5 vintage καλοκαιρινά κοκτέιλ που πολλοί τα θεωρούν χάλια

Κάποιοι ενοχλούνται από τα έντονα χρώματά τους.

 

Τα καλοκαίρια στα ‘80s και στα ‘90s, ήταν κάπως διαφορετικά από αυτά των τελευταίων χρόνων. Από τη μουσική, τα μαγιό μέχρι και τα κοκτέιλ. Ήταν ένα οξύμωρος συνδυασμός απελευθέρωσης και αθωότητας και όλα αυτά μέσα από ένα πολύχρωμο πρίσμα. Αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά της εποχής και είναι πολύ εύκολο να τα δεις ακόμη και στα τότε video clip. Ένα από τα δικά μου αγαπημένα κεφάλαια είναι τα retro κοκτέιλ, με τα έντονα χρώματα και με τις χάρτινες ομπρελίτσες, όπου κάποιες από αυτές έκλειναν. Φυσικά, το κερασάκι μαρασκίνο ήταν απαραίτητο για κάθε πότο, όπως και τα μεγάλα κομμάτια ανανά. Επίσης, όσο πιο χρωματιστά τόσο καλύτερα. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα αγαπημένα μας retro κοκτέιλ, που ίσως για κάποιους να είναι κιτς, αλλά προσωπικά τα βρίσκω funky και χαριτωμένα. Και κάποια από αυτά είναι και εύγευστα.

Το Blue Lagoon είναι για όσους πιστεύουν ότι ο Αύγουστος δεν έχει μόνο 31 ημέρες

 

 

 

Blue lagoon

Το αγαπημένο μου retro ποτό είναι μπλε. Κάποια στιγμή γράφοντας για την ιστορία του εν λόγω κοκτέιλ, ένας συνάδελφος μού έλεγε σχεδόν με αηδία πως είναι μπλε και άρα αυτό το υποβαθμίζει για τα ακριβά του γούστα. Βλακείες του είπα τότε, το ίδιο λέω και σήμερα. Το μπλε χρώμα προέρχεται από το μαγικό blue curacao και είναι ο βασικός λόγος που υπήρξε δημοφιλές. Δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Εκείνη την εποχή η ευρωπαϊκή αγορά είχε «πλημμυρίσει» από το λικέρ Blue Curacao, που δίνει και στο κοκτέιλ αυτό το ξεχωριστό χρώμα. Συσχετίστηκε με την ταινία «Γαλάζια Λίμνη», ωστόσο λανθασμένα, καθώς ονομάστηκε έτσι από το Blue Lagoon της Ισλανδίας.

 

 

Sex on the beach

Κοκτέιλ, τραγούδι και φαντασίωση. Όλα αυτά μαζεμένα σε ένα φρουτώδες κοκτέιλ. Το Sex on the beach σήμερα θεωρείται κλασικό και χαρακτηρίζει την δεκαετία του ’80, όπου γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτό λέει πολλά. Ήταν συνώνυμο της παραλίας και το Archers Peach Schnapps είναι ο λόγος που το κάνει τόσο φρουτώδες. Με αλκοολική βάση τη βότκα και τους χυμούς από πορτοκάλι και κράνμπερι δημιουργείται το τέλειο κοκτέιλ για την παραλία.

 


Hurricane

Ένας τυφώνας στο ποτήρι που «κλείνει» μέσα του όλο αυτό τον μαξιμαλισμό της εποχής. Ένα κοκτέιλ, σήμα κατατεθέν που συνιστά «πρόλογο» της tiki κουλτούρας. Λέγεται πως η πρώτη εκτέλεση του ποτού έγινε στο ομώνυμο Hurricane Bar της Νέας Υόρκης. Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια και έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή κοκτέιλ ειδικά στα ΄90s. Η αλήθεια είναι πως σε όλα τα τουριστικά μαγαζιά που βρίσκονται παραθαλάσσια στα νησιά, το Hurricane υπάρχει έξω, σε εκείνη τη μεγάλη φωτεινή ταμπέλα δίπλα από μία χωριάτικη.

 

 

Tequila sunrise

Πιο τεκίλα και πιο sunrise δεν γίνεται. To πορτοκαλί του χρώμα έχει μείνει χαραγμένο στις μνήμες μας. Εξάλλου, η προσθήκη γρεναδίνης είναι συνυφασμένη με εκείνη την εποχή. Ο μύθος λέει πως ένα μπάρμαν στο Ακαπούλκο, προσπάθησε να αντιγράψει τα χρώματα της Ανατολής και τα κατάφερε. Ένα από τα vintage ποτά που έχουν κάνει come back. Κλασικό με τη φέτα πορτοκάλι και το κερασάκι μαρασκίνο. Δεν υπήρχε κανείς που να μην έχει κρατήσει έστω μια φορά ένα κοκτέιλ tequila sunrise στο χέρι του.

 

 

Pina collada

Ένα από τα κοκτέιλ που έμειναν μέχρι και σήμερα μιας που σερβίρεται σε πολλές εκδοχές. Είναι γλυκιά, πολύ γλυκιά-όπως ήταν τα κοκτέιλ εκείνη της εποχής. Φτιάχνεται με ρούμι, κρέμα από γάλα καρύδας ή καρύδα και χυμό ανανά. Σε πολλές περιπτώσεις σερβίρεται μέσα σε ανανά, για ακόμη μεγαλύτερο εφέ-όπως όριζε και εκείνη η εποχή. Η κρέμα από γάλα καρύδας χαρακτηρίζει το κοκτέιλ που και ποιος δεν το έχει δοκιμάσει. Το 1978, το Πουέρτο Ρίκο το ανακήρυξε ως το επίσημο ποτό του και έκτοτε δεν υπάρχει μπαρ που να μην το σερβίρει.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved