Γιατί τα spritz είναι τα ιδανικά after office drinks

Υπάρχουν λόγοι και δεν είναι ένας. Έχουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά για να γίνουν trends στον σημερινό κόσμο του drinking.

Η τάση για low-ABV ποτά, κοινώς ποτά χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ, συνδυαστικά με τις φυσαλίδες δημιουργούν την ιδανική πρόταση για μετά το γραφείο. Ακριβώς για αυτό έχει εκτοξευτεί η δημοφιλία τους τα τελευταία χρόνια, καθώς είναι πράγματι το χαλαρό ποτάκι μετά τη δουλειά. Και όπως συμβαίνει με όλα τα classic κοκτέιλ χρειάζονται μόνο τρία συστατικά. Βασιλιάς της κατηγορίας το Αperol Spritz, ωστόσο οι συνδυασμοί που μπορούν να προκύψουν είναι άπειροι αρκεί να κρατήσουμε την «ιερή» τριάδα: prosecco, απεριτίφ και ανθρακούχο νερό ή σόδα.

Ένα διαφορετικό κοκτέιλ που συνδυάζει το Spritz με το Martini

Όπως όλα δείχνουν πήραν το όνομά τους από τη γερμανική λέξη «Spritzen», σε μια ελεύθερη μετάφραση είναι ουσιαστικά σαν να λέμε η αραίωση. Απλουστευμένα, λοιπόν, βρισκόμαστε χρονικά κάπου τον 19ο αιώνα όπου ένα μέρος της περιοχής του Βένετο ελεγχόταν από την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία. Οι Αυστριακοί στρατιώτες προκειμένου να μπορέσουν να πιούν το κρασί τους πρόσθεταν νερό ή σόδα, για να το αραιώσουν και να το κάνουν πιο ελαφρύ. Αυτή φαίνεται να είναι και η αρχική μορφή των spritz όπου με την πάροδο του χρόνου το μείγμα σταδιακά άρχισε να αλλάζει: το νερό έγινε σόδα, το οποίο εν συνεχεία άλλαξε σε prosecco. Στη συνέχεια προστέθηκαν και τα απεριτίφ.

 

 

Οι ιδανικές αναλογίες

Η αλήθεια είναι πως η επικρατούσα αναλογία για τα spritz ακολουθεί το  3-2-1, αυτό μεταφράζεται σε 75 ml, 50 ml, 25 ml και σημαίνει τρία μέρη prosecco, δύο μέρη πικρού απεριτίφ της επιλογής σας και ένα μέρος σόδα. Απαραίτητη προϋπόθεση ο καλός πάγος. Όσον αφορά το prosecco δεν χρειάζεται να είναι κάτι ακριβό, ένα πιο οικονομικό μπουκάλι του ταιριάζει μια χαρά.

Espresso Martini: Το κοκτέιλ που επιμένει να επιστρέφει


Από την άλλη δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως υπάρχει και η συνταγή για να έχουμε τρία βασικά μέρη από ένα ποτό (δηλαδή 1:1:1). Σίγουρα, το αποτέλεσμα θα είναι ένα πολύ ισορροπημένο ποτό που, ωστόσο δεν θα υπάρχουν εντάσεις. Όσο για το σερβίρισμα, ένα μεγάλο ποτήρι κρασιού ή τύπου tumbler ή ακόμα τύπου old fashioned είναι ιδανικά. Το ζητούμενο είναι να έχουμε ένα μεγάλο ποτήρι, καθώς θα προσθέσουμε αρκετό πάγο. Η γαρνιτούρα διαφοροποιείται, ανάλογα με το bitter λικέρ που θα χρησιμοποιήσουμε. Δεν θα μπορούσαμε να κλείσει αυτό το άρθρο χωρίς τη συνταγή του βασιλιά των spritz. Για την ιστορία το Aperol δημιουργήθηκε από τους αδερφούς Μπαρμπιέρι το 1919.

Aperol spritz

60 ml Aperol
90 ml prosecco
Σόδα ή ανθρακούχο νερό
φλούδα πορτοκάλι για γαρνίρισμα

Βάζεις το Aperol και το prosecco και τη σόδα στο ποτήρι. Προσθέτεις τον πάγο και ανακατεύεις. Βάζεις μια φέτα πορτοκάλι.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved