Πώς το Elijah Craig απογείωσε τα Old Fashioned που φτιάχνω στο σπίτι

Είναι bourbon, είναι straight, είναι από το Kentucky και έχει την υπογραφή του ανθρώπου που έθεσε τα θεμέλια του αμερικάνικου ουίσκι

40 SHARES

Από τον Βασίλη Κουρουμιχάκη

Φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης

Στην τηλεοπτική σειρά ορόσημο για τα aesthetics, για το Mad Men μιλάμε φυσικά, υπάρχει η μυθική σκηνή με τον Don Draper να «ορμάει» πίσω από την μπάρα και να φτιάχνει δύο Old Fashioned, ένα για τον ίδιο και ένα για τον Conrad Hilton. Το ανορθόδοξο αυτό πέρασμα πίσω από την μπάρα το προκάλεσε η δυσκολία που αντιμετώπιζε ο Conrad Hilton στον εντοπισμό του βασικού συστατικού που απαιτεί ένα Old Fashioned, του bourbon φυσικά. Στα περίπου τρία λεπτά που διαρκεί η σκηνή, δεν βλέπουμε μόνο τον Don Draper να φτιάχνει, με τον χαρακτηριστικό του στωικό τρόπο, το Old Fashioned, αλλά το πώς συγκροτείται μία παρέα γύρω από ένα κλασικό κοκτέιλ.

Πρόκειται για ένα τελετουργικό το οποίο βρίσκει εφαρμογή και στη δική μου παρέα και από τη στιγμή που μπορεί να φτιάξει ένα καλό Old Fashioned ένας διαφημιστής, τότε μπορεί κι ένας δημοσιογράφος. Η περίοδος των γιορτών είναι η ιδανική χρονική συγκυρία για το προσκλητήριο φίλων και σε αντίθεση με τον Don, δεν έχω κάποια δυσκολία στο να βρω το κατάλληλο bourbon. Διότι το Elijah Craig έχει πάντα μία θέση στο αυτοσχέδιο μπαρ μου.

Μιλώντας για αυτοσχέδιο μπαρ, το Old Fashioned ανήκει σε εκείνα τα κοκτέιλ που δεν χρειάζονται φοβερά skills που μόνο ένας έμπειρος bartender κατέχει, αλλά ούτε και κάποιον επαγγελματικό εξοπλισμό. Άλλωστε, εδώ έχουμε να κάνουμε με τον προπάτορα όλων των κοκτέιλ. Πίσω στα μέσα του 19ου αιώνα, η ανάμειξη ενός αποστάγματος με ζάχαρη και bitters, ήταν γνωστή απλά σαν κοκτέιλ. Η εμφάνιση και άλλων συνταγών το υποχρέωσε σε μετονομασία, μια μετονομασία που προδίδει την «αρχαιότητα» έναντι των άλλων κοκτέιλ. Έτσι γεννήθηκε το Old Fashioned.


Το Elijah Craig που βρίσκεται στο αυτοσχέδιο μπαρ γύρω από το οποίο μαζεύεται η παρέα μου, κάνει tick σε όλα τα κουτάκια που το καθιστούν την ιδανική επιλογή για το τελετουργικό. Είναι bourbon, είναι straight, είναι από το Kentucky και έχει την υπογραφή του ανθρώπου που έθεσε τα θεμέλια του αμερικάνικου ουίσκι. Η αυθεντικότητα και η πιστοποίηση δεν είναι θέμα ελιτισμού, αλλά συγκεντρώνει όλα όσα πρέπει να έχει ένα ουίσκι που θα γίνει Old Fashioned. Η σύνθεσή του -όσο μπαχαράτη χρειάζεται για το πάντρεμα με τα bitters- και η περιεκτικότητα σε αλκοόλ που φτάνει το 47%, είναι η εγγύηση για ένα γευστικό αποτέλεσμα που θα είναι όσο γεμάτο χρειάζεται, χωρίς να μοιάζει νερωμένο. 

Σαν άλλος Don Draper, έχω όλα όσα χρειάζομαι για να ενώσω την παρέα, δηλαδή 60ml Elijah Craig Small Batch, 10ml σιροπιού ζάχαρης και δύο σταγόνες Angostura Bitters ανά φίλο, είναι οι συνδετικοί μας κρίκοι. Ξέρω, όσοι θυμούνται την επίμαχη σκηνή θα αναζητήσουν τον κύβο με τη ζάχαρη που θα δεχτεί τις σταγόνες bitters, αλλά το σιρόπι είναι πιο βολικό. Όλα αυτά σε ένα mixing glass με άφθονο πάγο και με την κατάλληλη ανάδευση, το Elijah Craig Small Batch αρχίζει και μετουσιώνεται στο κοκτέιλ που ξεκίνησε τα πάντα.


Όση ώρα διαρκεί η ανάδευση και η αποστράγγιση σε κάθε ποτήρι, το οποίο είναι επίσης γεμάτο πάγο, έχουμε την ευκαιρία για ένα πρώτο catch up. To mixing glass επιτρέπει την ταυτόχρονη παρασκευή αρκετών Old Fashioned, αλλά όπως γράφει και η ετικέτα του Elijah Craig, προτιμώ να τα φτιάχνω σε small batch, το πολύ δύο ανά εκτέλεση.

Αυτό είναι το «μυστικό συστατικό» της παρέας πριν καθίσουμε στο σαλόνι, το μικρό μποτεγιόν γύρω από το μπαρ μου δρα καταλυτικά στη συζήτηση, λύνει τη γλώσσα, χαλαρώνει τη διάθεση και σχηματίζει τα πρώτα χαμόγελα στην παρέα. Πολλές φορές δε, παραμένει εκεί συγκροτημένο και για ένα δεύτερο γύρο, πριν καθίσουμε στο σαλόνι. Και αν αυτό «δούλεψε» για τον Don Draper και τον Conrad Hilton, γιατί να μην «δουλέψει» και για τη δική μου παρέα;


*Ευχαριστούμε το CV Distiller για τις ανάγκες τις φωτογράφισης

40 SHARES
©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved