστα και σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει τις αλχημείες της δεκαετίας του ’50.©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved