Τρεις λόγοι που δεν μπορώ να αντισταθώ στη διαχρονική δήλωση «πάμε για τσίπουρο»

Ο Μάιος είναι μία εποχή που οι παρεΐστικες συναντήσεις έχουν την «τιμητική» τους, είτε τις δίνουμε σε ένα τσιπουράδικο, είτε σε κάποιο μπαλκόνι. Σημασία έχει η καλή παρέα και το καλό τσίπουρο, δηλαδή το μονοποικιλιακό.

Διότι τουλάχιστον στη δική μου περίπτωση, αν υπάρχει κάτι που κάνει πιο απολαυστικές αυτές τις συναντήσεις, αυτό είναι το τσίπουρο, δηλαδή ο «θησαυρός» της παράδοσης που φέρνει τη χαρά στην παρέα μας.

Αλήθεια όμως, έχεις διερωτηθεί ποιο ήταν το «ταξίδι» που διένυσε το αγαπημένο σου τσίπουρο, μέχρι να βρεθεί στο ποτήρι σου; Αυτή ήταν μία σκέψη που έκανα προχθές, όταν το after work ραντεβού με τους φίλους στου Ψυρρή μετατράπηκε σε τσιπουροκατάσταση. Και τις απαντήσεις θα τις μοιραστώ μαζί σου στο κείμενο που ακολουθεί! 

 

Untitled2

 

#1 Μας υπόσχεται κάθε φορά μία γευστική εμπειρία ανώτερης ποιότητας

Αλήθεια, εσύ γνώριζες ότι ο αρωματικός χαρακτήρας του τσίπουρου, καθώς και η μακρά επίγευσή του, είναι αποτέλεσμα της παραδοσιακής απόσταξης, μιας διαδικασίας που απαιτεί αρκετό χρόνο και υπομονή, για να αναδείξει τα αρώματα της πρώτης ύλης, δηλαδή των στέμφυλων; 

Για να καταλάβεις τη διαφορά από απόσταγμα σε απόσταγμα, αξίζει να δοκιμάσεις τα αποστάγματα που ανήκουν στην εκλεκτή οικογένεια Μονοποικιλιακό τσίπουρο Δεκαράκι. Η οικογένεια περιλαμβάνει το εκρηκτικό Μοσχάτο από Μοσχάτο Τυρνάβου, μία εκλεκτή ερυθρή ποικιλία, την αρχοντική Μαλαγουζιά από Μαλαγουζιά λευκό σταφύλι με έναν ιδιαίτερο, ανθικό αρωματικό χαρακτήρα και τον αρμονικό Ροδίτη Αλεπού από Ροδίτη Αλεπού Τυρνάβου, μία ποικιλία με χαρακτηριστικό ρόδινο χρώμα και λεμονάτα, φρουτώδη αρώματα.

Βέβαια, εξίσου σημαντικό είναι και το terroir στο οποίο παράγεται η πρώτη ύλη, καθώς σε αυτό οφείλεται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας που διαφοροποιεί κάθε απόσταγμα. Τα μονοποικιλιακά τσίπουρα Δεκαράκι ξεχωρίζουν σε κάθε γουλιά, λοιπόν, διότι παράγονται στην περιοχή Δαμάσι του Τυρνάβου, μέσα από μία διαδικασία πολλαπλής απόσταξης η οποία πραγματοποιείται σε χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες. Στη συνέχεια, ακολουθούν τα αναγκαία «κοψίματα», όπου απομονώνεται ένα μέρος της «καρδιάς» του αποστάγματος και επαναποστάζεται, δίνοντας ένα εκλεκτό, τελειοποιημένο τσίπουρο ανώτερης ποιότητας, το οποίο «απογειώνει» κάθε γευστική περίσταση που απολαμβάνουμε με την παρέα μας.

 

Untitled3

 

#2 Δημιουργεί μία απολαυστική, παρεΐστικη «ιεροτελεστία» που μας φέρνει κοντά

Αυτό που απολαμβάνω περισσότερο σε μία τσιπουροκατάσταση με την παρέα, είναι την καθιερωμένη «ιεροτελεστία» που δημιουργείται γύρω από αυτή. Πάντα κάποιος από την παρέα, συνήθως ο πιο ανυπόμονος, θα πάρει πρώτος την πρωτοβουλία να γεμίσει τα ποτήρια με τον πάγο. Μέχρι να προσθέσει σε όλα το τσίπουρο, θα έχουν φτάσει στο τραπέζι οι πρώτοι μεζέδες και έπειτα, θα ακολουθήσει το τσούγκρισμα, το οποίο σηματοδοτεί και την… επίσημη έναρξη της συνάντησής μας.

Και επειδή με την παρέα μου έχουμε κάνει πλέον… διατριβή σε αυτήν την «ιεροτελεστία», επιλέγοντας πάντα ένα από τα αποστάγματα που ανήκουν στην οικογένεια Μονοποικιλιακό τσίπουρο Δεκαράκι, οφείλω να σου δώσω ένα πολύ σημαντικό tip: Πίνονται δροσερά στους 10°C όμως, το καθένα από αυτά συνοδεύεται από διαφορετικές γεύσεις και πιάτα.

Για παράδειγμα, το Ροδίτης Αλεπού που ξεχωρίζει για τα λεμονάτα αρώματα, τη στρογγυλή, γεμάτη και μαλακή γεύση του, ταιριάζει άψογα με τηγανητά φαγητά. Το Δεκαράκι Μοσχάτο που είναι πιο εκρηκτικό, με «νότες» τριαντάφυλλου και γαρύφαλλου, συνοδεύει άψογα τα καλομαγειρεμένα ψητά με σάλτσες. Όσο για το Δεκαράκι Μαλαγουζιά που έχει έναν κομψό, ιδιαίτερο ανθικό χαρακτήρα, αποτελεί ιδανικό συνοδευτικό για τα θαλασσινά.

 

Untitled5

 

#3 Είναι μία αφορμή να μοιραστούμε χρόνο με τους δικούς μας ανθρώπους

Ας είμαστε ειλικρινείς. Σε μία καθημερινότητα με έντονους ρυθμούς, γεμάτη υποχρεώσεις εντός και εκτός γραφείου, η διαχρονική δήλωση «πάμε για τσίπουρο» είναι μία πρόταση που δεν γίνεται να μας αφήσει ασυγκίνητους.

Βλέπεις, το τσίπουρο είναι το απόσταγμα που έχουμε συνδέσει με μερικές από τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές μας, αυτές που αφεθήκαμε στην απόλαυση της στιγμής, στη ροή μιας φιλικής συζήτησης περί πολιτικής, μπάλας ή καλοκαιρινών διακοπών η οποία δεν έλεγε να τελειώσει.

Και για όλους τους παραπάνω λόγους, όταν η περίσταση επιβάλλει τσίπουρο, δεν έχει σημασία το πού θα βρεθούμε, αν θα αράξουμε στο μπαλκόνι ή σε μερικές ξύλινες καρέκλες πλάι στο κύμα. Διότι αυτό που έχει πραγματικά σημασία, είναι να είμαστε μαζί και εκτός από τον χρόνο μας, να μοιραζόμαστε και τη μοναδική απόλαυση που μας προσφέρει το αγαπημένο μας μονοποικιλιακό τσίπουρο.

 

Untitled6

 

Τι κι αν είναι Τετάρτη, λοιπόν; Στείλε μήνυμα στους φίλους σου, δηλώνοντας, «πάμε για τσίπουρο» και δώσε στην after work συνάντησή σας το μοναδικό άρωμα που κάνει την οικογένεια Μονοποικιλιακό τσίπουρο Δεκαράκι να ξεχωρίζει σε κάθε γουλιά! Θα επιλέξετε Μοσχάτο, Μαλαγουζιά ή Ροδίτη Αλεπού; Αυτό εξαρτάται από τις… ορέξεις σας, αλλά και από τα πιάτα που θα συμπεριλάβετε στην παραγγελία σας. Σε κάθε περίπτωση, πλέον ξέρεις ποιες είναι οι γεύσεις που ταιριάζουν με κάθε απόσταγμα, οπότε μπορείς να ενημερώσεις και την υπόλοιπη παρέα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved