Πώς η παρμεζάνα δημιουργεί Βeef σε Ε.Ε και Αυστραλία

Οι Αυστραλοί θέλουν να πάρουν το προσούτο.

 

Ας το πάρουμε από την αρχή για να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Τα Π.Ο.Π. προϊόντα που έχουμε στην χωρά μας με πρώτη και καλύτερη την φέτα ή και το ξακουστό κρασί της Κεφαλονιάς, ρομπόλα, είναι προϊόντα που έχουν πιστοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Για να το πούμε απλά σημαίνει πως για να μπορέσει να υπάρξει η ρομπόλα χρειάζεται συγκεκριμένες προϋποθέσεις και χαρακτηριστικά, οπότε δεν επιτρέπεται σε κανέναν άλλον παραγωγό να πει ότι δημιουργεί ρομπόλα, αν δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Αυτή η μικρή εισαγωγή για να καταλάβουμε ότι διακυβεύονται πολλά και άρα τo τι σημαίνει όταν οι Αυστραλοί διεκδικούν το prosecco, την παρμεζάνα και το προσούτο.

 

Αν ξέρεις λίγο από Ιταλία, γνωρίζεις πως το prosecco για τους Ιταλούς είναι στην καθημερινότητά τους. Δεν είναι απλά μία βάση για κοκτέιλ, αλλά είναι το κρασί που πίνουν μαζί με τα γεύματά τους. Προέρχεται από τη βόρεια Ιταλία και είναι πιστοποιημένο ως ΠΟΠ προϊόν. Το ίδιο ισχύει και για την παρμεζάνα, το προσούτο και πολλά άλλα προϊόντα που απολαμβάνουμε. Ωστόσο, φαίνεται πως οι Αυστραλοί έχουν άλλη άποψη έχοντας έρθει σε αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ονομασίες των προϊόντων τους, καθώς πλέον πολλά από αυτά που αναφέραμε παραπάνω παράγονται και στην Αυστραλία. Η συζήτηση για τη χρήση των ευρωπαϊκών ονομάτων για τα τοπικά προϊόντα έχει σταματήσει τις εμπορικές συνομιλίες αυτής της εβδομάδας, με την ΕΕ να αρνείται μεγαλύτερη πρόσβαση στην αγορά της για την Αυστραλία.

 

 

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι καταναλωτές θέλουν όλο και περισσότερο να γνωρίζουν την προέλευση των τροφίμων τους. Το βασικότερο, βέβαια, παραμένει το οικονομικό κομμάτι καθώς αυτές οι ετικέτες είναι συγκεκριμένες και άρα το κοινό τις επιλέγει επί τούτου. Για παράδειγμα, η σαμπάνια είναι αναγνωρισμένη και συνδεδεμένη με τον τόπο καταγωγής της, άρα διασφαλίζεται η ποιότητά της για τους καταναλωτές.

Ως εκ τούτου, τα εν λόγω προϊόντα μπορούν να αποφέρουν σημαντικά έσοδα στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμβάλλοντας στην περιφερειακή ανάπτυξη με την τόνωση του τουρισμού και βοηθώντας στην ανάπτυξη της περιοχής. Οι ονομασίες που υποδεικνύουν την προέλευση ενός προϊόντος, αναγνωρίζονται ως πνευματική ιδιοκτησία και κατά συνέπεια έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος των διεθνών εμπορικών συμφωνιών.

Τι θα κερδιζε η Αυστραλία εάν συμφωνούσε με την ΕΕ; Εάν η Αυστραλία συμφωνήσει με τους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας, τότε οι παραγωγοί θα πρέπει να μετονομάσουν ορισμένα από τα προϊόντα τους. Αυτό θα ήταν μια μεγάλη και δαπανηρή διαδικασία, αλλά θα μπορούσε να δώσει στους τοπικούς παραγωγούς την ευκαιρία να επωφεληθούν από την αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για τα τρόφιμα τοπικής προέλευσης και να προωθήσουν τις μοναδικές γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της Αυστραλίας. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ευρώπης, τότε οι παραγωγοί θα χρειαστούν υποστήριξη για την αλλαγή της επωνυμίας των προϊόντων τους.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved