H σκωτσέζικη και γλυκιά υπεροχή της Distiller's Edition 2023 της Diageo

Έξι μοναδικές εκφράσεις που τιμούν το σκωτσέζικο whisky και τους φαν τους ανά τον κόσμο.

Η υπομονή και η ακρίβεια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά για ένα καλό σκωτσέζικο single malt. Αν βάλεις και στην εξίσωση την ετήσια συλλογή Diageo Distillers Edition, δεν είναι καθόλου περίεργο που οι φανς του whisky περιμένουν κάθε χρόνο τα line-up και όλα όσα έχουν να προσφέρουν με τα αρώματα και τις νότες τους.

Όταν μάλιστα μιλάμε για τα παρακάτω δημιουργήματα των αποστακτηρίων, φιάλες που όλοι έχουμε αγαπήσει, το μόνο που μένει είναι το σερβίρισμα για να διαπιστώσεις την ετήσια μοναδικότητα της φετινής συλλογής – η οποία έχει φέτος κατά βάση γλυκές νότες. Και ξεκινάμε.


LAGAVULIN

lagavulin distillers edition 70cl 43

Η Distiller’s Edition 2023 του αγαπημένου peated, δίνει έμφαση στη γλυκάδα που προκύπτει από τα βαρέλια Pedro Ximenez, που σε συνδυασμό με την κάπνα, το αλάτι και τα μπαχαρικά δίνουν ένα κορυφαίο αποτέλεσμα. Έχουμε νωρίτερα ωρίμανση σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά βαρέλια , όπου η διπλοκαψαλισμένη αμερικανική δρυς μας παραδίδει ίσως το πιο φρουτένιο και γλυκό Lagavulin που έχουμε δει ποτέ. Smoky και spicy σύμφωνα με τα πρότυπα του Islay, αλλά παράλληλα με φρουτένιο χαρακτήρα και γεμάτο σώμα.

 

DALWHINNIE

dalwhinnie2023

Κρατάει κάποια από τα γνώριμα χαρακτηριστικά του όμως το μέλι, τη βανίλια και τη μπανάνα, αλλά εντοπίζεις και νότες από αχλάδι και βερίκοκα μαζί με μοσχάκαρυδο και πιπέρι. Φινισάρισμα σε βαρέλια Oloroso και νωρίτερα ωρίμανση σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά βαρέλια, με ξηρό και μακρύ τελείωμα στην επίγευση με τη βανίλια να κυριαρχεί.

 

GLENKINCHIE

glenkinchie2023

Mυρωδιές από γλυκό κρασί και νότες από αποξηραμένα φρούτα στην παλέτα για τον light χαρακτήρα του φετινού Glenkinchie. Refilled αμερικανικά και ευρωπαϊκά βαρέλια, re-charred για την αμερικανική δρυ και με το «γλυκόπιοτο» αποτέλεσμα να οφείλεται στο τελείωμα σε Amontillado.  Μακρύ τελείωμα, αρκετά ξυλώδες και με καπνό από καμένο ξύλο.

 

TALISKER

talisker2023

Κρατώντας την δεκάχρονη ηλικία του, το φετινό Distiller’s Edition έχει μία φρουτένια και γλυκιά έκφραση χάρη στο φινισάρισμα σε βαρέλια Amoroso, αλλά και στο γεγονός ότι τα βαρέλια bourbon είναι διπλοκαψαλισμένα. Υπάρχει μεγάλη ισορροπία ανάμεσα στο καπνιστό θαλασσινό αλάτι και τα μπαχαρικά, με τη γλυκάδα να θυμίζει ψημένα σύκα ή και αχλάδια.

 

OBAN

Oban Distillers Edition 2023

Άλλη μία κρεμώδη και γλυκιά έκφραση στις φετινές Distiller’s Edition, είναι εκείνη του Oban. Έχουμε αμερικάνικο και ευρωπαϊκό βαρέλι =με διπλοκαψαλισμένα για άλλη μια φορά τα αμερικανικά-  και τελείωμα σε βαρέλια Montilla-Fino. Μπαχαρικά και αλάτι στη μύτη, με χαρακτηριστική κρεμώδη γεύση στην παλέτα που βγάζει και σταφύλι, γεγονός που δίνει και μια πιο γλυκιά έκφραση στον ήπιο καπνό του.

 

CRAGGANMORE

cragganmore2023

Αν μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε με τρεις λέξεις, αυτές θα ήταν sweet, winey, fruity.  Υπάρχει και μία ιδέα καπνού στο τελείωμα τις γεύσεις, αλλά είναι τα port βαρέλια που κάνουν το παιχνίδι μετά το πρώτο γέμισμα σε refilled αμερικανικά και ευρωπαϊκά. Τα διπλοκαψαλισμένα δίνουν την ήπια έκφραση καπνού σε συνδυασμό με κρασί, κακάο και κόκκινα φρούτα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved