Οι οκτώ φιάλες whisky που θα συνοδέψουν τις φετινές γιορτές

Ευκαιρία να δεις ποιες θα κρατήσεις σπίτι και ποιες θα κάνεις δώρο. Σε κάθε περίπτωση, οι εντυπώσεις θα μείνουν.

 Παραδοσιακά, το ποτό ήταν πάντα ένα από τα αξιόλογα δώρα που μπορούσες να κάνεις. Τόσο στους άλλους, όσο και στον εαυτό σου τον ίδιο. Η νέα γενιά όχι μόνο μένει πιστή στα whisky που γνώρισαν οι πατεράδες τους, αλλά δοκιμάζει ολοένα και καινούργια πράγματα. Για την ακρίβεια, στην Ελλάδα γνωρίζουμε όλο και περισσότερες εμφιαλώσεις και στο μεγαλύτερο μέρος τείνουμε να είμαστε και πιο ανοιχτόμυαλοι στο να δοκιμάζουμε.

Οι παρακάτω φιάλες που συστήνουμε, εξυπηρετούν αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Δεν είναι μόνο μία καλή αφορμή ώστε να αγοράσεις στον εαυτό σου και στους άλλους κάτι εκλεπτυσμένο, αλλά και μία ευκαιρία να δοκιμάσεις, να ανοίξεις τους ορίζοντες σου στο whisky και να γνωρίσεις όλα τα μαγικά πράγματα που κρύβουν τα αποστακτήρια.

Και οι 8 είναι υπέροχες. Διάλεξε αυτή που σου ταιριάζει.

 

 

Talisker Port Ruighe

portruighe

Ίσως από τις καλύτερες αν όχι η καλύτερη έκφραση από τις φιάλες του Talisker που κυκλοφορούν στην αγορά και μάλιστα σε πολύ λογική τιμή για όσα προσφέρει. Προφέρεται ‘‘portree’’ και το συγκεκριμένο no age statement single malt, έχει διπλή παλαίωση σε βαρέλια port. Αυτό προσφέρει, μαζί με τον θαλασσινό χαρακτήρα του Talisker, μία διακριτική γλυκάδα που δίνει μία εξαιρετική φιάλη σε όποιον αγαπάει το Talisker.

Mύτη: Αλάτι, φλούδες πορτοκαλιού, λευκή σοκολάτα
Παλέτα: Ιδιαίτερα γλυκιά σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο Talisker, ίχνη καπνού και σοκολάτα μαζί με κιτροειδή.
Τελείωμα: Κακάο, ίχνη πορτοκαλιού, μόκα.


Jameson 18y.o. Bottling Note

Jameson 18 Year Old Limited Reserve

H τρανή απόδειξη πως το διασημότερο ιρλανδικό αποστακτήριο στον πλανήτη, μπορεί να δηλώσει το παρόν όσον αφορά την παλαίωση και μάλιστα με στοιχεία που απογειώνουν όποιον αγαπάει ήδη το Jameson. Το 18 ετών του Jameson βασίζεται σε ένα blend από δύο pot still μαζί με  single grain. Παλαιώνεται αρχικά σε βαρέλια bourbon και Oloroso και στη συνέχεια μεταφέρεται σε first fill βαρέλια bourbon, για ένα χαρακτηριστικό τελείωμα που κάνει το 18αρι μία από τις καλύτερες εμφιαλώσεις του Jameson.

Μύτη: Αλατισμένη καραμέλα μαζί με μελάσα ή ακόμη καλύτερη ψημένη καστανή ζάχαρη. Υπάρχουν επίσης ίχνη από τριμμένες φλούδες πορτοκαλιού.
Παλέτα: Ρετσίνι, ψημένα φρούτα, ξύλο και ζαχαρωτά.
Τελείωμα: Τζίντζερ, φλούδες από κίτρο αλλά και μία πολύ χαρακτηριστική και διακριτική φλοράλ επίγευση.


Benriach The Smoky Ten

Benriach smoky ten

Ξεκάθαρα από τα πιο φρουτώδη καπνιστά που θα βρει κανείς στις κάβες. Το Smoky Ten του Benriach δεν μοιάζει με κανένα καπνιστό που έχεις δοκιμάσει μέχρι τώρα, για τον βασικό λόγο ότι κερδίζει τον χαρακτήρα του από βαρέλια με τζαμαϊκανό ρούμι. Πολυπλοκότητα σε μία από τις καλύτερες φιάλες που θα βρεις εκεί έξω.

Μύτη: Καπνός μαζί με καρύδα και τροπικά φρούτα.
Παλέτα: Ροδάκινα, ίχνη από τζίντζερ και κανέλα.
Τελείωμα: Μέλι, βανίλια και βουτυρωμένη καραμέλα.

 

The Glenrothes 12 y.o. – Soleo Collection

The Glenrothes 12 Years Old Review3

H σταθερή αξία από το Speyside αποστακτήριο με τη φιάλη να παίρνει το όνομά της από την διαδικασία ξήρανσης που υφίστανται τα σταφύλια για το sherry. Οπότε θα βρει κανείς αρκετά γλυκά στοιχεία, που κάνουν το συγκεκριμένο 12αρι ένα από τα καλύτερα της ηλικίας του.

Μύτη: Μηλόπιτα μαζί με άλλα τροπικά φρούτα και ίχνη βανίλιας.
Παλέτα: Ίχνη κανέλας, αποξηραμένα δαμάσκηνα και μέλι μαζί με ίχνη καπνού.
Τελείωμα: Με μεγάλη διάρκεια και γλυκάδα που παραπέμπει σε ψημένα φρούτα.

 

Glen Moray Chardonnay Cask Finish

glenmoray1

H συγκεκριμένη εμφιάλωση αποτελεί μέρος της Glen Moray Elgin Classic Collection. Το Glen Moray Chardonnay Cask Finish έχει διπλή ωρίμανση, πρώτα σε βαρέλια από bourbon και στη συνέχεια σε βαρέλια Chardonnay μόλις για 8 μήνες. Θεωρείται αρκετά ελαφρύ για ουίσκι speyside αλλά η παλαίωση σε chardonnay το κάνει εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Μύτη: Βανίλια, βούτυρο και κάποια ίχνη από ανανά.
Παλέτα: Βουτυρωμένο μπισκότο και περισσότερη βανίλια.
Τελείωμα: Απαλό που αφήνει υπέροχες ξυλώδη νότες.

 

Wolfburn Aurora

aurroa

 

To όμορφo sherried whisky ωρίμασε σε ένα συνδυασμό βαρελιών στο οποίο και οφείλει τον πλούσιο χαρακτήρα του. Το πρώτο 40% του αποστάγματος παλαίωσε σε βαρέλια δεύτερου γεμίσματος, το δεύτερο 40% σε βαρέλια πρώτου γεμίσματος και το τελευταίο 20% σε βαρέλια Oloroso hogsheads (μέχρι 250 λίτρα χωρητικότητα). Μία εξαιρετική φιάλη.

Μύτη: Καρυδόψιχα και αμύγδαλα μαζί με νότες από sherry
Παλέτα: Ξηροί καρποί, κριθάρι και σταφίδες. Αρκετά γήινες νότες.
Τελείωμα: Πικάντικο και συνάμα γλυκό από τις νότες του κρασιού.


The Glenlivet 15 y.o. French Oak Reserve

glenlivet

Η ομορφιά του αποστακτηρίου του Glenlivet, είναι ότι πειραματίζεται και προσπαθεί να βρίσκει συνεχώς νέες λύσεις για να προσφέρει αποστάγματα κομψά, με χαρακτήρα και βάθος. Και αυτό το 15χρονο French Oak Reserve καταφέρνει να βρει μια καλή ισορροπία ανάμεσα στα ώριμα φρούτα, τα μπαχαρικα, του ξύλου και της φρεσκάδας των εσπεριδοειδών. Η παλαίωση σε βαρέλια από γαλλική δρυ (Limousin στην προκειμένη περίπτωση όπου χρησιμοποιούνται για κονιάκ), είναι κάτι το μοναδικό σε έκφραση.

Μύτη: Ψημένα αμύγδαλα, ίχνη βανίλιας και βουτυρωμένη καραμέλα.
Παλέτα: Ζαχαρωτό, νουγκατίνα, πικάντικη επίγευση και ξύλο μαζί με ίχνη από ρετσίνι. Πολυπλοκότητα.
Τελείωμα: Μέτριο σε διάρκεια με ίχνη από μέλι και κρέμα ζαχαροπλαστικής.


Arran The Bothy Quarter Cask

arran00

Από τις ναυαρχίδες του αποστακτηρίου, το Quarter Cask Bothy ωρίμασε αρχικά σε βαρέλια first fill ex-Bourbon για 7 χρόνια πριν μεταφερθεί για δευτερεύουσα ωρίμανση σε μικρότερα βαρέλια Quarter επίσης κατασκευασμένα από αμερικανική δρυ για άλλα 2. Η διαδικασία μεταφοράς του whisky se μικρότερα βαρέλια μεγέθους 125 λίτρων για τα τελευταία 2 χρόνια ωρίμανσης , φροντίζουν ώστε να παραχθεί μία πολύ μεγαλύτερη επαφή μεταξύ του whisky και του ξύλου, για ταχύτερη και πιο έντονη ωρίμανση.

Μύτη: Γλυκά μπαχαρικά με ίχνη από κιτροειδή.
Παλέτα: Αμύγδαλα, ανανάς και βερίκοκο.  Επίσης και μαύρο πιπέρι.
Τελείωμα: Κανέλα, κεράσι και νότες από καρύδα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved