To Benriach έχει μία εμφιάλωση για τον κάθε απαιτητικό whisky lover

Προφέρεται Μπενρίαχ και προέρχεται από τα Scottish Gaelic που συνεχίζει ο κόσμος να μιλάει σε αρκετά μέρη της Σκωτίας. Η ακριβής μετάφραση, είναι ο Λόφος του Riach και είναι το πρώτο αποστακτήριο από το οποίο περνάς από το Βορρά, διασχίζοντας το περίφημο Whisky Trail της Speyside περιοχής.

Χτισμένο από τον John Duff το 1898 το παραδοσιακής γοητείας αποστακτήριο του Benriach βρίσκεται στην καρδιά του Speyside. Χρησιμοποιεί νερό από την υπόγεια πηγή Burnside που κυλάει από κάτω του, κριθάρι από τις τριγύρω καλλιέργειες και τύρφη από τους κοντινούς λόφους. Το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό του; Για μένα είναι δύο. To πρώτο είναι πως τη θέση του master distiller κατέχει η, πλέον θρυλική, Rachel Barrie που θεωρείται από τις πιο επιδραστικές γυναίκες στο χώρο του whisky. Το δεύτερο, είναι πως το Benriach έχει μία φιάλη για όλους.  Για όλες τις φάσεις, τις ανάγκες, τις γεύσεις φυσικά και όλα όσα υποδηλώνουν τον Speyside χαρακτήρα του αποστακτηρίου. Ενημερωτικά, από το 2004 η εταιρία έχει αρχίσει και πειραματίζεται αρκετά με τα αποστάγματα που παράγει, γεγονός που την έχει καταστήσει πρωτοπόρο στην βιομηχανία, με αρκετές τολμηρές και ασυνήθιστες για το Speyside εκφράσεις whisky, που έχουν αποφέρει αμέτρητα βραβεία.

 

benriach1

 

Μέσα σε όλο αυτό το υπέροχο βραβευμένο line up, υπάρχουν δύο φιάλες που ο κόσμος έχει μάθει να αγαπάει. Γιατί; Γιατί καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα γεύσης που δείχνει την πολυπλοκότητα και τις διαφορετικές εκφράσεις του Benriach. Tο πρώτο είναι το Smoky Ten. Δεν είναι ένα twist της αγαπημένης εμφιάλωσης των 10 ετών, αλλά ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για το οποίο, εκτός από την τεχνοτροπία, ευθύνονται και τα βαρέλια με Τζαμαϊκανό ρούμι. Το Benriach Smoky Ten (που ήταν γνωστό ως Curiositas στις παλιές εμφιαλώσεις), παράγεται με βαριά καπνισμένη βύνη - κάτι το οποίο δεν το συναντάς συχνά στα whisky του Speyside παρότι αρχικά φτιάχνονταν έτσι. Αυτό το καθιστά αρκετά ενδιαφέρον και πολύπλοκο καθώς ο καπνός δένει με τον παραδοσιακό φρουτώδη χαρακτήρα του αποστακτηρίου, ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ διακριτικός.

 

benriach2

 

Στη μύτη υπάρχει έκρηξη καπνού και αρώματα από βελανιδιά και μέλι, ενώ η παλέτα του ουρανίσκου έχει έναν συνδυασμό τροπικών φρούτων και μπαχαρικών, με την τύρφη και τα μπαχαρικά να γεμίζουν το στόμα. Και πάλι όμως, είναι αρκετά διακριτικό και η επίγευσή του εκτός από καπνιστή είναι και γλυκιά. Εύκολο whisky, νόστιμο και αρκετά ενδιαφέρον για όσους αγαπούν τον καπνό, αλλά είναι αρκετά ανοιχτόμυαλοι για νέα παντρέματα.

Το 12αρι του Benriach από την άλλη, είναι εξίσου μια κατηγορία μόνο του. Αρχικά αυτή η εμφιάλωση προέκυψε μαζί με το relaunch που έκανε το brand το 2020 και εκτός από τα βαρέλια bourbon υπάρχει παλαίωση σε sherry και port. Οπότε μιλάμε για έναν αρκετά πολύπλοκο και κατά βάση φρουτένιο χαρακτήρα, που στη μύτη έχει ίχνη μελιού, κακάο και κόκκινα φρούτα. Ο ουρανίσκος είναι ξεκάθαρα γεμάτος φρούτα, με πορτοκάλι  και κεράσι, σταφίδες αλλά και μόκα. Τέλος τα αποξηραμένα φρούτα και τα εσπεριδοειδή στην επίγευση, μαρτυρούν την ταυτότητα των βαρελιών και κάνουν το Benriach 12, όχι απλά ένα κορυφαίο single malt, αλλά και εξαιρετικά νόστιμο, αντάξιο του καθενός που θέλει να κάνει ένα ιδανικό δώρο στον εαυτό για τις γιορτές, αλλά να μυήσει και όλους όσοι θέλουν να πάνε ένα βήμα παρακάτω τις γνώσεις τους για τα εκλεπτυσμένα αποστάγματα.

 

benriach4

 

Το Benriach έχει μία φιάλη για μένα, για σένα, για όλους. Ένα βραβευμένο αποστακτήριο που ξεχωρίζει στην πληθώρα και αντέχει στο χρόνο και που μέσα από τη γνώση και την τεχνοτροπία, έχει κατακτήσει την καρδιά του κάθε ορκισμένου φαν, είναι ιδανικό για να συντροφεύσει τις πιο ζεστές και γιορτινές ημέρας.

Εμπιστεύσου το.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved