H ιστορία του Μοjito μετρά πάνω από 500 χρόνια

Δροσιστικό και καλοκαιρινό.

Πιο κλασικό και από τα κλασικά. Highball drink με τα πράσινα φύλλα δυόσμου να αποτελούν το βασικό του χαρακτηριστικό του. Ένα κοκτέιλ που θέλει μια παραπάνω μαεστρία από τον bartender που θα το ετοιμάσει για να βγει καλό. Το μόνο σίγουρο είναι πως ανήκει στις top επιλογές του καλοκαιριού. Είναι τόσο δημοφιλές που έχει αποκτήσει τη δική του Παγκόσμια Ημέρα στις 11 Ιουλίου. Εδώ που τα λέμε αν δεν ήταν καλοκαίρι-πότε θα μπορούσε να είναι; Φυσικά, ας μην ξεχνάμε πως μέχρι και ο James Bond στο Die Another Day του 2002 απολάμβανε mojito.

Η ιστορία που μετρά πάνω από μισό αιώνα

Όπως συμβαίνει με πολλά κοκτέιλ, για παράδειγμα το mai-tai, έτσι και η προέλευση του mojito έχει διάφορες εκδοχές. Μία από τις επικρατέστερες είναι ότι δημιουργήθηκε στο «La Bodeguita del medio» στην Αβάνα της Κούβας. To bar restaurant υποστηρίζει ότι είναι η γενέτειρα του κοκτέιλ και απολαμβάνει τη φήμη που σχετίζεται με τον Εrnest Hemmingway, καθώς φαίνεται πως ήταν το αγαπημένο του ποτό, για να είμαστε πιο ακριβείς μια παραλλαγή του. Μία από τις εκδοχές υποστηρίζει ότι οι Αφρικανοί σκλάβοι που εργάζονταν στα χωράφια με ζαχαροκάλαμα της Κούβας δημιούργησαν το ποτό από το «Aguardiente de cana» – μια απλή αλκοόλη από ζαχαροκάλαμο. Σίγουρα το όνομα «Mojito» ταιριάζει σε αυτή την ιστορία, καθώς προέρχεται από τη λέξη «Mojo», που σημαίνει «κάνω ένα μικρό ξόρκι». Αλλά υπάρχει μία ακόμη εκδοχή.

Ακόμα ντρέπεσαι να πιεις μια σωστή Piña Colada;

Στη δεκαετία του1500, ο Sir Francis Drake - Άγγλος θαλασσοπόρος και πολιτικός της Ελισαβετιανής εποχής- πήγε στην Αβάνα για να λεηλατήσει το χρυσό της. Η εισβολή ήταν ανεπιτυχής, αλλά για καλή μας τύχη προέκυψε κάτι καλό. Το πλήρωμά του έπασχε από δυσεντερία και σκορβούτο. Οι ντόπιοι Ινδιάνοι της Νότιας Αμερικής ήταν γνωστό ότι έφτιαχναν φάρμακα για πολλές ασθένειες και έτσι οι άντρες του πληρώματος τους ζήτησαν βοήθεια και εκείνοι όντως τους έδωσαν τα συστατικά για να φτιάξουν τα φάρμακά τους. Χρησιμοποίησαν το aguarediente de cana, φύλλα μέντας και χυμούς από ζαχαροκάλαμο και λάιμ για να φτιάξουν το «φάρμακό» τους που τελικά αποδείχθηκε αποτελεσματικό. Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο χυμός λάιμ ήταν το χρήσιμο συστατικό, αλλά πέρα από αυτό ήταν και νόστιμο αποτέλεσμα. Ένα κοκτέιλ με το όνομα «El Draque» με παρόμοια συστατικά ήταν γνωστό ότι ήταν δημοφιλές στην Κούβα μετά από εκείνη την εποχή, και υποτίθεται ότι πήρε το όνομά του από τον ίδιο τον Drake.

 


Δεν ονομάστηκε mojito αυτό το πρώτο διάστημα, επομένως είναι πιθανό ότι οι Αφρικανοί σκλάβοι δεν ήταν αυτοί που εφηύραν το ποτό, αλλά αυτοί που του έδωσαν το σύγχρονο όνομά του. Η ισπανική λέξη mojadito -που σημαίνει λίγο υγρό- και το κουβανέζικο καρύκευμα με βάση λάιμ mojo είναι άλλες πιθανές εξηγήσεις για το όνομα. Στο μεταξύ ξεκίνησε, η δημιουργία της Bacardi στα μέσα του 1800 όπου ήταν πιθανότατα και η αιτία της εξάπλωσης και της αύξησης της δημοτικότητάς του ποτού, συνδυάστηκε και με τον Ernest Hemmingway και με το Le Bodeguita del medio σφραγίζοντας την επιτυχία του. Πιο πρόσφατα, οι διαφημιστικές καμπάνιες του Bacardi επικεντρώθηκαν στο πώς να φτιάχνει κάποιος mojito στο σπίτι, ενώ όλοι θυμόμαστε τον James Bond του 2002, Die Another Day, όπου η Jinx και ο Bond φλερτάρουν στην παραλία, πίνοντας mojito.

Φτιάξε mojito στο σπίτι

Υλικά:
χυμό από 1 λάιμ
1 κουτ. του γλυκού κρυσταλλική ζάχαρη
3-4 φύλλα μέντας ή δυόσμου
60 ml λευκό ρούμι
σόδα

Εκτέλεση:
Βάζεις τον χυμό λάιμ, τη ζάχαρη και τα φύλλα μέντας σε ένα μικρό γουδί και τα χτυπάς ελαφρώς. Έπειτα τα βάζεις σε ένα ψηλό ποτήρι με μια χούφτα πάγο. Προσθέτεις το ρούμι και ανακατευτείς. Συμπληρώνεις με σόδα και γαρνίρεις με σόδα.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved