Πώς να διαλέξεις σωστά ανάμεσα σε έναν αμερικάνο και έναν εσπρέσο

Μία μόνο αλλαγή στην παρασκευή κάνει τη διαφορά. 

O κόσμος του καφέ είναι γεμάτος αρώματα και από πολύ απλός μπορεί να γίνει πολύ συνθέτος. Δύο από τους πιο δημοφιλείς καφέδες σε όλο τον κόσμο είναι ο εσπρέσο και ο αμερικάνο, πρόκειται για δύο εχθρούς στο βασίλειο του καφέ, παρότι έχουν περισσότερες ομοιότητες από ότι διαφορές. Μπορεί να διχάζουν τον κοινό τους, όμως μοιράζονται την ίδια βάση καφέ, διαφέρουν ως προς την προετοιμασία και τη γεύση. Ας εμβαθύνουμε στις διαφορές και τις ομοιότητες που διακρίνουν τον τολμηρό πλούτο του εσπρέσο από την πιο ήπια, αραιωμένη γοητεία του αμερικάνο.


Εσπρέσο vs Αμερικάνο

Ο κλασικός εσπρέσο φτιάχνεται από πολύ καλά αλεσμένο και καβουρδισμένο καφέ με αναλογία περίπου στα εφτά με εννέα γραμμάρια με νερό υψηλής πίεσης στους 93-96°C. Σερβίρεται σε ένα μικρό φλιτζάνι 40-50ml, είναι ένα shot και πίνεται στα όρθια. Όσοι έχουν επισκεφτεί έστω μία φορά τη γειτονική Ιταλία, καταλαβαίνουν την κουλτούρα του καφέ.

Ενώ ο εσπρέσο είναι τολμηρός και έντονος, ο Αμερικάνο προσφέρει ένα πιο απαλό και λιγότερο συμπυκνωμένο προφίλ. Οι διαφορές στη γεύση προέρχονται από τις μεθόδους παρασκευής.  Παρά αυτές τις διαφορες, και τα δύο μοιράζονται μια κοινή προέλευση: ο εσπρέσο χρησιμεύει ως βάση για ένα αμερικάνο. Φυσικά, ας μην ξεχνάμε πως ο εσπρέσο είναι η βάση για τους περισσότερους γνωστούς καφέδες που γνωρίζουμε σήμερα.

Είναι ενδιαφέρον ότι το πολιτιστικό πλαίσιο αυτών ποικίλλει. Ο εσπρέσο είναι βαθιά ριζωμένος στην ιταλική κουλτούρα του καφέ, που συχνά τον απολαμβάνουν ως γρήγορο καφέ. Από την άλλη πλευρά, ο αμερικάνο έχει τις ρίζες του στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Αμερικανοί στρατιώτες στην Ευρώπη αραίωσαν τον εσπρέσο για να αναδημιουργήσουν τον πιο ήπιο καφέ που είχαν συνηθίσει να πίνουν πίσω στο σπίτι τους.

 

 

Ο αμερικάνο ουσιαστικά πρόκειται για ένα σφηνάκι εσπρέσο σε συνδυασμό με ζεστό νερό. Αυτός ο συνδυασμός έχει ως αποτέλεσμα μια λιγότερο συμπυκνωμένη γεύση που αραιώνει κατά το ήμισυ της πικρίας που βρίσκεται στον καθαρό εσπρέσο. Επίσης έχει μεγαλύτερη ποσότητα, επομένως χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να καταναλωθεί.

Καθώς και τα δύο είδη καφέ έχουν την ίδια ποσότητα εσπρέσο στο περιεχόμενό έχουν συνήθως την ίδια ποσότητα καφεΐνης, πράγμα που σημαίνει ότι και τα δύο θα κάνουν καλή δουλειά κρατώντας σε ξύπνιους. Ωστόσο, ένα σφηνάκι ένας εσπρέσο θα έχει περισσότερη καφεΐνη επειδή είναι φυσικά πιο συμπυκνωμένος. Η τυπική αναλογία είναι 2:1, το οποίο μεταφράζεται σε δύο μέρη ζεστού νερού και σε ένα μέρος έσπρεσο. Για να τον φτιάξεις χειάζεσαι 60 ml ή 2 σφηνάκια εσπρέσο και 120 ml ζεστό νερό. Φτιάχνεις τον εσπρέσο και προσθέτεις το ζεστό νερό σιγά-σιγά στην κούπα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved