Το Αγιωργίτικο είναι η ποικιλία ορόσημο του ελληνικού αμπελώνα

Συνδυάζεται άψογα με τα περισσότερα φαγητά.

Είναι εκείνο το κόκκινο κρασί που αγαπάμε περισσότερο στην χώρα μας και που έχει γίνει συνοδευτικό κομμάτι στο φαγητό μας. Είναι ίσως η πιο δημοφιλής ποικιλία κρασιού και αυτό σημαίνει ότι είναι μία από τις πρώτες επιλογές που κάνει κάποιος όταν θέλει κόκκινο κρασί. Η πλούσια γεύση του είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό και το αγαπάμε, το αγαπάμε πολύ. Είναι το ιδανικό κρασί για το κυριακάτικο γεύμα. Πάμε να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα το «Αγιωργίτικο».

Μαζί με το Ξινόμαυρο είναι οι δύο ευγενείς ερυθρές ελληνικές ποικιλίες. Η πατρίδα του είναι η «Μικρή Βουργουνδία» ή όπως αλλιώς τη γνωρίζουμε Νεμέα και από το 1971 έχει χαρακτηριστεί ζώνη για την παραγωγή οίνων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Είναι ποικιλία πολύ παραγωγική και έχει πολύ ενδιαφέρον  καθώς μπορεί να προσφέρει ένα μεγάλο εύρος στα κρασιά, από φρουτώδη ροζέ ξηρά ή ημίξηρα, μέχρι στιβαρά κόκκινα αλλά και επιδόρπια. Είναι ευέλικτο, έχει μεγάλη δυναμική και μπορεί να συνδυαστεί πολύ εύκολα με φαγητά.

 

 

Λίγη ιστορία και χαρακτηριστικά

Έχει μακρά ιστορία. Μάλιστα, υπάρχει ένας μύθος ότι το Αγιωργίτικο ήταν το αίμα του Ηρακλή όταν σκότωσε το λιοντάρι της Νεμέας, ολοκληρώνοντας τον πρώτο του άθλο. Το όνομα της ποικιλίας έρχεται από ένα χωριό. Έχει και άλλες ονομασίες όπως αίμα του Ηρακλή, μαύρο της Νεμέας και Νεμεάτικο.

Κάθε κρασί πρέπει να συνοδεύεται και από το κατάλληλο τυρί

Σε απλά λόγια το χρώμα του διαφέρει από απαλό ροδί μέχρι μέτριο τριανταφυλλί στα ροζέ. Στις κόκκινες εκδοχές το χρώμα μπορεί να είναι μέτριο- πορφυρό. Τα γευστικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας είναι τα μικρά κόκκινα φρούτα. Στα επιδόρπια κρασιά από Αγιωργίτικο τα αρώματα σταφίδας και μόκας κλέβουν την παράσταση. Οι βαρελάτες εκδοχές είναι κρασιά με χαρακτήρα που επιδέχονται παλαίωση από πέντε μέχρι δέκα έτη. 

Ροζέ κρασί: Πώς να το συνδυάσεις σωστά με το φαγητό

Συνδυασμός με φαγητό

Ένα ροζέ Αγιωργίτικο κρασί μπορεί να συνοδεύσει μια μεγάλη γκάμα φαγητών από σαλάτες, μακαρονονάδες, πικάντικα φαγητά, σούσι αλλά και τάρτες με κόκκινα φρούτα. Ένα κόκκινο Αγιωργίτικο μπορεί να συνδυαστεί σχεδόν με τα πάντα από ορεκτικά, θαλασσινά, κρέας και ψάρια. Ειδικότερα, του πηγαίνει επίσης το κοκκινιστό μοσχαράκι, μπριζόλες, λουκάνικα, χοιρινό, σουτζουκάκια σμυρναίικα και μουσακά. Τέλος, το Αγιωργίτικο σε γλυκιά εκδοχή αγαπάει πολύ τη σοκολάτα και τον καφέ. 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved