Ροζέ κρασί: Πώς να το συνδυάσεις σωστά με το φαγητό

Ή αλλιώς κάνε το κατάλληλο Food pairing. 

Η αλήθεια είναι πως η ζήτηση για το ροζέ κρασί αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, μιλώντας πια για ένα νέο trend, καθώς το «δίπολο» κόκκινο και λευκό ανήκει πια στο παρελθόν. Σήμερα, ο «κόσμος του ροζέ» έχει γίνει περιζήτητος, κάτι που δεν είναι καθόλου τυχαίο και κάπως έτσι έχει αρχίζει να γίνεται ο αγαπημένος οίνος και των μικρότερων ηλικιών. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, πως έχει ενδιαφέρον να γράψουμε μερικές βασικές συμβουλές για το πώς να κάνεις ένα καλό food pairing με το ροζέ.

Μερικές διευκρινήσεις πριν ξεκινήσουμε, γνωρίζουμε καλά πως το κάθε κρασί είναι ένας ξεχωριστός «πλανήτης» που χρειάζεται χρόνο και κόπο για να ανακαλυφθεί, όμως παρόλα αυτά υπάρχουν μερικά βασικά πράγματα που μπορούμε να πούμε. Ακόμη και όταν λέμε ροζέ υπάρχουν διάφορες «υποκατηγορίες», αλλά θα προσπαθήσουμε να βρούμε μία «μέση λύση» για να συνδυαστούν όσο πιο καλά γίνεται οι γεύσεις ή για να αρχίζεις να σκέφτεσαι τι θα μπορούσες να συνδυάσεις με το ροζέ και να αρχίζεις να το ψάχνεις. Εξάλλου, έχεις ακούσει ότι το «ροζέ ταιριάζει με τα πάντα», δεν είναι ακριβώς έτσι -αλλά υπάρχει μία βάση.

Ξεκινώντας από τα βασικά, τα ροζέ ταιριάζουν πολύ στις μεσογειακές και (ειδικότερα) ελληνικές γεύσεις, αφού συνδυάζονται ωραία με τα θαλασσινά, κάποια κρέατα, σαλάτες και επιδόρπια. 


1. Χοιρινό και αλλαντικά

Ο φρουτώδης χαρακτήρας που αφήνουν πολλά ροζέ δημιουργούν μια πολύ ωραία αντίθεση με τις πλούσιες, αλμυρές γεύσεις που έχουν το χοιρινό και τα αλλαντικά. Eπίσης, μία απλή πρόταση είναι να συνδυάσεις την αγαπημένη πίτσα pepperoni με ένα ροζ Prosecco.

2. Θαλασσινά

Εάν σου αρέσουν τα θαλασσινά, ξέρεις στρείδια, γαρίδες, ψημένα χτένια ή ψητό αστακό ταιριάζουν ωραία με ένα ξηρό ροζέ. Το σύνηθες στα θαλασσινά είναι ένα λευκό κρασί, όμως μπορείς να επιλέξεις αυτή την φορά ένα ξηρό ροζέ, τους πηγαίνει.

3. Ντομάτα και ζυμαρικά

Τα ροζέ όλων των στιλ ταιριάζουν υπέροχα με τις ντομάτες. Ο φρουτώδης χαρακτήρας και η οξύτητα του κρασιού συμπληρώνουν αρμονικά τη γήινη γλύκα της ντομάτας. Για παράδειγμα, συνδύασε όποιο ξηρό ροζέ σου αρέσει με μπρουσκέτα με ντομάτες ή οποιοδήποτε ζυμαρικό με σάλτσα ντομάτας.

4. Λευκά τυριά

Ο συνδυασμός τυριών με ροζέ είναι εύκολος, καθώς αυτά τα κρασιά εντείνουν τη νοστιμιά τους με τα λευκά τυριά. Η γεύση του ροζέ συνδυάζεται αρμονικά από ήπια κρεμώδη τυριά όπως μοτσαρέλα και μπρι μέχρι πιο ζωηρά λευκά τυριά, όπως γαλλική φέτα και κατσικίσιο τυρί όλων των ειδών. Πρόταση: Διάλεξε ένα γλυκό ροζέ με μια κρεμώδη Cambozola.

5. Πράσινες σαλάτες

Εάν ψάχνεις το κατάλληλο κρασί για να φας μία σαλάτα το βράδυ, σκέψου το ροζέ. Οι ελαφριές νότες σε ένα γαλλικό ροζέ θα συμπληρώσουν τη διακριτική γλυκύτητα που έχει το μαρούλι, αλλά και τις δημοφιλείς επικαλύψεις της σαλάτας με τυρί, ντομάτες, ζαμπόν και φρούτα. Αγαπάμε ιδιαίτερα τα ροζέ με σαλάτα σολομού και κάπαρη, μια ελληνική σαλάτα με ντομάτες, ελιές και φέτα ή μια σαλάτα κοτόπουλο με φράουλες.

6. Γλυκά

Τα πιο γλυκά ροζέ όπως θα μπορούσε να είναι ένα Pink Moscato είναι γεμάτα με γεύσεις φρούτων, επομένως είναι λογικό να συνδυάζονται καλά με φρούτα. Δοκίμασε ένα γλυκό ροζέ με φρουτοσαλάτες, τάρτες ροδάκινου και κέικ φράουλας. Απλώς βεβαιώσου ότι το κρασί είναι πιο γλυκό από το επιδόρπιό σου.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved