To πρώτο πράγμα που έψησε στα κάρβουνα ο άνθρωπος ήταν ένα ψάρι

Η αρχαιολογική σκαπάνη ήταν αμείλικτη και στέλνει τους οπαδούς της προβατίνας για εξετάσεις τριγλυκεριδίων.

Δίπλα στη λίμνη Hula του Ισραήλ έχουν ανακαλυφθεί μερικά από τα αρχαιότερα δείγματα ανθρώπινου πολιτισμού, αλλά το τελευταίο εύρημα της ομάδας του καθηγητή Irit Zohar του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ ήταν αρκετά πιο ενδιαφέρον. Στο σημείο Gesher Benot Ya’aqov ανακαλύφθηκαν σύνεργα κοπής και υπολείμματα ψαριών όπως δόντια και κόκαλα. Σε συνδυασμό με τη μελέτη της ρηχής λίμνης παράπλευρα, οι επιστημονική ομάδα κατέληξε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι κάποιοι άνθρωποι μπορούσαν να ψαρέψουν μεγάλα ψάρια με τα χέρια από τα ρηχά νερά της λίμνης και στη συνέχεια να τα ψήσουν πάνω από τη φωτιά. Πότε ακριβώς έγινε αυτό; Πριν από περίπου 780.000 χρόνια, τότε που οι Homo άρχισαν να γίνονται Sapiens.

 

 

Είναι γνωστό ότι από τότε που άρχισαν οι άνθρωποι να καταναλώνουν κρέας, ο εγκέφαλός τους μεγάλωσε και έγιναν πιο ικανοί, ενώ η εφεύρεση του ψησίματος το έκανε πιο υγιεινό σκοτώνοντας τα βακτήρια και ενισχύοντας τα θρεπτικά του συστατικά και το έκανε πιο εύπεπτο. Τα ευρήματα των αρχαιολόγων βέβαια δείχνουν ότι πολύ πριν την εξημέρωση των οικόσιτων ζώων που άρχισαν να τρώνε οι πρόγονοί μας, έπρεπε να κυνηγήσουν με πολύ πιο πενιχρά μέσα μέχρι να φτιάξουν δόρατα, παγίδες κλπ.

Τα λιμνίσια ψάρια στα ρηχά που κινούνται αργά, φαίνεται πώς ήταν τα πρώτα θηράματα του ανθρώπου, τα οποία ψαρεύονταν με γυμνά χέρια, περίπου όπως ψαρεύουν οι αρκούδες τα γατόψαρα, πετώντας τα εκτός νερού με τη δυνάμη των χεριών. 

 

 

Τα δόντια που ανακάλυψαν οι Ισραηλινοί επιστήμονες δεν μπορούν να μας πουν με βεβαιότητα το ψάρι που έφαγαν οι αρχαίοι ψαράδες, αλλά σίγουρα πρόκειται για κάποιο είδος κυπρίνου, μια οικογένεια ψαριών που είναι γνωστή στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και τις λίμνες της από την αρχαιότητα. Το ψάρι αυτό ψήθηκε κατά πάσα πιθανότητα δίπλα στη φωτιά, κάτι που οι ερευνητές συμπέραναν από το γεγονός ότι μαγειρεύτηκε σε μια θερμοκρασία από 200° έως 500°. 

Αυτό που συμπεραίνουμε εμείς είναι ότι στην Ανατολική Μεσόγειο οι άνθρωποι ήξεραν ανέκαθεν να τρώνε, ακόμα και πριν από 780.000 χρόνια. Μπορεί η ζυθοποίηση και η οινοποίηση να άργησαν, αλλά ακόμα και τότε ήξεραν να απολαύσουν ένα ψητό ψάρι δίπλα στη λίμνη.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved