Πέντε μυστικά για να φτιάχνεις καλύτερα μπέργκερ

Τα μπάρμπεκιου δεν σταματούν και μερικά χρήσιμα tips δεν θα σου βγουν σε κακό.

Ακόμα και αν ψήνεις μπιφτέκια μια ζωή, υπάρχουν πάντα μικρά μυστικά που θα βοηθήσουν τα μπιφτέκια σου να γίνουν ακόμη πιο ζουμερά και νόστιμα. Αν λοιπόν ετοιμάζεσαι πυρετωδώς για μπάρμπεκιου, έχε στο νου σου ότι τα παρακάτω θα σε βοηθήσουν ακόμα περισσότερο να πάρεις το βραβείο του ψήστη της παρέας σου.

 

Ο κιμάς επιβάλλεται να είναι κρύος

pexels angele j 128401

Μέχρι και την ώρα που θα μπουν πάνω στη σχάρα ή το τηγάνι, η ζέστη είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του κιμά. Το ζεστό λίπος είναι μαλακό και εύκαμπτο και τείνει να κολλάει στα χέρια και στις επιφάνειες. Αν βρίσκεται στα χέρια σου, σημαίνει πως δεν βρίσκεται στο μπιφτέκι. Και αυτό είναι πρόβλημα γιατί το χρειάζεσαι. Κρύο λοιπόν και αν έχεις μηχανή του κιμά για να αλέσεις μόνος σου το κρέας, φρόντισε να είναι παγωμένες και οι λεπίδες αλλά και το πιάτο που θα χρησιμοποιήσεις.

 

Μην αλατίζεις πριν το φορμάρισμα του κιμά

cristian guillen WEMPcnXWxKw unsplash 1

Απαγορευμένη κίνηση μέχρι να αρχίσουν να σχηματίζονται τα μπιφτέκια σου. Το αλάτι θα διαλύσει τις μυϊκές πρωτεΐνες, οι οποίες στη συνέχεια διασυνδέονται, μετατρέποντας τα μπιφτέκια σας από υγρά και τρυφερά σε σόλα παπουτσιού. Το αποτέλεσμα θα είναι δραματικό. Η καλύτερη στιγμή για να καρυκεύσεις τα μπιφτέκια σου, είναι μέσα σε λίγα λεπτά από τη στιγμή που θα ψηθούν στη σχάρα ή στο ταψί. Το αλάτι αρχίζει να επηρεάζει το κρέας—διαλύοντας τις πρωτεΐνες και αφαιρώντας την υγρασία—τη στιγμή που έρχεται σε επαφή με αυτό, επηρεάζοντας αρνητικά την εξωτερική υφή.

 

Διάβασε επίσης: Μάθε να ψήνεις λουκάνικα σαν βασιλιάς.

 

Η ομοιομορφία παίζει ρόλο

pexels milan 4637829 1

Μετρώντας τα μπιφτέκια σου καθώς τα πλάθεις και τους δίνεις σχήμα (και στο ζύγισμα), θα διασφαλίσεις ότι όλα θα είναι ομοιόμορφα σε σχήμα και μέγεθος, κάτι που με τη σειρά του θα εγγυηθεί ότι θα ψηθούν επίσης όλα με τον ίδιο ρυθμό. Πολύ βασικό. Μπορείς να πάρεις ζυγαριά που θα σε βοηθήσει, αλλά ακόμη και το μάτι και η εμπειρία παίζουν ρόλο σε αυτό.  

 

Μπορείς να γυρίσεις όσες φορές θέλεις

pexels jens mahnke 776314 1

Κανένα άγχος για το πόσες φορές μπορείς να γυρίσεις τα αγαπημένα σου μπιφτέκια. Αυτοί μάλιστα που τα γυρίζουν πιο συχνά, φαίνεται πως κάνουν την καλύτερη δουλειά μιας και το συχνό γύρισμα προκαλεί πιο ομοιόμορφο και καλύτερο εσωτερικό μαγείρεμα. Γλιτώνεις μάλιστα κάτι λιγότερο από το μισό στο χρόνο ψησίματος και βοηθάς το κρέας να μην στεγνώσει. Η σπάτουλα πάντως είναι απαραίτητη.

Δώσε βάση στο ψωμάκι

pexels leonardo luz 16646131 1

Για μικρότερα και πιο λεπτά μπιφτέκια, κάθε μαλακό, στιβαρό ψωμάκι του σούπερ-μάρκετ θα κάνει δουλειά. Να έχεις στο νου σου ότι για ένα μεγαλύτερο μπιφτέκι μπορεί να κατακλύσει ένα απαλό ψωμάκι με τα ζουμιά που περιέχει, να το μουλιάσει και έρθει στο τραπέζι σου σχεδόν διαλυμένο – ή να διαλυθεί την ώρα που το τρως. Το προσεγμένο ψήσιμο του ψωμιού μπορεί να μετριάσει μερικά από αυτά τα αποτελέσματα, αλλά είναι καλύτερα να επιλέξεις ένα πιο στιβαρό ψωμί και να πειραματιστείς ακόμη και με αυτά που βγάζουν πολλές φορές τα αρτοποιεία και κάνουν ξεκάθαρα για τη δουλειά.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved