H frittata είναι ο εύκολος γαστρονομικός τρόπος για να εντυπωσιάσει ο εργένης

Ένα καλό πιάτο με αυγά δεν περιορίζεται μόνο στο σπιτικό brunch, αλλά παίζει μπάλα και το βράδυ.

Είναι πάρα πολύ πιθανό το πρώτο πράγμα που μαγείρεψες ποτέ να ήταν ένα τηγανητό αυγό. Είναι εξίσου πιθανό το πρώτο πράγμα που μαγείρεψες να ήταν μακαρόνια με κέτσαπ και γι’αυτό να λες ψέματα ότι το πρώτο πράγμα που μαγείρεψες να ήταν ένα τηγανητό αυγό. Ποιοι είμαστε εμείς για να κρίνουμε άλλωστε, το θέμα είναι να μην είσαι καθηλωμένος σε εκείνο το μαγειρικό στάδιο.

Το τεράστιο καλό που κάνει στο σώμα σου ένα αυγό

Τα αυγά είναι θεμελιώδες κομμάτι της διατροφής μας, υπάρχουν vegans που νοσταλγούν την παπάρα στον υγρό κρόκο περισσότερο από τα παϊδάκια. Επειδή ακριβώς είναι θεμελιώδες, πολλές φορές πέφτουν στην παγίδα της απλοϊκής εκτέλεσης, ενώ τα αυγά πρέπει να είναι απλή υπόθεση για να είναι νόστιμα και εύκολα στην παρασκευή. Δηλαδή οι πολύ φαντεζί συνταγές τύπου eggs benedict χάνουν το νόημά τους ένα δύσκολο πρωινό που απλά θες να φτιάξεις κάτι να φας. Κάπου ανάμεσα στα δύο αυτά άκρα, βρίσκεται η frittata, το πιάτο με το οποίο μπορείς να ξεκινήσεις τη μέρα σου, αλλά και να την κλείσεις με ένα αυτοσχέδιο δείπνο στη στιγμή.

 

 

Μοιάζει με ομελέτα, είναι πιο ωραία στη γεύση και την υφή, χωράει μπόλικο αυτοσχεδιασμό στα υλικά, δεν απατεί πολλά σκεύη και αποκλείεται να μην σου πετύχει; Γιατί δεν τρώμε πιο συχνά frittata; Πάμε να δούμε τι χρειάζεται και πώς θα τη φτιάξεις. 

Έχεις δοκιμάσει τα αυγά όπως τα τρώνε οι Ναπολιτάνοι;

Ξεκινάμε με τα βασικά υλικά και μετά με αυτά που επιτρέπουν τον αυτοσκεδιασμό. Για μια σωστή frittata χρειάζεσαι 8 αυγά, ¼ της κούπας γάλα, 120 γρ κίτρινο τριμμένο τυρί της αρεσκείας σου, μια κουταλιά ελαιόλαδο, ένα ψιλοκομμένο μέτριο ξηρό κρεμμύδι,  αλάτι και πιπέρι. Μετά έρχεται η σειρά του customization, αλλαντικά σε κύβους, λαχανικά όπως ντοματίνια, πιπεριές κλπ. Οι ποσότητες αυτές είναι με το μάτι και τα γούστα, αλλά μην ξεχνάς ότι όταν μπουν στο σκεύος για τον ψήσιμο, να μην υπερκαλύπτουν πολύ τα αυγά. 

 

 

Επειδή τα λαχανικά και τα αλλαντικά θα μπουν μαζί με τα αυγά στον φούρνο, χρειάζονται ένα ολιγόλεπτο σοτάρισμα με το ελαιόλαδο πριν μπουν στα αυγά, κάτι που δίνει και καλύτερη γεύση και υφή και κερδίζει κατά κράτος την κλασική ομελέτα. Εκτός από το σοτάρισμα δεν υπάρχει άλλη διεργασία.

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στα αυγά με στάκα;

Στο ίδιο σκεύος που έχεις σοτάρει τα αλλαντικά και τα λαχανικά, προσθέτεις τα αυγά που έχεις σπάσει ήδη και τα έχεις χτυπήσει ελαφρά μαζί με το γάλα για να γίνει ένας ομοιογενής χυλός. Προσθέτεις το τυρί και τα λαχανικά που δεν χρειάζονται σοτάρισμα, πχ τα ντοματίνια και περιμένεις ένα λεπτό περίπου να αρχίσει να σφίγγει στα τοιχώματα του μαντεμένιου τηγανιού το αυγό. 

Στη συνέχεια μεταφέρεις το μαντεμένιο τηγάνι σε ένα προθερμασμένο φούρνο στους 200° και ψήνεις 8-10 λεπτά, ανάλογα με το πάχος του σκεύους, τρυπώντας με ένα μαχαίρι τσεκάρεις την πορεία. Πριν σερβίρεις άσε τη frittata να «ξεκουραστεί» 5 λεπτά για να κοπεί πιο εύκολα σε στητά κομμάτια και καλή όρεξη. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved