Tom Collins: Ένα «αρχαίο» κοκτέιλ πιο σύγχρονο από ποτέ

Χρειάζεται λίγα υλικά και είναι έτοιμο. 

Πιο κλασικό και από τα κλασικά, καθώς η αξία του έχει μείνει αναλλοίωτη μέσα στον χρόνο. Για πολλούς, ένα Tom Collins είναι ένα «αρχαίο» κοκτέιλ, κάτι για το οποίο έχουν ακούσει αλλά δεν το ξέρουν. Και όπως τα περισσότερα «παλιά» κοκτέιλ είναι απλά έτσι και αυτό, εξάλλου υπάρχει ομορφιά στην απλότητα. Αποτελείται από τζιν, χυμό λεμονιού, ζάχαρη, σόδα και πάγο. Το λες και καλοκαιρινό. Εξάλλου, όσο περισσότερο γνωρίζεις την ιστορία των κοκτέιλ, τόσο πιο εύκολα καταλήγεις στο ότι όσο πιο απλά, τόσο πια καλά. Ας μάθουμε την περίπλοκη ιστορία του.

To John Collins έχει κάτι να πει σε όσους δεν πίνουν ουίσκι το καλοκαίρι

John και Tom Collins

Ας ξεκινήσουμε με το κοκτέιλ John Collins που ήταν αρκετά δημοφιλές στις αρχές του 19ου αιώνα. Δημιουργήθηκε στο Limmer's Old House, ένα δημοφιλές ξενοδοχείο και καφέ του Λονδίνου γύρω στα 1790-1817. Ένα John Collins είχε όλα τα βασικά συστατικά του σύγχρονου Tom Collins με μόνο μια σημαντική διαφορά: Το John Collins περιείχε genever αντί για τζιν. Σημειώνουμε πως το genever είναι ένα αλκοολούχο ποτό από βυνοποιημένο κριθάρι που εμπλουτίζεται με εκχυλίσματα βοτάνων και μπαχαρικών.

Με τον καιρό, οι αγγλικές γεύσεις εξελίχθηκαν και η δημιουργία και η χρήση του Old Tom Gin και του London Dry Gin έγινε διαδεδομένη. Έτσι το John Collins μετατράπηκε σε «Old Tom» Collins, με βάση τον τύπο του τζιν που προτιμούσε. Με τον καιρό άρχισε να αναφέρεται και ως Tom Collins. To John Collins δεν έπαψε να υπάρχει. Η σύγχρονη συνταγή για John Collins θέλει ουίσκι αντί για genever ή τζιν. Κάποια στιγμή, ένας ιστορικός ποτών -ο George Sinclair- έγραψε ένα άρθρο για το περιοδικό Class το 2006. Έλεγε ότι το κοκτέιλ πήρε το όνομά του από ένα ιδιότροπο αστείο της εποχή γύρω στο 1874. Η συζήτηση για τον Tom Collins συνεχίζεται σήμερα, αν και δεν είναι τόσο διαδεδομένη όσο τον 19ο αιώνα. Υπάρχουν πολλές εκδοχές για την προέλευση του ποτού, ένας όμως είναι σίγουρο πως μπορείς να το φτιάξεις εύκολα στο σπίτι.

Υλικά:

60 ml τζιν
25 ml χυμός λεμονιού
15 ml σιρόπι ζάχαρης
50 ml σόδα

Εκτέλεση:
Χτυπάς τα πρώτα τρία συστατικά με πάγο και σουρώνεις σε ένα ψηλό ποτήρι με πάγο. Γεμίζεις με σόδα και ανακατεύεις με ένα καλαμάκι. Έτοιμο.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved