Οι σουπιές στιφάδο είναι ο ανέλπιστος σωτήρας της Σαρακοστής

Κοκκινιστές από τα χεράκια της μανουλας, ή σαν από τα χεράκια της μανούλας, μιλάμε για το απόλυτο αντίδοτο για όσους δεν κρατιούνται για αυτό που προμηνύεται το Πάσχα. 

Η αλήθεια είναι πως δεν είμαι πολύ των Σαρακοστιανών, λίγο τα βαριέμαι, λίγο δεν χορταίνω, έχω καταλήξει να μην τους δίνω πολύ σημασία. Είναι όμως μερικά πιάτα που πραγματικά ίσως να ξεπερνάνε σε αξία και νοστιμιά ακόμη και το κρέας. Ναι, οι σουπιές στιφάδο είναι κάτι παραπάνω από ένα αξεπέραστο πιάτο, ειδικά όταν το έχει φτιάξει η μάνα σου. Κάπως έτσι λοιπόν, επειδή έτυχε και ήμουν και πάλι στην Κρήτη στο πατρικό μου, η μάνα μου με είχε κανονικό πασά και μου έκανε ότι χατήρι ήθελα, ιδιαίτερα στον τομέα της, δηλαδή στην κουζίνα. Μια βδομάδα έκατσα κάτω, κάθε μέρα μου είχε άλλο μενού. Και κάπως έτσι θυμήθηκα τι σημαίνει να φας ένα σωστό πιάτο σουπιές κοκκινιστές με μπόλικο κρεμμύδι.

 Πώς θα τελειοποιήσεις την ομελέτα που φτιάχνεις σπίτι

 
 

Όταν είσαι εντελώς στα κάτω σου, όταν η ζωή σου φέρνει λεμόνια που λέμε, ε εσύ τι άλλο να κάνεις εκτός από...όχι λεμονάδα...αλλά σουπιές στιφάδο. Σαρακοστή λοιπόν, λίγες μέρες πριν από την μεγάλη γιορτή του Ευαγγελισμού της Παναγίας, δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να σου φτιάξει η μάνα σου ένα πιάτο σουπιές στιφάδο. Εννοείται πως αν τις πετύχεις φρέσκιες είναι ακόμη πιο καλά αλλά όμως είναι λίγο πιο δύσκολο να τις φτιάξεις γιατί έχουν το μελάνι, οπότε αν βαριέσαι να το κάνεις όλο αυτό, τότε πας στην κλασική λύση του κατεψυγμένου που είναι εξίσου πολύ καλή.

Οι σουπιές στιφάδο είναι ένα πιάτο που σίγουρα θέλει μεράκι αλλά όμως όσο δύσκολο κι αν ακούγεται, τελικά είναι κάτι που μπορεί να το φτιάξει ο καθένας αρκεί να έχει χρόνο, κουζίνα και μεγάλη πείνα για κάτι μερακλίδικο. Πως όμως θα τις φτιάξουμε; Εμείς θα σας δείξουμε ακριβώς πως γίνεται και πιστέψτε με, είναι πολύ εύκολες. Μετά από τις σουπιές στιφάδο πραγματικά θα παρακαλάς να είναι κάθε μέρα ημέρα νηστείας. Τόσο νόστιμες είναι.

 Τελικά τόσα χρόνια μαγειρεύαμε λάθος το μπέικον

 
 

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το μισό ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα και τα αχνίζουμε να γυαλίσουν και να μελώσουν, για περίπου 15΄. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις σουπιές σε χοντρά κομμάτια, αφού βγάλουμε το κόκαλο. Τις βάζουμε σκέτες σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, να αχνιστούν και να βγάλουν τα υγρά τους. Όταν πιούν τα υγρά τους, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα. Τα σοτάρουμε όλα μαζί και προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ. Ανακατεύουμε καλά να τσιγαριστεί ο ντοματοπελτές και προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Εδώ θέλει μεγάλη προσοχή μιας και τα μπαχαρικά μας πρέπει να είναι διαλεγμένα με αγάπη. Δάφνη, μπαχάρι, γαρύφαλλο και πιπέρι. Από εδώ είναι η βάση όλης της γεύσης μας.

 

 
 

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε και, αν χρειάζεται, βάζουμε ένα ποτηράκι νερό. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα, να μαλακώσουν οι σουπιές και τα κρεμμυδάκια και να μελώσει η σάλτσα. Κάπως έτσι θα έχεις στο πιάτο σου το καλύτερο φαγητό που μπορείς να φας μέσα στην Σαρακοστή. Και φυσικά μαζί πάει καλά και ένα μεγάλο καρβέλι φρέσκο ψωμί γιατί προβλέπονται επικές βούτες.

Οι σουπιές σιτφάδο πάνε τέλεια με τηγανιτές πατάτες και εννοείται χρειάζεται η καθιερωμένη μας μεσημεριανή μπιρίτσα για να πάει κάτω όλος αυτός ο παράδεισος.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved