Πώς θα φτιάξεις πίτσα σε ψησταριά μπάρμπεκιου

Επειδή ένας φούρνος για πίτσες αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός για τους περισσότερους από εμάς, ψάχνουμε τίμιες εναλλακτικές.

Το έχουμε ακούσει και διαβάσει χιλιάδες φορές και θα το ακούσουμε άπειρες ακόμα. Η πίτσα θέλει ειδικό φούρνο με υψηλή θερμοκρασία για να γίνει έτσι όπως πρέπει και της αξίζει. O  ειδικός φούρνος δυστυχώς δεν είναι για όλα τα βαλάντια. Βέβαια και λεφτά να έχεις, πού να τον βάλεις στο μπαλκόνι; Ευτυχώς υπάρχουν εναλλακτικές για μια σπιτική αξιοπρεπή πίτσα και μετά από τη μέθοδο για όσο πιο καλή πίτσα στον φούρνο της κουζίνας, πάμε να δούμε και πώς μπορείς να φτιάξεις πίτσα στα κάρβουνα στα διαλείμματα από το ψήσιμο πανσέτας και λουκάνικου, σαν φρούτο.

Το μυστικό για τέλεια πίτσα στον φούρνο της κουζίνας 

Από τη στιγμή που ο καιρός έχει ανοίξει και οι ψησταριές έχουν αρχίσει να μαζεύουν γύρω τους τις παρέες, γιατί να μην πετάξεις και μια πίτσα στα κάρβουνα να μεγαλώσει λίγο ακόμα η παρέα. Γιατί το μεγαλείο της πίτσας είναι ότι έχει μόνο φανατικούς οπαδούς και κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια καλή πίτσα, ενώ μπορεί να φέρει και τους χορτοφάγους στην παρέα ή αυτούς που τους βρωμάει η προβατίνα και εμείς δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε τους φίλους σου. 

 

 

Αρχικά να πούμε ότι ναι, μπορεί να γίνει η πίτσα στην επιφάνεια της ψησταριάς, ακόμα κι αν είναι μια απλή χωρίς καπάκι που να κρατάει θερμότητα αρκεί να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στο ζυμάρι της και φυσικά να μην υπάρχουν προσδοκίες μιας πίτσας που έχει βγει από ναπολιτάνικο φούρνο. Είπαμε πάμε για αξιοπρεπή πίτσα σε μια συνθήκη που δεν είναι η καταλληλότερη και τυχαίνει να την έχουμε έτοιμη για άλλο λόγο.

Τρία εναλλακτικά twists για όσους θέλουν να πειραματιστούν με την πίτσα

Επειδή η προετοιμασία της ζύμης είναι κάτι παραπάνω από το ήμισυ του παντός, να αναφέρουμε ότι καλό θα ήταν να την έχεις ετοιμάσει από την προηγούμενη μέρα και την αφήσεις να ωριμάσει μέσα στο ψυγείο, τουλάχιστον για ένα βράδυ, αν δεν μπορείς 24ώρο. Αυτή η ωρίμανση είναι που δίνει τον χρόνο στη μαγιά για να δουλευτεί με τα άλευρα ώστε το ζυμάρι να έχει ενδιαφέρουσα υφή και νόστιμη γεύση.

Σε ότι αφορά τη σάλτσα και εδώ ισχύει ότι και στην πίτσα σε ειδικό φούρνο, είναι καλύτερα να είναι μια ωμή σάλτσα από πολτοποιημένες ολόκληρες αποφλοιωμένες ντομάτες κονσέρβας και ίσως λίγο πελτέ στο μίγμα αν σου φαίνεται πολύ νερουλή η σάλτσα. Αν μπει ωμή και ψηθεί τόσο όσο από τη θερμότητα της φωτιάς θα ενωθεί καλύτερα με το ζυμάρι και δεν θα έχεις τον φόβο της στεγνής σάλτσας.

 

 

Σε ότι αφορά το τυρί, άσε τη φρέσκια μοτσαρέλα για καμία σαλάτα αφού δεν μπορείς να τη βάλεις σε μια πίτσα σε φούρνο και δοκίμασε ένα μιξ που λιώνει σωστά χωρίς να αφήνει πολλή υγρασία. Στη σχάρα η υγρασία δεν εξατμίζεται όπως σε ένα φούρνο και μπορεί να ποτίσει το ζυμάρι και να χαλάσει την πίτσα. Η μοτσαρέλα σε μπλοκ μαζί με ένα ακόμα τυρί που λιώνει εύκολα είναι ότι πρέπει για σωστό λιώσιμο χωρίς νερά. Ένα μαλακό τσένταρ τριμμένο και όχι σε φέτες ή κάποιο έμενταλ θα κάνει τη δουλειά. Στα υπόλοιπα υλικά, μόνο η φαντασία είναι περιοριστική. 

Ήρθε η ώρα για το ψήσιμο

Μπορείς να απλώσεις το ζυμάρι με τα χέρια όπως οι ιταλοί και μετά να το μεταφέρεις πάνω στη σχάρα ή την επίπεδη μεταλλική επιφάνεια που έχεις βάλει πάνω στη σχάρα. Καλό είναι να μην είναι εντελώς κρύα, αλλά ούτε και καυτή η σχάρα ή πλάκα στην οποία θα ψήσεις την πίτσα και να είναι λαδωμένη ώστε να αρχίσει άμεσα το ψήσιμο και το καραμέλωμα της κάτω επιφάνειας της πίτσας. Μετά από 20-30 δευτερόλεπτα μπορείς ακόμα να πιάσεις το ζυμάρι με τα χέρια με γάντια κουζίνας και να το αναποδογυρίσεις για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Μετά από άλλα 20-30 δευτερολεπτα, αφαιρείς το ζυμάρι και το βάζει για λίγο στην άκρη. Τότε μπορείς να προσθέσεις τα υλικά της πίτσας, τη σάλτσα, το τυρί και ό,τι άλλο σου κάνει κέφι και να ψήσεις την πίτσα σου για άλλα 40 δευτερόλεπτα λίγο πιο ψηλά από τη φωτιά για να μην αρπάξει και αν έχεις μπάρμπεκιου με καπάκι να το κλείσεις για να ψηθούν λίγο καλύτερα τα υλικά. 

 

 

Αλλά πώς γίνεται αυτή η περίφημη ζύμη;

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύεις 550γρ αλέυρι για όλες τις χρήσεις μαζί με 290γρ αλεύρι ολικής άλεσης, 45γρ καλαμποκάλευρο, 3γρ ξηρή μαγιά και 15γρ αλάτι. Αφού τα ανακατέψεις όλα ώστε να γίνουν ένα ενιαίο μίγμα, τότε προσθέτεις 525ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου και ανακατεύεις σε χαμηλή ταχύτητα αν χρησιμοποιείς μίξερ, για 3-4 λεπτά μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα τοιχώματα του μπολ. 

Νιώθεις έτοιμος για μια πίτσα με δεκαπλό πεπερόνι;

Μετά πάρε ένα μπολ ή κάποιο άλλο παρόμοιο σκέυος, άλειψε το με λάδι και βάλε εκεί τη ζύμη να ξεκουραστεί και να αφρατέψει από 6 ως 12 ώρες ή ακόμα καλύτερα όλο το βράδυ στο ψυγείο. Η ζύμη είναι έτοιμη και αν είναι πολύ σφιχτή από το ψυγείο, ένας πλάστης μπορεί να σε διευκολύνει στο αρχικό άνοιγμα.   



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved