Σουμάκι, Θεσσαλονίκη 10 ισόβιοι κανόνες που μάθαμε για το ψήσιμο της προβατίνας

Πριν ρίξεις τα παϊδάκια στα κάρβουνα, απαιτείται να διαβάσεις αυτό το κείμενο.

Θέλεις να κάνεις το μπάρμπεκιου για τους φίλους και την οικογένεια; Πριν πιάσεις και ρίξεις κάρβουνα για την προβατίνα, διάβασε αυτούς τους νόμους που κάθε ψήστης που σέβεται τον εαυτό του, τους ακολουθεί χωρίς δεύτερη σκέψη. Και καλή όρεξη.

 

 

1. Το παϊδάκι προβατίνας που βλέπεις στις ταβέρνες, είναι συνήθως κομμένο από τους χασάπηδες στα 2 ή και στα 2,5 εκατοστά. Αυτό συμβαίνει για την σωστή αναλογία λίπους και κρέατος.

2. Αν κάποια κομμάτια που έχουν προκύψει έχουν πολύ περισσότερο λίπος, μπορείς να το τριμάρεις με το μαχαίρι. Προσοχή, όχι να το αφαιρέσεις, να το «μικρύνεις».

3. Η μαρινάδα είναι προαιρετική. Αλλά και μόνο το χοντρό αλάτι στο τέλος κάνει δουλειά.

4. Κάρβουνα: Θέλεις δυνατή φωτιά γιατί διαφορετικά δεν πρόκειται να ψηθεί. Για μία καλή θράκα χρειάζεσαι από 25 μέχρι 50 λεπτά.

Διάβασε επίσης: Η προβατίνα είναι ό,τι καλύτερο θα βάλεις στη σχάρα σου.

5. Την φωτιά την καταλαβαίνουν οι παλιοί και με την παλάμη. Όταν το χέρι δεν αντέχει στα δέκα εκατοστά πάνω από τη σχάρα για 2-3 δευτερόλεπτα, είσαι έτοιμος να ψήσεις.

6. Το λίπος: Όσο το λίπος ψήνεται προκαλεί ξαφνική έντονη φλόγα. Θα συγκεντρώσεις τα πολλά κάρβουνα στη μία πλευρά και θα κρατήσεις λιγότερα στην άλλη, ώστε να παραμερίσεις τα κομμάτια που είναι έτοιμα για να κρατηθούν ζεστά. Βάλτα μέσα σε κατσαρολάκι.

7. Τα παϊδάκια προβατίνας δεν τα αφήνεις και κάθεσαι να πιείς μπίρες. Είσαι από πάνω τους.

8. Πώς τα ψήνεις; Τα παϊδάκια της προβατίνας θέλουν γρήγορο γύρισμα. Δεν θέλουν πάνω από δέκα με δώδεκα λεπτά το καθένα και δεν τα θέλουμε καβουρδισμένα γιατί θα γίνουν σόλα. Τα θες ζουμερά.

9. Τρώγονται αμέσως που θα τα βγάλεις από τη φωτιά – άστα 2-3 λεπτά να ξεκουραστούν.

10. Το παϊδάκι θέλει χέρι. Αλλιώς βρίσκεσαι σε λάθος κείμενο.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved