Γιατί το Cantarito θα γίνει το νέο δημοφιλές κοκτέιλ με βάση την τεκίλα

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι μια ακόμα πιο απολαυστική εκδοχή της Paloma.

H απενοχοποίηση της τεκίλας, την οποία κάποτε έπιναν μόνο φοιτητές σε σφηνάκια για να «γίνουν» όσο πιο γρήγορα γίνεται, έχει χαρίσει στο κοινό που ξέρει να πίνει δύο σπουδαίες εναλλακτικές. Η σημαντικότερη είναι αυτή που βάζει την τεκίλα σκέτη σε ένα σοβαρό χαμηλό ποτήρι για να την απολαύσει κανείς ως έχει, χωρίς περιττά φτιασίδια, γουλιά-γουλιά σαν ένα premium ποτό, όπως ακριβώς της αξίζει. Από την άλλη οι καλές λευκές τεκίλες δεν γίνονται απλά συστατικά για 2-3 κλασικά κοκτέιλ, αλλά μπορούν να αποτελέσουν βάση για ακόμα περισσότερα, ακόμα και να αντικαταστήσουν άλλα ποτά σε συνταγές.Έτσι δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε και άλλα κοκτέιλ με βάση την τεκίλα, πέρα από τη μαργαρίτα, ανακαλύπτοντας στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς του Μεξικού.

 

 

 

Μια κληρονομιά που μας ταιριάζει απόλυτα και μας καλεί να την ανακαλύψουμε, τόσο από άποψης ψυχοσύνθεσης, όσο και για κλιματολογικούς λόγους. Η Paloma δεν έγινε τυχαία instant classic στις ελληνικές μπάρες με την ελάχιστη δυνατή προώθηση και τώρα ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε την ενισχυμένη εκδοχή της. Όχι, το Cantarito δεν έχει περισσότερο αλκοόλ, απλά είναι πιο ακόμα πιο απολαυστικό από την Paloma. 

Τεκίλα ή μεσκάλ; Ιδού η απορία

Λίγη ιστορία πρώτα, γιατί το Cantarito δεν είναι κάποια νέα σύλληψη ενός δαιμόνιου bartender από αυτές που κάποιοι αφελώς τσουβαλιάζουν σαν «χιψτεριές». Γεννήθηκε στην επαρχία του Jalisco, κάπου στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, εν μέσω των ταραχών της Μεξικανικής Επανάστασης. Από τότε είναι το παραδοσιακό ποτό της περιοχής διάσημο για την δροσιά τους και τα αρώματά του. 

Το Sotol είναι η σωστή απάντηση στο δίλημμα τεκίλα ή μεσκάλ

Παραδοσιακά το Cantarito σερβίρεται σε πήλινη κούπα που λένε ότι κρατάει περισσότερη ώρα τη δροσιά, μια θεωρία που με χαρά θα σας επιβεβαιώσει η γιαγιά σας που κάποτε μετέφερε νερό στη στάμνα. Δεν είναι απαραίτητο το εν λόγω σκεύος, αλλά όπως συμβαίνει και με το moscow mule και τη χάλκινη κούπα του, προστίθεται χαρακτήρας. Εκτός από τις κλασικές ατομικές κούπες, υπάρχουν και οι οικογενειακές συσκευασίες, με δίλιτρα και τετράλιτρα σκεύη που μπορεί να συναντήσει κανείς σε όλη την επαρχία του Jalisco με μια ντουζίνα καλαμάκια να φέρνουν πιο κοντά τις παρέες που θέλουν να δροσιστούν, αλλά τι έχει μέσα αυτό το πήλινο σκεύος;

 

 

Όπως είπαμε, το Cantarito είναι ξάδερφος της Paloma. Για ένα ατομικό Cantarito, υπολογίστε 50ml λευκής τεκίλας, 25ml χυμό γκρέιπφρουτ, 15ml χυμό πορτοκαλιού, 15ml χυμό λάιμ, ελάχιστο αλάτι και περίπου 100ml γκρέιπφρουτ σόδα. Σε αντίθεση με άλλα κοκτέιλ με βάση την τεκίλα που έχουν rimming αλατιού, το Cantarito έχει ένα πιο ενδιαφέρον, και λιγότερο υπερτασικό, από πιπέρι tajín. 

Εδώ θα βρεις μερικές από τις καλύτερες τεκίλες για το Cantarito σου

Στην παραδοσιακή του παρασκευή, το Cantarito ξεκινάει με το μούλιασμα της πήλινης κούπας σε κρύο νερό για κάνα δεκάλεπτο για να πάρει θερμοκρασία, κάτι που φυσικά μπορείς να παρακάμψεις στο σπίτι με μία κανονική κούπα. Ωστόσο το βρέξιμο στο χείλος είναι απαραίτητο για το rimming. Στη συνέχεια προσθέτουμε την τεκίλα, το αλάτι και τους χυμούς σε ένα σείκερ με άφθονο πάγο και στραγγίζουμε στην κούπα, στην οποία επίσης έχουμε βάλει πάγο. Συμπληρώνουμε με τη σόδα και μία φέτα από τοα αγαπημένο μας εσπεριδοειδές και απολαμβάνουμε.  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved