H Spirited Xchange συλλογή της Diageo είναι άλλη μια μεγάλη γιορτή του whisky

Η νέα Special Releases συλλογή που ολοκληρώνει το 2023, έχει μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες εμφιαλώσεις.

Ίσως είναι το καλύτερο νέο της φθινοπωρινής σεζόν όσον αφορά τους φίλους του single malt, αλλά και για εκείνους που θέλουν να εξερευνήσουν τα προσεγμένα αποστάγματα. Πόσο μάλλον όταν αυτά έρχονται από τις ετήσιες, special εμφιαλώσεις της Diageo, που φέτος ακούνε στο όνομα Spirited Xchange Special Releases.


Η έκδοση της εν λόγω συλλογής περιλαμβάνει οκτώ single malt ουίσκι, με το line up της Diageo να διαμορφώνεται ως εξής: Oban, Glenkinchie, Talisker, The Singleton, Mortlach, Lagavulin, Roseisle και Clynelish. Παρακάτω ακολουθεί μία λεπτομερής αναφορά για το τι περιμένουμε να δούμε από τις special εμφιαλώσεις που θα είναι διαθέσιμες από 1η Οκτωβρίου.

 

Mortlach Katana’s Edge

Mortlach NAD Special Release 300

Ίσως από τις πιο ενδιαφέρουσες εμφιαλώσεις που θα δούμε στη συλλογή. Απόσταγμα που προηγουμένως έχει περάσει από βαρέλια με Kanosuke (ιαπωνικό malt από το Hioki) και στη συνέχεια έχει παλαιώσει σε βαρέλια Pinot-Noir. Περιμένουμε μία πολυπλοκότητα στις νότες, αν και η επιρροή του κρασιού στο βαρέλι θα είναι εμφανής. Αρκετά δυνατό μιας και εμφιαλώνεται στους 58 βαθμούς ABV.

 

Talisker The Wild Explorador

Talisker NAD Special Release 300

Να και μία εμφιάλωση που θα αρέσει σε όσους έχουν αγαπήσει το Port Ruighe. Η νέα εμφιάλωση περιλαμβάνει απόσταγμα παλαιωμένο σε διαφορετικά βαρέλια port, όπου τονίζονται ιδιαίτερα τα μπαχαρικά και τα φρούτα.

 

Oban The Soul of Calypso

Oban 11yo Special Release 300

Νότες από τροπικά φρούτα και ζαχαρότευτλα σε ένα νεαρό whisky μιας και δεν ξεπερνάει τα 11 έτη. Η φετινή έκφραση -που είναι και η έβδομη στα Special Releases- ολοκληρώθηκε σε βαρέλια ρούμι από την Καραϊβική.

 

Clynelish The Jazz Crescendo

Clynelish 10yo Special Release 300

Γλυκιά καραμέλα και βανίλια ανάμεικτη με μπαχαρικά σε αυτό το 10αρι Clynelish στους 57.5 βαθμούς ABV, που παλαιώθηκε σε βαρέλια μπέρμπον.

 

Lagavulin The Ink of Legends

Lagavulin 12yo Special Release 300

To αγαπημένο peated σε ένα μοναδικό πάντρεμα με την Don Julio Añejo Tequila, που έχει ως στόχο να τιμήσει την αρχαία τεχνική του τατουάζ. Φέτος είναι το πρώτο Lagavulin της σειράς που ολοκληρώνεται σε βαρέλια τεκίλας Don Julio Αñejo, αν και η Diageo κυκλοφόρησε προηγουμένως μια εμφιάλωση Lagavulin Islay Jazz Festival 13 ετών, παλαιωμένη σε βαρέλια mezcal το 2021.

 

Roseisle Distillery The Origami Kite

Roseisle 12yo Special Release 300

Παλαιωμένο σε first-fill αλλά και refilled βαρέλια μπέρμπον, αυτή είναι η πρώτη δημόσια κυκλοφορία του Roseisle ως single malt, αν και το ουίσκι που παρασκευάζεται στο Roseisle συμπεριλήφθηκε στο Collectivum XXVIII, το blended malt ουίσκι που κυκλοφόρησε ως μέρος των Special Releases της Diageo το 2017. Νότες από βανίλια και μελάσα σε ένα αποστακτήριο που η εταιρεία άνοιξε το 2010.

 

Singleton The Silken Gown

Singleton Of Glendullan 14YO Special Release 300l

Μέχρι τώρα, το Singleton of Glendullan περιλαμβανόταν στις Special Releases της Diageo το 2014 και το 2021. Αυτή η τρίτη προσθήκη είναι η νεότερη του Glendullan στη σειρά μέχρι σήμερα και παλαιώθηκε σε γαλλικά δρύινα βαρέλια Chardonnay de Bourgogne. 14 ετών, με νότες από φρούτα και toffees.

 

Glenkinchie The Floral Treasure

Glenkinchie 27yo Special Release 300

Το Glenkinchie έκανε το ντεμπούτο του στις Special Releases το 2007, και αυτό είναι μόνο το Glenkinchie στην ιστορία της σειράς που είναι και το παλαιότερο μέχρι σήμερα. Το απόσταγμα 27 ετών στους 58.3 βαθμούς ABV, ωρίμασε σε refilled αμερικάνικα και ευρωπαϊκά δρύινα βαρέλια, για να καταλήξει σε butts (σ.σ.: βαρέλια 500 λίτρων).

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved