Manhattan vs Old Fashioned: Πόσο διαφέρουν και πόσο μοιάζουν τα κορυφαία κοκτέιλ;

Σε τι διαφέρουν και σε τι μοιάζουν; 

Είναι οι δύο «βασιλιάδες» των κοκτέιλ, βασικά των κλασικών κοκτέιλ με βάση το ουίσκι. Ποιος δεν έχει γευτεί άλλωστε ένα Manhattan ή ένα Old fashioned; Είναι εκείνα τα κοκτέιλ που είναι παντός καιρός και για όλους -και θα μου πεις μα έτσι δεν είναι τα κλασικά ποτά; Με λίγα συστατικά δημιουργούν την τέλεια αρμονική γεύση -αν είναι δεξιοτέχνης και ο bartender- και τα επιλέγεις ξανά και ξανά. Δεν διάλεξα τυχαία να συγκρίνουμε αυτά τα δύο drinks, αφού έχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ τους, αλλά και βασικές διαφορές. Ακριβώς για αυτό τον λόγο έχει ενδιαφέρον να δούμε σε τι μοιάζουν και σε τι διαφέρουν, εξάλλου είμαι σίγουρη πως οι γνώστες -ήδη- έχουν επιλέξει το δικό τους αγαπημένο και ίσως οι new entries να χρειάζονται λίγη βοήθεια.

 

 

Old Fashioned

Το Old Fashioned είναι συνώνυμο με τον αρχικό ορισμό της λέξης «κοκτέιλ», όπως δόθηκε το 1806 στο «The Balance and Columbian Repository of Hudson» : αλκοόλ, ζάχαρη, νερό και bitters. Στο συγκεκριμένο κοκτέιλ η σύσταση είναι ως εξής: Ουίσκι (είτε μπουρμπόν είτε rye ουίσκι), κύβος ζάχαρης ή απλό σιρόπι, Angostura bitters και πάγος. Σερβίρεται σε χαμηλό ποτήρι με ένα μεγάλο παγάκι και γαρνίρεται με ένα twist πορτοκαλιού. Μία από τις πιο δημοφιλείς παραλλαγές είναι το Brandy Old Fashioned, το οποίο περιλαμβάνει φέτες πορτοκαλιού, κεράσια με ζάχαρη και bitters, ανακατεμένα με κονιάκ και στο τέλος βάζουμε σόδα. Άλλες παραλλαγές, απαιτούν την χρήση και εναλλακτικών αλκοολούχων ποτών εκτός από το ουίσκι, έτσι έχουν προκύψει τα Rum Old Fashioned και Añejo Old Fashioned. Μπορείς να διαβάσεις αναλυτικά την ιστορία του Old Fashioned εδώ.

 

 

Manhattan

Αυτό το κλασικό κοκτέιλ είναι ένας συνδυασμός rye ούισκι γλυκού βερμούτ και Angostura bitters. Σερβίρεται συνήθως σε ένα ποτήρι κουπέ και γαρνίρεται με κεράσι. Όπως και με το Old Fashioned, οι παραλλαγές είναι πολλές.Η πιο δημοφιλής παραλλαγή είναι το Reverse Manhattan, που«παίζει» με τις αναλογίες ουίσκι προς βερμούτ. Από την άλλη το Perfect Manhattan ισομοιράζει το βερμούτ σε γλυκό και ξηρό. Ο Rob Roy έχει ως βάση το σκωτσέζικο ουίσκι. Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των κλασικών κοκτέιλ, ότι χρειάζονται μόνο τρία υλικά για να «απογειωθούν».

Ομοιότητες και διαφορές

Σε πρώτη φάση, ας δούμε τις ομοιότητες. Και τα δύο είναι αλκοολούχα κοκτέιλ φτιαγμένα με μπουρμπόν ή rye ουίσκι. Μπορείς να βάλεις ως αλκοολική βάση οποιοδήποτε ουίσκι και στα δύο ποτά, σύμφωνα με τις προσωπικές σου προτιμήσεις. Και τα δύο χρειάζονται Angostura bitters, τα οποία προσθέτουν νότες μπαχαρικών και αρώματα, που είναι και εκείνα που τονίζουν επιπλέον το ουίσκι. Και τα δύο χρειάζονται ανακάτεμα και όχι χτύπημα. Και τα δύο έχουν μεγάλη ιστορία στη bartending σκηνή και είναι ιδανικά για το κλείσιμο μιας βραδιάς.
Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο κοκτέιλ έγκειται στα γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται στο καθένα. Το Old Fashioned θέλει ζάχαρη είτε ως κύβο είτε σε απλή μορφή σιροπιού -το κλασικό σιρόπι με τη ζάχαρη- ενώ το Manhattan «απαιτεί» γλυκό βερμούτ. Το βερμούτ προσθέτει γήινες, spicy νότες, δίνοντας ένα επιπλέον βάθος στη γεύση ενός Manhattan, ενώ το Old Fashioned είναι λιγότερο περίπλοκο και, ως εκ τούτου, μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή για να γευτείς το ουίσκι.

Συγγνώμη Martini, αλλά το Manhattan είναι ο βασιλιάς των κοκτέιλ

Επίσης, μπορούν και τα δύο να μπορούν να παρασκευαστούν με μπουρμπόν ή rye ουίσκι, ωστόσο, ένα Manhattan φτιάχνεται πιο συχνά rye ουίσκι, ενώ ένα Old Fashioned φτιάχνεται πιο συχνά με μπουρμπόν.Φυσικά, και η εικόνα τους είναι που παίζει ρόλο, καθώς ένα Old Fashioned σερβίρεται σε rocks glass, δηλαδή, σε χαμηλό ποτήρι, τις περισσότερες φορές με ένα twist πορτοκαλιού , ενώ το Manhattan σερβίρεται σε ένα κουπέ και συνήθως γαρνίρεται με ένα brandied κεράσι.

Τόσο ίδια, αλλά και τόσο διαφορετικά και ισάξια. Δεν υπερτερεί το ένα από το άλλο, αλλά η προτίμηση έχει να κάνει με τις προτιμήσεις του καθένα. Πολύ πιο απλά, αν θέλεις ένα πιο «καθαρόαιμο» κοκτέιλ με πιο έντονη γεύση ουίσκι καλύτερα να πάρεις ένα Old Fashioned. Αν θες κάτι πιο σύνθετο γευστικά, πάρε Manhattan. Εγώ θα πρότεινα να δοκιμάσεις και τα δύο και να καταλήξεις, ειδικά αν έχεις καταλάβει ότι σου αρέσει το ουίσκι. Τέλος, καλό θα ήταν να τα δοκιμάσεις από κάποιον έμπειρο bartender για να έχεις μία αντιπροσωπευτική εικόνα για το κάθε κοκτέιλ και έτσι να έχεις τις σωστές πληροφορίες -για να κάνεις και τη σωστή επιλογή.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved